No, ale czy te drożdże wkońcu ruszyły?
I stało się!
Collapse
X
-
W tym momencie mija 30h i 3' od zapodania drożdży. Nie ukrywam, że jestem deko zaniepokojony. Nic się nie dzieje. Nie wiem po jakim czasie powinienem podjąć działania, czy powinienem przed dodaniem kolegów na wszelki wypadek przegotować brzeczkę (pozwoliłoby to na wyeliminowanie poprzednich - być może inne szczepy, poza tym byłbym spokojniejszy jeśli chodzi o sterylność)?
Należy jednak wziąć pod uwagę następujące aspekty, które mogą wpływać na czas wystartowaina:
- starter drożdżowy bardzo ospały (aczkolwiek siłą woli można było dostrzec coś mizernego);
- ciemna konserwa, brzeczka ciut mocniejsza (13,5..14 Blg).
Co robić?"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozborA co z temperaturą, czy dorobiłeś się już termometru?
Tak więc podaję temperatury poszczególnych etapów:
1. starter drożdżowy - orientacyjna (trochę za niska): 24-25 st.C
2. brzeczka w momencie dodania drożdży (DD): 26 st.C
3. brzeczka po 5h od DD: 24 st.C;
4. brzeczka do chwili obecnej: 22-24 st.C"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Ja też wielokrotnie wlewałem starter drożdżowy, zanim cokolwiek tam fermentowało. Ale nigdy nie było problemu, żeby w fermentorze wszystko w końcu ruszyło.
Pamiętam, że raz kilkanaście godzin nic się działo, więc jeszcz raz zamieszałem energicznie brzeczkę, i ruszyło chyba po paru godzinach."All the good things for those who wait"Comment
-
No to wygląda na to, że masz felerne drożdże.
Sam sposób przygotowania startera, jak sądzę, nie ma tak dużego wpływu - ja w moim pierwszym gotowcu wsypałem drożdże bezpośrednio do brzeczki i ruszyły po ok. 12 godzinach.
Myślę, że musisz czym prędzej dodać nowe drożdże. Osobiście nie gotowałbym brzeczki, przed dodaniem drożdży, ale może inni piwowarzy mają inne zdanie.
Nie zniechęcaj się! Jeszcze wypijesz to piwo ze smakiemN 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozborNo to wygląda na to, że masz felerne drożdże.
... ja w moim pierwszym gotowcu wsypałem drożdże bezpośrednio do brzeczki i ruszyły po ok. 12 godzinach.
W sumie na 6 warek tylko jedną robiłem ze starterem(jak dostałem porządne drożdże od Jerzego) a 5 w kubku z wodą na 20 minut-wszystkie dobrze odfermentowałyComment
-
No to mam dylemat z tym gotowaniem, bo ciągle przed moimi oczami roztacza się obraz chłodzenia przegotowanej wody oligoceńskiej, którą potem dodałem do rozcieńczonych konserw (wcześniej pisałem, że nabrało mi się trochę {100ml?} surowej kranówki i nie wiem czy się "zpasteryzowała" bo oligocen był już chwilę chłodzony).
A jakie jest Wasze zdanie na ww. temat?
Z góry dziękuję za wskazówki."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam... nabrało mi się trochę {100ml?} surowej kranówki i nie wiem czy się "zpasteryzowała" bo oligocen był już chwilę chłodzony)...N 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"Comment
-
Dodam im papu!
Niechaj jeszcze popracują, a niebawem dorzucę Im trochę miodku.
Mam lipowy i gryczany. Pojadę chyba na lipowym. Dodam 0,5l.
Małżonka (niestety nie moja) ma eksperymenty z miodkiem (zahaczyłem w jakimś temacie) - może rzucisz okiem fachowca na plany "laikonika". Cenię sobie jednak wszystkie Wasze uwagi i mam nadzieję, że z każdym z Was będę miał okazję wznieść toast."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
1. Rehydratacja suchych drozdży polega na rozpuszczeniu ich w chłodnej wodzie, BEZ dodatku cukru i innych bzdur.
2. Drożdże suche, tak przygotowane, NIE MUSZą buzować w żadnym starterze.
3. Drożdże nie muszą dostawać miodów ani żadnych innych pożywek. Najlepszą pozywką jest brzeczka nastawna.
4. drożdże piwowarskie działają w temp. od +4 do +30 C. Temp. 22 - 23 NIE JEST za niska, a w sam raz.
5. Kranówka w Warszawie składa się głównie z wody. Nie wierz w takie głupoty, jak niektórzy "znawcy" tu wygadują. Założę się, że rozbor ani razu nie miał w ręce wyników analizy warszawskiej kranówki.
6. Jeśli do tej pory nie ruszyło, to prawdopodobnie wina nie drożdży, a sposobu postępowania z nimi. Niestety o tej porze roku brzeczka jest raczej do wylania, niż do naprawy. Ale możesz zrobić tak - zdekantować zawartość znad osadu, jeszcze raz zagotować i zadać nowe drożdże. W Warszawie jest wielu piwowarów, na pewno ktoś cię wspomoże. Ale warto pokusić się o kontakt osobisty.
7. Więcej czytać. Wszystko W SZCZEGÓŁACH jest opisane na forum i w artykułach.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment