Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    warka #24 - zlana na cichą

    Dziś w towarzystwie Publiusa zlałem na cichą to piwo. Zastanawiałem się, czy tabletki chmielowej nie wrzucić bo brakuje mu aromatu chmielowego a jest tylko drożdżowo-imbirowy ale mnie Publius namówił żeby nie dodawać.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      warka #25 - Wrocławski Lager Warsztatowy

      Na 22 litry:

      4,05 kg słodu pilzneńskiego Optima
      0,45 kg słodu monachijskiego Strzegom


      zacieranie dekokcyjne

      1 war
      65*C - 40'

      2 war
      doprowadzanie do wrzenia 30'
      wrzenie 10'

      1+2 war
      72*C - 15'


      chmiel Marynka (granulat) 1/3 torebki 50 g /60'
      chmiel Marynka (granulat) 1/3 torebki 50 g /40'
      chmiel Marynka (granulat) 1/3 torebki 50 g /20'


      drożdże Wyeast - 2124 Bohemian Lager z tej paczki


      blg 12


      1 l brzeczki pozostawione do refermentacji

      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Szybko poszło - 3 godziny od odważenia słodu i ześrutowania na zadaniu drożdżami w fermentorze kończąc. Piwo uwarzone na konkurs na IV WWP. Kiedy sobie je warzyłem piłem piwo z Relakspola i wiecie co? Mam nadzieję, że moje wyjdzie lepsze
      Attached Files

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • anteks
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        Szybko poszło - 3 godziny od odważenia słodu i ześrutowania na zadaniu drożdżami w fermentorze kończąc.
        na czym ty to gotujesz że tak szybko uwarzyłes o wysładzaniu i chłodzeniu już nie wspomnę
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          na czym ty to gotujesz że tak szybko uwarzyłes o wysładzaniu i chłodzeniu już nie wspomnę
          Pierwsza rzecz to podłączenie do śrutownika wiertarki za pomocą wałka. Używam także filtratora ciśnieniowego (dzięki czemu filtrowanie trwa 20 minut a część warki warzy się jeszcze przed skończeniem filtracji). Chłodzenie idzie szybko dzięki chłodnicy zanurzeniowej. Warzę na zwykłej kuchence gazowej - niekiedy wrzucam dodatkowo grzałkę 1000 W ale tym razem nie musiałem nawet.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            Wreszcie przełamałem kilkumiesięczny impas i zaczynam znów warzyć. Następne kilka warek zrobię z ekstraktów bo na to tylko będę miał czas. W zimie mam nadzieję wrócę do zacierania.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              warka #26 - piwo testowe π-05 WES

              Brzeczka:

              Nachmielony ekstrakt testowy π-05 WES 1,7 kg + woda kranówa z Krakowa-Podgórza. Razem 10 litrów. Zrobiłem tylko 10 litrów, żeby nie dodawać do tego brewkita nic innego, coby sprawdzić, jaki jest sam w sobie


              drożdże Safebrew S-33


              blg 13


              0,33 l brzeczki pozostawione do refermentacji

              ---------------------------------------------------------------------------------------------
              Ekstrakt ciemny, mocno palony, trochę karmelowy.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                warka #26 nabita w butelki

                Ten brewkit π-05 WES chyba się będzie nadawał na stouta Piwo jest średniochmielone i średnio palone. Odfermentowało tylko do 4 blg. Stało na burzliwej 4 dni w temp. ok 20*C i na cichej 18 dni w temp. ok 15*C.

                Żałuję tylko, że użyłem drożdży S-33 bo dały piwu lekki posmaczek drożdżowy. Ale może zniknie on podczas leżakowania. Wyszła ze mnie moja żydowsko-krakowska natura saszetek S-33 mam jeszcze w lodówce z 20 i szkoda mi było innych kupować


                W tym tygodniu, jak tylko nowe drożdże z BA dojdą, zrobię drugiego testowego brewkita z WES'a.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  warka #27 - piwo testowe π-04 WES

                  Tak jak poprzednie piwo testowe z WES'a:


                  Nachmielony ekstrakt testowy π-04 WES 1,7 kg + woda kranówa z Krakowa-Podgórza. Razem 10 litrów.


                  drożdże Saflager S-23


                  blg 13


                  0,33 l brzeczki pozostawione do refermentacji

                  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
                  Piwo średnio chmielone o ciemno bursztynowym kolorze. Ten brewkit będzie się chyba nadawał na monachijskie ciemne lub na marcowe, zależnie od ilości wody i dodanych ekstraktów.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    warka #27 nabita w butelki

                    Piwo zabutelkowane po miesiącu (bez jednego dnia) fermentacji.

                    Zawartość alkoholu ok. 5%

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      warka #28 - Pszeniczna Agnieszka (weizenbock)

                      na 15 litrów:

                      -ekstrakt pszeniczny WES 1,7 kg
                      -ekstrakt bursztynowy WES 1,7 kg

                      chmiel lubelski 20 g - 20'

                      drożdże Safbrew - WB03


                      blg 18


                      0,5 l brzeczki pozostawione do refermentacji

                      ------------------------------------------------------------------------------
                      Okazja do przetestowania suchych drożdży do pszenicy. Piwo pewnie nie wyjdzie rewelacyjne ale czasu starcza mi tylko na ekstrakty
                      Attached Files

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        warka #28 nabita w butelki

                        Po, bagatelka, trzech miesiącach fermentacji zabutelkowałem wczoraj warkę #28. Hmm... ortodoksyjny weizenbock to nie jest... Piwo odfermentowało z 18 do 4 blg



                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        drożdże Safbrew - WB03
                        W piwie pojawiły się lekko winne posmaki. Nie wiem, czy to zakażenie, czy te drożdże takie pozostawiają... Zakażenie to chyba nie jest, bo piwo nie skisło.


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        0,5 l brzeczki pozostawione do refermentacji
                        Nie domyłem butelki na brzeczkę i ta przefermentowała. Jak wybuchło podczas otwierania to urwało krachlę z butelki Zamiaste brzeczki musiałem więc rozpuścić do refermentacji cukier kandyzowany bo nic lepszego nie miałem w domu

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        Przetwarzanie...