Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Piwko ładnie odfermentowało do 2 blg jako zielone i lekko mętne smakuje fajnie Dziwi mnie tylko tak wytrawny charaktr biorąc pod uwagę, że zacierałem na słodko z jedna przerwą ale może to Belgian Ale tak pracują
    Ten szczep daje taki lekko wytrawny smaczek, zrobiłem na nich 2 warki u Sławczana identyczny efekt.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      Poprzednie piwo na tych drożdżach też mi w sumie nieźle odfermentowało ale nie mogłem wziąć tego za zasadę bo ogólnie to było dziwne

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        Przywiozłem właśnie od prawie jak teściów ponad pół litra syropu sosnowego. Zatrę coś w tygodniu jasnego i dodam ten syrop. Ciekawe czy uda się uzyskać sosnowe posmaki w piwie czy tylko cukier z syropu voltów nabije

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          warka #19 zabutelkowana

          Skrzynka Apo, skrzynka NRW i kilkanaście butelek do rozdania. Blg spadło na cichej do 1,5 Mimo wytrawności smak jest rozbudowany. Zapach mi się też podoba.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            warka #20 - Sosenka (piwo smakowe)

            na 22 litry:

            3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
            1 kg słodu monachijskiego Strzegom
            0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
            0,1 kg słodu palonego Żywiec


            zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
            + 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut


            na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego

            chmiel Marynka (szyszki) 8,7% 30g/60'
            chmiel Lubelski (granulat) 3,8% 50 g/10'


            drożdże Wyeast 2002 Gambrinus


            blg 13

            1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.
            ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
            Silnie chmielone nawiedzone piwo. Powstało bo podczas wolnej rozmowy z przyszłą teściową okazało się, że ma ona w piwniczce lekko zleżały syrop sosnowy. Mam nadzieję, żę uda się mocne, goryczkowe piwo z aromatem sosny. Tak, na listopadowe słoty.
            Attached Files

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Titus_Fox
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.10
              • 400

              hohoho, aleś tego naprodukował przez wakacje... hmmz...mógłym pożyczyć śrutownik ?
              Last edited by Titus_Fox; 2006-10-13, 07:01.

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
                hohoho, aleś tego naprodukował przez wakacje... hmmz...mógłym pożyczyć śrutownik ?
                Mógłbyś Tylko zadzwoń albo się na gg odezwij.
                Last edited by Shlangbaum; 2006-10-13, 07:48.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  na 22 litry:

                  3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
                  1 kg słodu monachijskiego Strzegom
                  0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
                  0,1 kg słodu palonego Żywiec


                  zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
                  + 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut


                  na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego
                  Trochę Shlangi obawiam sie o to, że mocne smaki słodów karmelowego i palonego mogą stłamscić sosenkę. Ale trzymam kciuki. Kiedyś chciałem zrobic piwo z dodatkiem młodych odrostów sosnowych zamiast aromatycznego chmielu, ale nie wystarczyło mi determinacji. Tym bardziej więc jestem ciekaw tego Twojego piwa.
                  Ja chciałem zrobić piwo "sosnowe" (zreszta nie wiem, czy nie miał to byc świerk) na samych jasnych słodach, z niewielką domieszką "nieagresywnego" słodu karmelowego typu Carapils.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    Po kilku próbach już wiem, że ten palony z Żywca nie jest taki Palony. A poza tym chciałem uzyskać aromat płonącego boru sosnowego Jak nie skiśnie to dostaniesz Wielki_B butelczynę.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      Shlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
                      Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
                      Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        Jutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                          Shlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
                          Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
                          Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Jutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję.
                          No i zlałem na cichą. Syrop sosnowy, **heep**, nie dał aromatów ale procenty, **heep**, za to dał Zobaczymy co leżakowanie wykaże.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            warka #20 zabutelkowana

                            Blg spadło do 2 Do refermentacji oczywiście użyłem brzeczki. Jak zawsze wyszła skrzynka apo, skrzynka NRW (bez dwóch butelek) i 7 butelek (zielonych ) 0,5 l dla LajboCKów.


                            W tym tygodniu czeka mnie jeszcze warzenie portera bałtyckiego

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              warka #21 - 'Tonący Szwed' porter bałtycki

                              na 30 litrów:

                              3 kg słodu pilzneńskiego Optima
                              3 kg słodu monachijskiego Strzegom
                              2 kg mączki słodowej Bogutyn Młyn
                              1,3 kg słodu palonego Żywiec
                              1 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
                              0,5 kg słodu karmelowego ciemnego Strzegom
                              0,5 kg ekstraktu słodowego ciemnego WES
                              0,5 kg ekstraktu słodowego barwiącego WES

                              razem 10,8 kg zasypu + 1 kg ekstraktu, na razie to mój rekord w jednym garnku


                              zacieranie po angielsku 72*-65* C przez 100 minut


                              chmiel Magnum (szyszki) 50 g / 60'
                              chmiel Marynka (granulat) 50 g /60'
                              chmiel Spalter (szyszki) 100 g /30'


                              drożdże Wyeast 2002 Gambrinus


                              blg 20 [mogło być lepiej ale popieprzyło mi się wysładzanie, bo nie chciało mi się podgrzać brzeczki po skończonym zacieraniu i była cholernie lepka - filtracja szła jakby cedzić klej butapren przez sitko (do tego te 2 kg mąki słodowej zagęszczało atmosferę we filtratorze) i musiałem wielokrotnie mieszać gwałtownie uleżane młóto ze świeżą wodą do wysładzania by filracja wogóle szła]


                              1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.

                              -------------------------------------------
                              Porterka postanowiłem nazwać na cześć zwycięskiej dla Polskiej floty bitwy pod Oliwą (1627) - 28 listopada przypada 379 rocznica. Autorem tła etykiety jest Zbigniew Niewęgłowski.
                              Attached Files
                              Last edited by ART; 2006-11-09, 02:04. Powód: zwężono szeroki rozpierniczacz strony :D

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • smrtan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.03
                                • 229

                                nie wiedzieć czemu skojarzyło mi się z wątkiem Hattrick
                                Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

                                W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

                                Mój browar domowy
                                Etykiety moich piw domowych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X