Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Mikrobrowar Wielkobronowicki
Collapse
X
-
-
pilsner muntonsa jest dość solidnie nachmielony goryczkowym, więc ta ilość nie jest przesadą jako dodatek.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum...Zrobiłem je z materiałów promocyjnych od Capsyda i BA stąd też jest niemalże w całości darmowe Dziękuję wyżej wymienionym firmom za sponsoring domowych piwowarów na Gali Piw i Browarów Małopolski w KrakowieLast edited by e-prezes; 2006-05-15, 09:31.Comment
-
warka #13 zabutelkowana
No i zakapslowałem skrzynkę NRW, skrzynke Apo bez czterech butelek i 11 butelek dla LajboCKówComment
-
Balling spadł do 3 jak należy więc butelkuję. Męty osadzają się na dnie butelki więc pić ich nikt nie musi Poza tym to była warka z ekstraktów więc jedynymi mętami była gęstwa drożdżowa, znad której zlałem piwo przed butelkowaniem do drugiej beki i zielony syf z granulatu chmielowego, który również został w bece, w której fermentowałem
PS
A jak będziesz dalej narzekał to nie dostaniesz piwaComment
-
warka #14 - Samael Eternal Stout
Na 20 litrów:
1,5 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego (3,2 EBC)
1 kg słodu monachijskiego strzegomskiego (13 EBC)
0,5 kg słodu karmelowego jasnego strzegomskiego (128 EBC)
0,8 kg płatków owsianych błyskawicznych
0,25 kg słodu Carafa typ III Weyerman (1300-1500 EBC)
Przerwa białkowa 55*-52*/10 minut
Przerwa scukrzająca 65*-62*/25 minut
Przerwa dekstrynująca 75*-72*/30 minut
chmiel Marynka (granulat) 8,7% 50g/70min
drożdże Wyeast 1084 - Irish Ale (dzięki buran)
Blg 11
Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
---------------------------------------------------------------------------
Uwarzyłem stouta mimo, że miałem w planach na dziś pszeniczne ale Kalot ze słodem nie dotarł Nazwa piwa od płyty Eternal zespołu Samael. Na etykiecie fragment tekstu do utworu Nautilus&Zeppelin. Ponżej etykieta.Last edited by Shlangbaum; 2006-05-26, 15:20.Comment
-
Policzyłem sobiem właśnie, że 14 warka kosztowała mnie (surowce plus kapsle) 1 zł za 1 litrComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaumdrożdże Wyeast 1084 - Irish Ale (dzięki buran)Comment
-
warka #14 zabutelkowana
No i zabutelkowałem. Cieszę się, bo zdążę w Żywcu porozdawaćComment
-
warka #15 - Pszeniczne
Na 20 litrów:
2 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego (3,2 EBC)
2 kg słodu pszenicznego Weyermann (3-5 EBC)
0,25 kg słodu Carawheat Weyermann (100-130 EBC)
0,5 kg ekstraktu słodowego pszenicznego WES
1 war:
11 l wody + słody pszeniczne --> przerwa ferulikowa 48-44*/20'
16 l wody + słody pszeniczne i jęczmienny --> przerwa scukrzająca 65*/5'
11 l wody + 2/3 słodów pszenicznego i jęczmiennego --> przerwa scukrzająca 65*/20'
2 war:
5 l wody + 1/3 słodów pszenicznego i jęczmiennego --> przerwa dekstrynująca 72*/10'
5 l wody + 1/3 słodów pszenicznego i jęczmiennego --> gotowanie 10'
1 war:
16 l wody + słody pszeniczne i jęczmienny --> przerwa dekstrynująca 75*-72*/20'
20 l brzeczki po filtracji + ekstrakt słodowy --> warzenie 10'
drożdże Wyeast # 3068 Weihenstephan (dzięki buran)
Blg 12
Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
------------------------------------------------------------
Dzięki różnym sympatycznym okolicznościom piwo to kosztowało mnie po 70 gr za litrLast edited by Shlangbaum; 2006-06-09, 00:54.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
drożdże Wyeast # 3068 Weihenstephan (dzięki buran)
Comment
-
Już sobie przypomniałem, że dostałem od jeszcze kogoś innego, nawet z Opola, dzięki szpulu Miałem w zamyśle użyć buran Twoich drożdży ale mimo 24 godzinnego startera nie chcą ruszyć (tak jak poprzednie od Ciebie ) więc użyłem drugich pszeniczniaków jakie mam czyli właśnie Weihenstephan, tyle, że zapomniałem podziękowania dla Ciebie wy'backspace'owaćLast edited by Shlangbaum; 2006-06-09, 08:44.Comment
-
warka #15 zabutelkowana
Wczoraj wieczorem po przybyciu z giełdy zabutelkowałem pszeniczniaka - tak, żeby się dobić po meczącym dniu
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z nowości powiem jeszcze tyle, że zakupiłem Kega 19 litrowego. Sprawdziłem przed chwilą objętość: 19 l co do mililitraComment
-
warka #16 - piwo ciemne jesienne
Na 25 litrów:
4,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,35 kg słodu palonego z browaru Żywiec
0,15 kg słodu Carafa II
przerwa 73*-65* przez 1 h
20 minut słody jasne, później 40 minut wszystkie
chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 25g/75min
chmiel Marynka (granulat) 8,7% 50g/45min
Drożdże Danstar Nottingham z poprzedniej warki.
Blg 12
2 litry brzeczki pozostawione do refermentacji.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Miałem warzyć oatmeal stouta (stąd jedna przerwa w zacieraniu) ale o płatkach owsianych przypomniałem sobie dopiero podczas chmielenia więc postanowiłem dołożyć chmielu i zrobić ciemniaka na jesienne chłody Warka nie licząc energi kosztowała mnie 50gr/1l Poniżej etykieta z jesiennym autoportretem.Comment
Comment