Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    Aha na etykiecie jest oczywiście błąd Piwo było warzone wczoraj a widnieje data grudniowa

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • sopista
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1747

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Aha na etykiecie jest oczywiście błąd Piwo było warzone wczoraj a widnieje data grudniowa
      Będziesz musiał w grudniu powtórzyć.
      A przy okazji. widzę już trzy nowe etykietki...

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        warka #21 zlana na cichą

        Piwo odfermentowało do 9 blg. Czas na fermentację cichą. Tak podczas kosztowania zielonego piwa, tknęło mnie czy jednak z chmielem nie przesadziłem

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          razem 10,8 kg zasypu + 1 kg ekstraktu, na razie to mój rekord w jednym garnku
          Mnie na sucho by sie taki zasyp do gara nie zmieścił
          Bardzo ładna etykieta.

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            warka #21 - zabutelkowana

            Ponad 60 butelek. Zakapslowane czarnym kapselkiem jak na portera przystało, teraz tylko trzeba przeczekać pół roku

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              warka #22 - Monachijskie Ale

              na 20 litrów:

              4,5 kg słodu monachijskiego Strzegom


              zacieranie z jedną przerwą 72*-62* C przez 80 minut


              chmiel Lubelski (granulat) 50 g /60'


              Gęstwa drożdżowa Wyeast 1007 German Ale


              blg 12


              1l brzeczki pozostawiony do refermentacji.

              ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
              Zrobiłem takie oto szybkie i nieskomplikowane piwo aby jeszcze raz przetestować torbę zacierną przed wystawieniem tego produktu na sklepik.
              Attached Files

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                warka #23 -

                Na 15 litrów:

                1 kg słodu pilzneńskiego Strzegom
                1 kg słodu pilzneńskiego Strzegom
                1 kg słodu pszenicznego Litovel
                0,5 kg słodu karmelowego jasnego Strzegom

                zacieranie po angielsku 72-64*C przez 60 minut


                chmiel Lubelski (granulat) 50 g /60'


                drożdże Wyeast - 2000 Budvar Lager


                blg 12

                0,6 l brzeczki pozostawione do refermentacji

                ------------------------------------------------------------------------
                Miałem dziś robić witbiera ale zapomniałem kupić kolędry Zrobiłem więc ciemnawego lagerka z udziałem słodu pszenicznego, żeby sprawdzić jaki to da efekt.
                Attached Files

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  warka #23 - Trzech Króli zlana na cichą

                  Piwo chyba jest przechmielone

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    Nie ma takiego piwa, które jest przechmielone. Najwyżej gardło jest za delikatne
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                      Nie ma takiego piwa, które jest przechmielone.
                      Kwestia gustu. Za przechmieleno piwo uznaję takie, w którym goryczka maskuje wszelki inny smak. Mam jednak nadzieję, że goryczka podczas leżakowania troszkę opadnie, w końcu to jeszcze zielone piwo

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        warka #23 - Trzech Króli nabita w butelki

                        Wczoraj sobie zabutelkowałem to piwo. Goryczka po cichej troszkę opadła.

                        Takie fajne polo tmave z tego wyszło

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          warka #22 - Monachijskie Ale zabutelkowana

                          Ha! Po 26 dniach fermentacji wreszcie znalazłem czas by to piwo zabutelkować. Ciekawe wyszło.

                          Poniżej zamieszczam zdjęcie, dla tych, ktorzy ciekawi są jaki wychodzi kolor piwa za 100 % zasypu słodu monachijskiego.
                          Attached Files

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            W poniedziałek okazało się, że mam w domu paczkę drożdży Bohemian Lager o dacie produkcji lipiec 2005. Zaaktywowałem je sobie by sprawdzić, czy jeszcze ruszą i saszetkę tak wybuliło, że muszę coś na szybko jutro uwarzyć chyba
                            Attached Files
                            Last edited by Shlangbaum; 2007-02-09, 23:32.

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              warka #24 - Poślubne (ciemne korzenne)

                              Na 22 litry:

                              3 kg słodu monachijskiego Strzegom
                              1 kg słodu pszenicznego Litovel
                              0,5 kg słodu Karapils Litovel
                              0,25 kg słodu karmelowego jasnego Strzegom
                              0,1 kg słodu czekoladowego Litovel

                              miód ze spadzi iglastej 250 g
                              korzeń imbiru 27 g
                              kora cynamonowa 11 g


                              zacieranie po angielsku 72-57*C przez 60 minut


                              chmiel Marynka (granulat) 30 g /60'


                              drożdże Safbrew S-33


                              blg 11 (nie dopilnowaliśmy zacierania i tmperatura spadła zbyt szybko, straciliśmy na tym 1/1,5 blg)

                              1,2 l brzeczki pozostawione do refermentacji

                              ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                              He he, moja Agnieszka tak się zapaliła po XII Giełdzie Krakowskiej, że postanowiła uwarzyć piwo Została więc czeladnikiem w moim browarze, sama wybrała jakie piwo mamy uwarzyć (skład jest więc wynikiem przesympatycznej kobiecej przewrotności ), sama śrutowała, sama pilnowała temperatury, sama chmieliła, sama wysładzała, sama rehydratowała drożdże - dziś widzę, że mój pomysł aby się z nią ożenić był naprawdę dobry Ja tylko pomagałem w cięższych pracach i byłem źródłem wiedzy. Piwem będziemy częstować po naszym ślubie w naszym nowym mieszkaniu. Akurat się wyleżakuje.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                W międzyczasie urodziła się etykietka
                                Attached Files
                                Last edited by Shlangbaum; 2007-03-05, 23:38.

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X