Słuchajcie! WRESZCIE ZACZĄŁEM!
15 Dnia Czerwca Roku Pańskiego 2005 nastawiłem swoją pierwszą wareczkę.
Wcześniej trochę poczytałem, podsłuchałem a w praniu i tak rodzą się wątpliwości.
Zacząłem mało oryginalnie - od konserw. Jednym z powodów była chęć osiągnięcia dużej powtarzalności pierwszych etapów warzenia w celu zbadania wpływu "eksperymentów" w drugim etapie (np. jaka będzie różnica w jakości piwa przy dodaniu do brzeczki ekstraktu słodowego zamiast cukru itp.) - ale o tym po kolejnych warkach.
Nastawiłem ciemnego brewkita BA, dodałem 1,8kg ekstraktu słodowego na ok. 19l brzeczki, 13,5 Blg.
- Mam nadzieję, że można z tego osiągnąć większe lub mniejsze przybliżenie stouta?
Jak zapewne niektórzy z Was, tak i ja dałem plamę już na starcie. Ale o tym za chwilę (bo mnie wykluczą za zbyt długi post )
15 Dnia Czerwca Roku Pańskiego 2005 nastawiłem swoją pierwszą wareczkę.
Wcześniej trochę poczytałem, podsłuchałem a w praniu i tak rodzą się wątpliwości.
Zacząłem mało oryginalnie - od konserw. Jednym z powodów była chęć osiągnięcia dużej powtarzalności pierwszych etapów warzenia w celu zbadania wpływu "eksperymentów" w drugim etapie (np. jaka będzie różnica w jakości piwa przy dodaniu do brzeczki ekstraktu słodowego zamiast cukru itp.) - ale o tym po kolejnych warkach.
Nastawiłem ciemnego brewkita BA, dodałem 1,8kg ekstraktu słodowego na ok. 19l brzeczki, 13,5 Blg.
- Mam nadzieję, że można z tego osiągnąć większe lub mniejsze przybliżenie stouta?
Jak zapewne niektórzy z Was, tak i ja dałem plamę już na starcie. Ale o tym za chwilę (bo mnie wykluczą za zbyt długi post )
Comment