Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #16
    2 warka nabita w butelkę

    Minimalna zawartosć alkoholu - 4,6%. Tylko teraz trzeba jeszcze poczekać jakiś czas na wypicie

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      drożdże Safale S-23
      Hmmm... trochę dziwny ten LAGER... na drożdżach ALE?

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #18
        Może to nowy styl, lager górnej fermentacji
        Też mam jeszcze parę buteleczek takiego cuda - gotowiec John Bull Bavarian Lager fermentowany w zeszłym roku w ok. 24 st. C.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
          Hmmm... trochę dziwny ten LAGER... na drożdżach ALE?
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Może to nowy styl, lager górnej fermentacji
          Też mam jeszcze parę buteleczek takiego cuda - gotowiec John Bull Bavarian Lager fermentowany w zeszłym roku w ok. 24 st. C.
          Spokojnie Panowie, poprostu źle wklepałem nazwę drożdży, używałem oczywiście Saflager S-23
          Last edited by Shlangbaum; 2005-07-07, 19:59.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Spokojnie Panowie, poprostu źle wklepałem nazwę drożdży, używałem oczywiście Saflager S-23
            Forumowa Loża Szyderców (FLS ) odnajdzie i wytknie każdy błąd

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #21
              FLS

              Comment

              • pbp
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.02
                • 37

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                Forumowa Loża Szyderców (FLS ) odnajdzie i wytknie każdy błąd
                To może zamienić Forum na Piwo, zrobic z tego PLS, a nawet PiLoSz, po czym układać hasła do skandowanie na przemarszach i demonstracjach organizowanych w imię wyższych piwnych celów. "PiLoSz uczy, PiLoSz radzi, PiLoSz nigdy, Cię nie zdradzi."

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbp
                  To może zamienić Forum na Piwo, zrobic z tego PLS, a nawet PiLoSz, po czym układać hasła do skandowanie na przemarszach i demonstracjach organizowanych w imię wyższych piwnych celów. "PiLoSz uczy, PiLoSz radzi, PiLoSz nigdy, Cię nie zdradzi."
                  Proszę sobie darować takie posty w temacie o Mikrobrowarze Wielkobronowickim nie maja związku i tylko zaśmiecaja temat.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #24
                    3 warka -pszeniczne, dunkel

                    Na 5 litrów:

                    1 kg słodu pszenicznego
                    0,25 kg słodu karmelowego ciemnego

                    1 przerwa w zacieraniu 62*/20 minut
                    2 przerwa w zacieraniu 70*/30 minut

                    chmiel lubelski 4,1% 8g/1h

                    drożdże Safbrew S-33

                    Ekstrakt 12Blg

                    ------------------------------------------------
                    Mam nadzieję, że mój pierwszy pszeniczniak wyjdzie.
                    Zamieszczam etykietę na to piwo:
                    Attached Files

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • rozbor
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.05
                      • 186

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      Na 5 litrów:
                      ... 1 kg słodu pszenicznego
                      0,25 kg słodu karmelowego ciemnego

                      1 przerwa w zacieraniu 62*/20 minut
                      2 przerwa w zacieraniu 70*/30 minut
                      ...
                      Czy to się scukrzyło bez słodu jęczmiennego? Robiłeś próbę jodową?
                      N 50°58'47,9"
                      E 20°50'34,7"

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozbor
                        Czy to się scukrzyło bez słodu jęczmiennego? Robiłeś próbę jodową?
                        Jak na razie nie robiłem jeszcze próby jodowej w żadnym z piw ale drożdże ruszyły, więc pewnie mają co jeść.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #27
                          Właśnie w trakcie śrutowania słodu Carafa I pękł mi plastikowy łącznik między głowicą a silnikiem elektrycznego śrutownika. Jutro kurcze muszę kupić jakis zamiennik. Będzie to kolejny dzień opóźnienia w warzeniu imperial russian stouta Na szczęście zdążyłem sobie ześrutować słody na weizena więc cos dziś jednak uwarzę.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #28
                            4 warka -pszeniczne

                            Na 5 litrów:

                            1 kg słodu pszenicznego
                            1 kg słodu pilzneńskiegoo

                            Zacieranie według tego co Czes napisał tutaj
                            dość skomplikowane mi się wydawało ale wyszło świetnie.

                            chmiel Marynka 10% 8g/1h

                            drożdże Safbrew S-33 (ruszyły z kopyta po 20 minutach)

                            Ekstrakt 19 Blg (jestem dumny z tego zacierania)
                            ------------------------------
                            Oczywiście załanczam obrazek z etykietą:
                            Attached Files
                            Last edited by Shlangbaum; 2005-07-13, 19:55.

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              ... załanczam ...
                              Pięknota FCJP załączam

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              ...Na 5 litrów ...
                              Nie szkoda ci tyle roboty na 5 litrów piwa?

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                                Nie szkoda ci tyle roboty na 5 litrów piwa?
                                Wolę uczyć się robić piwo na małych warkach. Bardziej by mi było szkoda zmarnowanych materiałów. A na razie blędów robię co nie miara, o czym pewnie wyczytałeś powyżej. Nie od razu Rzym zbudowano

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X