Aha na etykiecie jest oczywiście błąd Piwo było warzone wczoraj a widnieje data grudniowa
Mikrobrowar Wielkobronowicki
Collapse
X
-
warka #22 - Monachijskie Ale
na 20 litrów:
4,5 kg słodu monachijskiego Strzegom
zacieranie z jedną przerwą 72*-62* C przez 80 minut
chmiel Lubelski (granulat) 50 g /60'
Gęstwa drożdżowa Wyeast 1007 German Ale
blg 12
1l brzeczki pozostawiony do refermentacji.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zrobiłem takie oto szybkie i nieskomplikowane piwo aby jeszcze raz przetestować torbę zacierną przed wystawieniem tego produktu na sklepik.
Comment
-
-
warka #23 -
Na 15 litrów:
1 kg słodu pilzneńskiego Strzegom
1 kg słodu pilzneńskiego Strzegom
1 kg słodu pszenicznego Litovel
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Strzegom
zacieranie po angielsku 72-64*C przez 60 minut
chmiel Lubelski (granulat) 50 g /60'
drożdże Wyeast - 2000 Budvar Lager
blg 12
0,6 l brzeczki pozostawione do refermentacji
------------------------------------------------------------------------
Miałem dziś robić witbiera ale zapomniałem kupić kolędry Zrobiłem więc ciemnawego lagerka z udziałem słodu pszenicznego, żeby sprawdzić jaki to da efekt.
Comment
-
-
Nie ma takiego piwa, które jest przechmielone. Najwyżej gardło jest za delikatneSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecNie ma takiego piwa, które jest przechmielone.
Comment
-
-
-
warka #24 - Poślubne (ciemne korzenne)
Na 22 litry:
3 kg słodu monachijskiego Strzegom
1 kg słodu pszenicznego Litovel
0,5 kg słodu Karapils Litovel
0,25 kg słodu karmelowego jasnego Strzegom
0,1 kg słodu czekoladowego Litovel
miód ze spadzi iglastej 250 g
korzeń imbiru 27 g
kora cynamonowa 11 g
zacieranie po angielsku 72-57*C przez 60 minut
chmiel Marynka (granulat) 30 g /60'
drożdże Safbrew S-33
blg 11 (nie dopilnowaliśmy zacierania i tmperatura spadła zbyt szybko, straciliśmy na tym 1/1,5 blg)
1,2 l brzeczki pozostawione do refermentacji
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
He he, moja Agnieszka tak się zapaliła po XII Giełdzie Krakowskiej, że postanowiła uwarzyć piwo Została więc czeladnikiem w moim browarze, sama wybrała jakie piwo mamy uwarzyć (skład jest więc wynikiem przesympatycznej kobiecej przewrotności ), sama śrutowała, sama pilnowała temperatury, sama chmieliła, sama wysładzała, sama rehydratowała drożdże - dziś widzę, że mój pomysł aby się z nią ożenić był naprawdę dobry Ja tylko pomagałem w cięższych pracach i byłem źródłem wiedzy. Piwem będziemy częstować po naszym ślubie w naszym nowym mieszkaniu. Akurat się wyleżakuje.
Comment
-
-
Comment