No, ale czy te drożdże wkońcu ruszyły?
I stało się!
Collapse
X
-
W tym momencie mija 30h i 3' od zapodania drożdży. Nie ukrywam, że jestem deko zaniepokojony. Nic się nie dzieje. Nie wiem po jakim czasie powinienem podjąć działania, czy powinienem przed dodaniem kolegów na wszelki wypadek przegotować brzeczkę (pozwoliłoby to na wyeliminowanie poprzednich - być może inne szczepy, poza tym byłbym spokojniejszy jeśli chodzi o sterylność)?
Należy jednak wziąć pod uwagę następujące aspekty, które mogą wpływać na czas wystartowaina:
- starter drożdżowy bardzo ospały (aczkolwiek siłą woli można było dostrzec coś mizernego);
- ciemna konserwa, brzeczka ciut mocniejsza (13,5..14 Blg).
Co robić?"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozborA co z temperaturą, czy dorobiłeś się już termometru?
Tak więc podaję temperatury poszczególnych etapów:
1. starter drożdżowy - orientacyjna (trochę za niska): 24-25 st.C
2. brzeczka w momencie dodania drożdży (DD): 26 st.C
3. brzeczka po 5h od DD: 24 st.C;
4. brzeczka do chwili obecnej: 22-24 st.C"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Ja też wielokrotnie wlewałem starter drożdżowy, zanim cokolwiek tam fermentowało. Ale nigdy nie było problemu, żeby w fermentorze wszystko w końcu ruszyło.
Pamiętam, że raz kilkanaście godzin nic się działo, więc jeszcz raz zamieszałem energicznie brzeczkę, i ruszyło chyba po paru godzinach."All the good things for those who wait"
Comment
-
-
No to wygląda na to, że masz felerne drożdże.
Sam sposób przygotowania startera, jak sądzę, nie ma tak dużego wpływu - ja w moim pierwszym gotowcu wsypałem drożdże bezpośrednio do brzeczki i ruszyły po ok. 12 godzinach.
Myślę, że musisz czym prędzej dodać nowe drożdże. Osobiście nie gotowałbym brzeczki, przed dodaniem drożdży, ale może inni piwowarzy mają inne zdanie.
Nie zniechęcaj się! Jeszcze wypijesz to piwo ze smakiemN 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozborNo to wygląda na to, że masz felerne drożdże.
... ja w moim pierwszym gotowcu wsypałem drożdże bezpośrednio do brzeczki i ruszyły po ok. 12 godzinach.
W sumie na 6 warek tylko jedną robiłem ze starterem(jak dostałem porządne drożdże od Jerzego) a 5 w kubku z wodą na 20 minut-wszystkie dobrze odfermentowały
Comment
-
-
No to mam dylemat z tym gotowaniem, bo ciągle przed moimi oczami roztacza się obraz chłodzenia przegotowanej wody oligoceńskiej, którą potem dodałem do rozcieńczonych konserw (wcześniej pisałem, że nabrało mi się trochę {100ml?} surowej kranówki i nie wiem czy się "zpasteryzowała" bo oligocen był już chwilę chłodzony).
A jakie jest Wasze zdanie na ww. temat?
Z góry dziękuję za wskazówki."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam... nabrało mi się trochę {100ml?} surowej kranówki i nie wiem czy się "zpasteryzowała" bo oligocen był już chwilę chłodzony)...N 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"
Comment
-
-
Dodam im papu!
Niechaj jeszcze popracują, a niebawem dorzucę Im trochę miodku.
Mam lipowy i gryczany. Pojadę chyba na lipowym. Dodam 0,5l.
Małżonka (niestety nie moja) ma eksperymenty z miodkiem (zahaczyłem w jakimś temacie) - może rzucisz okiem fachowca na plany "laikonika". Cenię sobie jednak wszystkie Wasze uwagi i mam nadzieję, że z każdym z Was będę miał okazję wznieść toast."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
1. Rehydratacja suchych drozdży polega na rozpuszczeniu ich w chłodnej wodzie, BEZ dodatku cukru i innych bzdur.
2. Drożdże suche, tak przygotowane, NIE MUSZą buzować w żadnym starterze.
3. Drożdże nie muszą dostawać miodów ani żadnych innych pożywek. Najlepszą pozywką jest brzeczka nastawna.
4. drożdże piwowarskie działają w temp. od +4 do +30 C. Temp. 22 - 23 NIE JEST za niska, a w sam raz.
5. Kranówka w Warszawie składa się głównie z wody. Nie wierz w takie głupoty, jak niektórzy "znawcy" tu wygadują. Założę się, że rozbor ani razu nie miał w ręce wyników analizy warszawskiej kranówki.
6. Jeśli do tej pory nie ruszyło, to prawdopodobnie wina nie drożdży, a sposobu postępowania z nimi. Niestety o tej porze roku brzeczka jest raczej do wylania, niż do naprawy. Ale możesz zrobić tak - zdekantować zawartość znad osadu, jeszcze raz zagotować i zadać nowe drożdże. W Warszawie jest wielu piwowarów, na pewno ktoś cię wspomoże. Ale warto pokusić się o kontakt osobisty.
7. Więcej czytać. Wszystko W SZCZEGÓŁACH jest opisane na forum i w artykułach.
Comment
-
Comment