Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #31
    3 i 4 warka nabite w butelkę

    Warka 3 - wyszło 3,1% alk
    Warka 4 - wyszło 6,2% alk; parametry ma to piwo jak weizen bock ale zobaczymy jak będzie
    smakowało. A poza tym niezbyt odpowiednich drożdży użyłem.

    Wielkie dzięki dla e-prezesa za użyczenie kapslownicy automatycznej. Wcześniej używałem młotkowej i wkurzyłem sie trochę jak mi już druga butelka wypełniona piwem pękła od razu odwiedziłem BA i zamówiłem "Gretę"

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #32
      5 warka - syberyjski stout po krakowsku

      Na 20 litrów:

      2 kg słodu pilzneńskiego
      1 kg słodu monachijskiego
      1 kg słodu karmelowego jasnego
      0,75 kg słodu karmelowego ciemnego
      0,25 kg słodu Carafa typ I
      0,4 kg płatków owsianych

      1 przerwa w zacieraniu 62*/20 minut
      2 przerwa w zacieraniu 70*/30 minut

      chmiel Lubelski 3,5% 40g/1h
      chmiel Marynka 8,7% 40g/20min

      drożdże Safbrew S-33

      Ekstrakt 12Blg
      ---------------------------------------------
      Piwo to uwarzyłem na specjalną okazję. Miałem z najlepszym kumplem jechać w te wakacje na Syberię zdobywać taką niezdobytą jeszcze górę w Górach Putarana. Niestety plany się posypały i pojechał sam. Więc odwdzięczam się mu piwem na cześć powrotu, który nastąpi za Bóg wie ile tygodni
      Attached Files

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        0,75 kg słodu karmelowego ciemnego
        Więc odwdzięczam się mu piwem na cześć powrotu, który nastąpi za Bóg wie ile tygodni
        Oj, coś wydaje mi się, że najlepiej by było, gdyby ten powrót nastąpił za pół roku - dopiero wtedy taka ilość karmelu ciemnego zacznie być fajna w smaku, wcześniej chyba Ci nie zasmakuje.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #34
          5 warka nabita w butelkę

          Wyszło 40 butelek. A przelicznik ekstrakt/alkohol wskazuje 4,9%.

          Dziś albo jutro kolejna warka.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #35
            6 warka - owsiane ale

            Na 20 litrów:

            2 kg słodu pilzneńskiego
            0,4 kg płatków owsianych górskich
            0,8 kg płatków owsianych błyskawicznych

            1 war
            0,6 płatków owsianych gotowanie/15 minut

            2 war
            Przerwa białkowa 55*/15 minut
            Przerwa scukrzająca 62*/20 minut
            Przerwa dekstrynująca 72*/20 minut

            chmiel Marynka 8,7% 10g/50 min
            chmiel Lubelski 3,5% 10g/30 min

            drożdże Safbrew S-33 (gętstwa drożdżowa z poprzedniej warki)

            Ekstrakt 10Blg
            ---------------------------------------------
            Pomysł na piwo owsiane pojawił się w momencie kiedy bardzo mi się zachciało coś jeszcze uwarzć po ostatniej warce a okazało się, że w domu mam tylko 2 kg słodu pilzneńskiego. Stąd właśnie eksperyment z tak dużą ilością płatków owsianych zamiast słodu (ponad 1/3). Wiem dzięki temu, że błyskawiczne się nie nadają, bo trudno się filtrują, ale górskie są wporządku. Eksperymentalnie użyłem też po raz pierwszy startera drożdżowego nie z droży rehydratyzowanych lecz gęstwy z popszedniej warki. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie...
            Attached Files
            Last edited by Shlangbaum; 2005-08-29, 16:18. Powód: zły obrazek

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #36
              6 warka - owsiane ale

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Na 20 litrów
              Znaczy się na 10 litrów. Mała pomyłka w poście. To by dopiero był cud zacierania

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #37
                6 warka - owsiane ale

                Piwo przelane na cichą fermentację. Robiłem to po raz pierwszy i mam nadzieję, że się nie zkwasi po manewrowaniu garami. A tak przy okazji to muszę powiedzieć, że bez cichej to by straszna lipa była bo po zacieraniu płatków owsianych pozostało niesamowicie dużo drobin, na które filtracja nie na dużo się zdała i pijąc piwo mógłby się ktoś jeszcze czymś udlawić

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #38
                  6 warka nabita w butelkę.

                  No i zabutelkowałem ale chyba kwasior z tego wyszedł. Ale cóż ze staropolskim przysłowiem na ustach "Czas leczy kwasy" poczekam miesiąc na to, czy będzie pitne.
                  Moc piwa wyszła 3,1% przy 10 Blg.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #39
                    7 warka - brown ale (samo tak wyszło, miało być pale ale)

                    Na 25 litrów:

                    2,2 kg słodu monachijskiego
                    2 kg słodu pilzneńskiego
                    1 kg karmelowego jasnego

                    Przerwa białkowa 52*/15 minut
                    Przerwa scukrzająca 62*/20 minut
                    Przerwa dekstrynująca 72*/20 minut

                    chmiel Marynka 10% 25g/70 min
                    chmiel Lubelski 4,1% 10g/30 min

                    drożdże Safale US-56

                    Ekstrakt 13Blg

                    ---------------------------------------------
                    Piwa miało być 20 litrów ale w końcu zdecydowałem się na dolanie do gotujacej się brzeczki jeszcze 5 litrów które fermentuję osobno i zamierzam je potem umieścić w minikegu. Ostatnia warka na górnych drożdżach w tym roku (choć i tak jest zimno ale jak widzę to w 13-14 stopniach też sobie te drożdże radzą). Teraz trzeba wymyślic jakąś mądrą etykietę...

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #40
                      Szturm myszy na moją piwniczkę

                      Dziś rano kiedy wszedłem do mojej strycho-piwniczki by sprawdzić jak piwko fermentuje ujrzałem przerażony, że do moich zapasów słodu dobrały się myszy Szybko więc pobiegłem do sklepu zakupić łapkę na myszy. Tej nocy powalczymy Zabije skurwiela...
                      Attached Files

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • mwojtaszek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.09
                        • 114

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        Dziś rano kiedy wszedłem do mojej strycho-piwniczki by sprawdzić jak piwko fermentuje ujrzałem przerażony, że do moich zapasów słodu dobrały się myszy Szybko więc pobiegłem do sklepu zakupić łapkę na myszy. Tej nocy powalczymy Zabije skurwiela...
                        Krzesłem go, krzesłem!
                        Marek - domowarzyciel namiętny

                        Comment

                        • mwojtaszek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.09
                          • 114

                          #42
                          A tak poważnie - koty lepiej działają, że tak z doświadczenia wtrącę
                          Marek - domowarzyciel namiętny

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #43
                            Mam kota i nawet łapie myszy ale postanowiłem użyć też brutalniejszego środka

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • mwojtaszek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.09
                              • 114

                              #44
                              A jak zmusisz bestię, żeby żarła właśnie to co jest w pułapce zamiast pysznego słodu?? Poza tym w ferworze walki kot może niewinnie ucierpieć
                              Marek - domowarzyciel namiętny

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #45
                                Bez jajec, dopóki nie oświadczysz publicznie, że robisz piwo z czystego słodu, ja tego do ust nie wezmę, żebym nie wiem od kogo dostał. Zacznij być poważnym.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X