Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
Domowy browarek z Gdyni, czyli człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach :)
Collapse
X
-
A zbierasz klarowną brzeczkę przy takim filtrowaniu? Nie zasysa Ci przy okazji drobin z młóta? Bo trochę bym się tego obawiał przy zwiększonej 'sile ciągu'.
Nigdy dotąd nie miałem problemów z filtracją - nawet pszeniczniak poszedł bez problemów... tu zacząłem podejrzewać płatki o zgubny wpływ na resztę zasypuA benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonA zbierasz klarowną brzeczkę przy takim filtrowaniu? Nie zasysa Ci przy okazji drobin z młóta? Bo trochę bym się tego obawiał przy zwiększonej 'sile ciągu'.
Comment
-
-
Back from the dead... kurcze, ja tu nie zaglądałem z rok albo i dłużej :|
Odkorkowałem ostatnio keg z moim Outmeal Stoutem (leżakował prawie 1,5 roku!) i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu piwko całkiem dało się wypić (a poprzednie z nim próby były wielce mizerne)... tak mi się spodobało, że zamówiłem składniki na pszeniczniaka, w ciągu 2-3 tygodni mam zamiar zacierać. Ciekawe, czy coś jeszcze pamiętam
Banaszek, żyjesz?A benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson Wyświetlenie odpowiedziBanaszek, żyjesz?
Comment
-
-
Powrót do zacierania po jakimś 1,5 roku... emocje jak na grzybach Czy ja jeszcze pamiętam jak to się robi??
Robię pszeniczne - "Świętojańskie" (bo Jan niedługo na świat przyjdzie ). Zasyp własny:
3 kg pszenicy, 2 kg pilzneńskiego i 0,25 Carawheat.
Zacieranie : 44 stopnie (15 minut), 54 (30), 63 (30) i 72. Zobaczymy, co z tego wyjdzie
Drożdże Wyeast 3068.
Trzymajcie kciukiA benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
No droga przez mękę normalnie... właśnie dodałem drożdże. Wyszło mi ok. 19,5 litra brzeczki o 14 Ballingach. Filtracja makabryczna, do wysładzania użyłem z 7 litrów wody. Umieram, niech teraz drożdże pracują, ja wypiję SpecjalA benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Piwko zabutelkowane - odfermentowało z 14,5 do 5 Blg. I już teraz nieźle smakuje, co nigdy przedtem chyba mi się nie zdarzyło... A swoją drogą - jak prawidłowo obliczyć moc piwa? Niby fermentacja skończyła się na 5 Blg ale potem dodałem jeszcze litr wody w którym rozpuszczone było 200 g ekstraktu pszenicznego (czyli Blg brzeczki się już zmienia) no i jeszcze refermentacja... Z obliczeń wychodzi mi, że piwo będzie miało ok 4,9% - a ile mocy dodaje refermentacja??A benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson Wyświetlenie odpowiedzi... ile mocy dodaje refermentacja??
Comment
-
Comment