Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    Mikrobrowar Wielkobronowicki

    Nastał ten piękny dzień!!!Mikrobrowar Wielkobronowicki rusza!
    Zgromadziłem już cały potrzebny sprzęt. A zamówione surowce już do mnie zostały wysłane. Pierwsza warka w ciągu kilku dni.
    Najdumniejszy jestem z włoskiego naczynia fermentacyjnego z kranikiem spustowym, którego zdjęcie zamieszczam.
    Attached Files
    Last edited by Shlangbaum; 2005-06-10, 17:21.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Piekna rzecz takie naczyńko ale czy aby nie maławe z fotki nie widac brak odniesień do wyskalowania.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Jet podany litraż co 5l. Do 20 a potem jeszcze z 5 litrów wolnego miejsca. Na moje potrzeby w sam raz

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        Jet podany litraż co 5l. Do 20 a potem jeszcze z 5 litrów wolnego miejsca. Na moje potrzeby w sam raz
        Do piwka idealny na cichą , do winka też super. I jak ładnie wygląda.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Zamieszczam pierwszą etykietę Mikrobrowaru Wielkobronowickiego.
          Attached Files

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            1 Warka -lager

            Na 5l:
            1 kg słodu pilzneńskiego
            0,45 kg słodu monachijskiego

            chmiel lubelski 4,1% 10g/1h
            chmiel Marynka 10% 7g/10min

            drożdże Safale S-23

            Ekstrakt 9Blg

            -----------------------------------------------------
            Chyba jakiś ciemny cieńkusz z tego wyjdzie
            Attached Files

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Cienkusz na pewno, ale nie ciemny. Teraz może Ci się wydawać że jest ciemny, bo stoi w butli, ale kolor gotowego piwa w szkle będzie na pewno jasny.
              I sądzę, że szybko zrezygnujesz z aptekarskich ilości 5l Zresztą wyszła Ci strasznie mała efektywność zacierania. Z 4 kg słodu powinno wychodzić 20l piwa o 12 Blg. Przyznam, że takiego rezultatu jeszcze nie osiągnąłem, ale powineineś spokojnie uzyskać 5l o 12 Blg.
              Powodzenia w dalszym warzeniu!

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                Na 5l:
                1 kg słodu pilzneńskiego
                0,45 kg słodu monachijskiego

                chmiel lubelski 4,1% 10g/1h
                chmiel Marynka 10% 7g/10min

                drożdże Safale S-23

                Ekstrakt 9Blg

                -----------------------------------------------------
                Chyba jakiś ciemny cieńkusz z tego wyjdzie
                Napisz jak zacierałeś coś w tym wszystkim nie pasuje, może filtracja była do bani.
                Stosunek zasypu do wody po przeliczeniu razy 4 czyli na 20 litrów (standard ) daje blisko 5,8 kg zasypu, z takich proporcji powinno wyjść około 18 Blg. Więc ktoś zjadł połowę gęstości

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                  Napisz jak zacierałeś coś w tym wszystkim nie pasuje, może filtracja była do bani.
                  Stosunek zasypu do wody po przeliczeniu razy 4 czyli na 20 litrów (standard ) daje blisko 5,8 kg zasypu, z takich proporcji powinno wyjść około 18 Blg. Więc ktoś zjadł połowę gęstości
                  Zacierałem z przerwami przy po 30 min temperaturze 62*C i 70*C. Filtrowałem przez łuski w kadzi fermentacyjnej. Wydaje mi się, że powodem niepowodzenia mogło być słabe ześrutowanie -śrutowałem wałkiem kuchennym i od początku wydawało mi się, że ziarno jest za mało pogruchotane. Ale z drugiej strony nie chciałem go rozetrzeć na mąkę.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • zbysia
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.09
                    • 907

                    #10
                    I tak wypijesz ze smakiem
                    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      Zacierałem z przerwami przy po 30 min temperaturze 62*C i 70*C. Filtrowałem przez łuski w kadzi fermentacyjnej. Wydaje mi się, że powodem niepowodzenia mogło być słabe ześrutowanie -śrutowałem wałkiem kuchennym i od początku wydawało mi się, że ziarno jest za mało pogruchotane. Ale z drugiej strony nie chciałem go rozetrzeć na mąkę.
                      No to juz wiadomo dlaczgo takie cieńkie Piwko wyszło, słabo ześrutowałeś wysłodowany jęczmień, mąką się nie przejmuj może być jej trochę byle nie za dużo. Browary mielą słód
                      na mąkę żeby uzyskać lepszą wydajność zacierania , Ty zrobiłeś odwrotnie ale nic straconego następne będzie gęściejsze
                      Twoje zdrowie

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Przepraszam, napisałam głupotkę i skasowałam
                        Last edited by Marusia; 2005-06-21, 12:46.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #13
                          1 Warka nabita w butelkę

                          Dużo tego piwa z tych 5 litrów nie wyszło ale narazie próbuję. Przynajmniej wiem, że moja lodówka fermentacyjna nie pozwala by piwo się skwasiło. Minimalny woltaż tego piwa wyszedł 3,1% Będzie za te parę tygodni czym obiad popijać

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #14
                            2 warka - lager

                            Na 5l:
                            1 kg słodu pilzneńskiego
                            0,55 kg słodu monachijskiego

                            chmiel lubelski 4,1% 7g/1h
                            chmiel Marynka 10% 10g/20min

                            drożdże Safale S-23

                            Ekstrakt 13Blg

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #15
                              A oto etykieta drugiej warki. Piwo nazwane na cześć okresu w jakim zostało uwarzone.
                              Attached Files

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Przetwarzanie...