Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
Mikrobrowar Wielkobronowicki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Foxhmmmz....tak się głupio zapytam. Blg przeliczają się ot tak wprost na procenty ekstraktu ? Coś mi się zdaje, że nie
Comment
-
-
-
warka 10 - "Karmelowa Piękność"
Na 20 litrów:
1660 g słodu pilzneńskiego ZODIAK
1430 g słodu pilzneńskiego strzegomskiego
660 g słodu karmelowego ciemnego strzegomskiego
150 g płatków owsianych "Górskich"
Przetrwa białkowa 54*/10minut
Przerwa scukrzająca 64*/30 minut
Przerwa dekstrynująca 74*/30 minut
chmiel Lubelski 4,1% 25g/60min
drożdże Saflager S-23
Ekstrakt 10Blg
Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
------------------------------------------------------------
Piwo uwarzone dzięki uprzejmości mwojtaszka, który odstąpił trochę pilzneńskiego
Comment
-
-
Warka 10 zabutelkowana.
Po 8 dniu fermentacji w temperaturze 6*-8* i spadku ballingu do 3,5 butelkuję piwo a do refermentacji używam nachmielonej pasteryzowanej brzeczki. Silne i sprawne saflagery pakuję oczywiście do słoika - jeszcze nie jedno u mnie zeżreją
Minimalna zawartość alkoholu 3,4 %
Sądząc po smaku zielonego piwa, to musi troszkę poleżakować, bo bardzo czuć paloności.
Comment
-
-
Dziś Mikrobrowar Wielkobronowicki wzbogacił się o fermentor ciśnieniowy pomysłu lukuj'a
Wszystkie elementy zakupywane przeze mnie przez kilka tygodni "po okazjach" poskładałem w 1h i działa Na razie testowałem na wodzie (a młuto zastąpiłem lnianymi ścierami ) i jest to naprawdę fajna sprawa
Comment
-
Comment