Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwojtaszek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.09
    • 114

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Rozumiem Marku Twoją troskę ale ekstrakt, którego użyłem był już nachmielony
    A, to przepraszam. Czyli w sumie miałeś z górki
    Marek - domowarzyciel namiętny

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19255

      pilsner muntonsa jest dość solidnie nachmielony goryczkowym, więc ta ilość nie jest przesadą jako dodatek.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      ...Zrobiłem je z materiałów promocyjnych od Capsyda i BA stąd też jest niemalże w całości darmowe Dziękuję wyżej wymienionym firmom za sponsoring domowych piwowarów na Gali Piw i Browarów Małopolski w Krakowie
      dokładnie to trzem firmom należy podziękować: WES, Browamator i Cabsyd.
      Last edited by e-prezes; 2006-05-15, 09:31.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        warka #13 zabutelkowana

        No i zakapslowałem skrzynkę NRW, skrzynke Apo bez czterech butelek i 11 butelek dla LajboCKów

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • Titus_Fox
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.10
          • 400

          coś szybko produkujesz te piwska, Shlangi Mojej siódmej warce idzie na drugi tydzień na cichej, a ty prosto z burzliwej lejesz ? Ciekawe jak będzie z mętami...

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            Balling spadł do 3 jak należy więc butelkuję. Męty osadzają się na dnie butelki więc pić ich nikt nie musi Poza tym to była warka z ekstraktów więc jedynymi mętami była gęstwa drożdżowa, znad której zlałem piwo przed butelkowaniem do drugiej beki i zielony syf z granulatu chmielowego, który również został w bece, w której fermentowałem

            PS
            A jak będziesz dalej narzekał to nie dostaniesz piwa

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              warka #14 - Samael Eternal Stout

              Na 20 litrów:

              1,5 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego (3,2 EBC)
              1 kg słodu monachijskiego strzegomskiego (13 EBC)
              0,5 kg słodu karmelowego jasnego strzegomskiego (128 EBC)
              0,8 kg płatków owsianych błyskawicznych
              0,25 kg słodu Carafa typ III Weyerman (1300-1500 EBC)

              Przerwa białkowa 55*-52*/10 minut
              Przerwa scukrzająca 65*-62*/25 minut
              Przerwa dekstrynująca 75*-72*/30 minut


              chmiel Marynka (granulat) 8,7% 50g/70min


              drożdże Wyeast 1084 - Irish Ale (dzięki buran)


              Blg 11


              Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
              ---------------------------------------------------------------------------
              Uwarzyłem stouta mimo, że miałem w planach na dziś pszeniczne ale Kalot ze słodem nie dotarł Nazwa piwa od płyty Eternal zespołu Samael. Na etykiecie fragment tekstu do utworu Nautilus&Zeppelin. Ponżej etykieta.
              Attached Files
              Last edited by Shlangbaum; 2006-05-26, 15:20.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                Policzyłem sobiem właśnie, że 14 warka kosztowała mnie (surowce plus kapsle) 1 zł za 1 litr

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  drożdże Wyeast 1084 - Irish Ale (dzięki buran)
                  No i drodże od buran'a nie ruszyły Zapodaję więc brzeczce szczep Danstar Nottingham.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    warka #14 zabutelkowana

                    No i zabutelkowałem. Cieszę się, bo zdążę w Żywcu porozdawać

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      warka #15 - Pszeniczne

                      Na 20 litrów:

                      2 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego (3,2 EBC)
                      2 kg słodu pszenicznego Weyermann (3-5 EBC)
                      0,25 kg słodu Carawheat Weyermann (100-130 EBC)
                      0,5 kg ekstraktu słodowego pszenicznego WES

                      1 war:
                      11 l wody + słody pszeniczne --> przerwa ferulikowa 48-44*/20'
                      16 l wody + słody pszeniczne i jęczmienny --> przerwa scukrzająca 65*/5'
                      11 l wody + 2/3 słodów pszenicznego i jęczmiennego --> przerwa scukrzająca 65*/20'

                      2 war:
                      5 l wody + 1/3 słodów pszenicznego i jęczmiennego --> przerwa dekstrynująca 72*/10'
                      5 l wody + 1/3 słodów pszenicznego i jęczmiennego --> gotowanie 10'

                      1 war:
                      16 l wody + słody pszeniczne i jęczmienny --> przerwa dekstrynująca 75*-72*/20'
                      20 l brzeczki po filtracji + ekstrakt słodowy --> warzenie 10'



                      drożdże Wyeast # 3068 Weihenstephan (dzięki buran)


                      Blg 12


                      Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
                      ------------------------------------------------------------
                      Dzięki różnym sympatycznym okolicznościom piwo to kosztowało mnie po 70 gr za litr
                      Attached Files
                      Last edited by Shlangbaum; 2006-06-09, 00:54.

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • buran
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 110

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum

                        drożdże Wyeast # 3068 Weihenstephan (dzięki buran)

                        Z tego co pamietam, to przesłałem Ci WLP300 - tez powinny się nadać . Otrzymałem je od Warka. Mam nadzieję, że zrobiłeś starter, bo jak nie wystartują to zrazisz się do moich przesyłek.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19255

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          ...
                          drożdże Wyeast # 3068 Weihenstephan (dzięki buran)
                          ...
                          Weihenstephan miał Titus, może od niego, nie od burana?

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            Już sobie przypomniałem, że dostałem od jeszcze kogoś innego, nawet z Opola, dzięki szpulu Miałem w zamyśle użyć buran Twoich drożdży ale mimo 24 godzinnego startera nie chcą ruszyć (tak jak poprzednie od Ciebie ) więc użyłem drugich pszeniczniaków jakie mam czyli właśnie Weihenstephan, tyle, że zapomniałem podziękowania dla Ciebie wy'backspace'ować
                            Last edited by Shlangbaum; 2006-06-09, 08:44.

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              warka #15 zabutelkowana

                              Wczoraj wieczorem po przybyciu z giełdy zabutelkowałem pszeniczniaka - tak, żeby się dobić po meczącym dniu

                              ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                              Z nowości powiem jeszcze tyle, że zakupiłem Kega 19 litrowego. Sprawdziłem przed chwilą objętość: 19 l co do mililitra
                              Attached Files

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                warka #16 - piwo ciemne jesienne

                                Na 25 litrów:

                                4,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
                                0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
                                0,35 kg słodu palonego z browaru Żywiec
                                0,15 kg słodu Carafa II


                                przerwa 73*-65* przez 1 h
                                20 minut słody jasne, później 40 minut wszystkie


                                chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 25g/75min
                                chmiel Marynka (granulat) 8,7% 50g/45min



                                Drożdże Danstar Nottingham z poprzedniej warki.


                                Blg 12


                                2 litry brzeczki pozostawione do refermentacji.

                                ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                Miałem warzyć oatmeal stouta (stąd jedna przerwa w zacieraniu) ale o płatkach owsianych przypomniałem sobie dopiero podczas chmielenia więc postanowiłem dołożyć chmielu i zrobić ciemniaka na jesienne chłody Warka nie licząc energi kosztowała mnie 50gr/1l Poniżej etykieta z jesiennym autoportretem.
                                Attached Files

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...