Wczoraj przelałem piwo na cichą fermentację. No zadziwia mnie kolor - mimo moich wcześniejszych wyliczeń (celowałem oryginalnie w barwę czerwoną) piwo jest ciemno brązowe. W baniaku wygląda wręcz na czarne, ale na pewno w szklance będzie nieco jaśniejsze. Po czerwieni ani śladu. Czy takiej właśnie barwy możnaby oczekiwać biorąc pod uwagę zasyp którego użyłem ? Liczyłem sobie z grubsza ECB i wychodziło mi w granicach 30 o ile pamiętam. Czy może zaszła jakaś pomyłka i zamiast Caramunich dostałem jakiś inny słód ?
Domowy browarek z Gdyni, czyli człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach :)
Collapse
X
-
Wczoraj piwko zabutelkowałem i zakegowałem. Wyszedł nie koźlak tylko Koziołek Matołek
Odfermentowało do 5 Blg, czyli mocy będzie miało tak w sam raz. Barwa wyszła taka całkiem przyjemna - podobna do barwy Koźlaka z Ambera (choć liczyłem na zgoła inną ). Teraz się tylko modlę, żeby keg wytrzymał (to mój pierwszy eksperyment z mini kegiem)...A benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Warka nr 12 w toku. W założeniu ma to być coś an kształt ale o barwie jasnoczerwonej.
Zasyp:- pilzneński 4kg
- Carared 0,5kg
- Caraamber 0,25kg
Przerwy:- 52st - 15 minut
- 62 stopnie - 30 minut
- 72 stopnie - 30 minut
Chmiel:- Marynka 25g
- Hallertau Spath Select 30g
Drożdże London Ale 1028.
Zobaczymy, czy tym razem lepiej trafię w barwę niż ostatnioA benguela chamou pra jogar !
Comment
-
Jak na ale jest za dużo słodów karmelowych, prawie 15% zasypu. Barwę należy ściemnić słodem monachijskim, a słodów karmelowych dodawać nie więcej, jak 5%.
Słód pale ale ma barwę 7 - 10 EBC, dlatego daje ciemniejsze piwo, niż słód pilzeński. Aby otrzymać namiastkę takiego słodu, należy używać mieszanki 2/3 pilzeńskiego i 1/3 monachijskiego.
Comment
-
-
Cenna uwaga, dzięki! Jak wyszło i czy przypomina jakieś ale to będę mógł się przekonać za jakieś 2-3 miesiące.
A jak na razie drożdże bardzo szybko wystartowały, parę godzin po zadniu startera już była lekka pianka.A benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Po okresie Wielkiego Lenistwa zmusiłem się do zabutelkowania mojego ostatniego wytworu. Po 4 tygodniach cichej piwko bardzo dobrze się sklarowało a martwe drożdże (London Ale) utworzyły naprawdę zbity osad na dnie fermentora - w związku z tym do butelek poszło naprawdę klarowne piwo - chyba po raz pierwszy udało mi się coś takiego.
A w smaku - coś pomiędzy ale a bitter. W zasadzie mniej więcej trafione. No, ale wielkim odstępstwem od stylu będzie na pewno zbyt obfita piana...A benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Parę dni temu otworzyłem sobie butelkę Koziołka Matołka (poprzednia warka), ale coś średnio mi podzeszła - może jeszcze musi poleżakować. Nieco zbyt cienko smakowało jakoś. Ale smak często zależy od chwili - wczoraj wypiłem też jedną z ostatnich butelek portera (butelkowany ponad rok temu) i ta akurat była wyjątkowo pyszna (a z innymi różnie to bywało)... A w sobotę zacieram Oatmeal Stouta.A benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonA co to jest PKS?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
W sobotę postanowiłem uczcić św. Patryka zacierając Oatmeal Stouta z zestawu BA. Samo zacieranie poszło nad wyraz sprawnie, ale filtracja do prawdziwa droga przez mękę - po godzinie miałem wyfiltrowany jakiś litr brzeczki, w kółko się zatykało i ogólnie masakra. Aż musiałem interweniować łychą w zatkaną warstwę słodu i płatków. Po prawie 4 godzinach miałem w końcu 22 litry brzeczki o gęstości ok. 11 Blg (trochę przesadziłem z wysładzaniem). W kadzi zostało jeszcze kilka litrów, ale je po prostu wylałem - nie chciałem mieć za dużo w garnku.
Drożdże ze startera (1084 Irish Ale) zadałem koło 17.30. W niedzielę rano ledwo ślad pianki się pojawił na powierzchni... za to koło 19 piana wybrała się na spracer po pokoju
Dziś rano już praktycznie znikła, ale zostawiam do soboty na głównej fermentacji. W sobotę pójdzie na cichą.A benguela chamou pra jogar !
Comment
-
Comment