Domowy browarek z Gdyni, czyli człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
    filtracja do prawdziwa droga przez mękę
    U mnie problemy z filtracją skończyły się, odkąd stawiam gar wyżej, wężyk mam odpowiednio długi. Robi się wtedy mocniejsze ssanie, proporcjonalnie do róznicy poziomów.

    Comment

    • Wojson
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.06
      • 143

      #92
      A zbierasz klarowną brzeczkę przy takim filtrowaniu? Nie zasysa Ci przy okazji drobin z młóta? Bo trochę bym się tego obawiał przy zwiększonej 'sile ciągu'.
      Nigdy dotąd nie miałem problemów z filtracją - nawet pszeniczniak poszedł bez problemów... tu zacząłem podejrzewać płatki o zgubny wpływ na resztę zasypu
      A benguela chamou pra jogar !

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
        A zbierasz klarowną brzeczkę przy takim filtrowaniu? Nie zasysa Ci przy okazji drobin z młóta? Bo trochę bym się tego obawiał przy zwiększonej 'sile ciągu'.
        Oczywiscie, przecież mogę regulować prędkość filtracji zaciskiem, większe ssanie uruchamiam jak idzie za słabo.

        Comment

        • Wojson
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.06
          • 143

          #94
          Back from the dead... kurcze, ja tu nie zaglądałem z rok albo i dłużej :|
          Odkorkowałem ostatnio keg z moim Outmeal Stoutem (leżakował prawie 1,5 roku!) i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu piwko całkiem dało się wypić (a poprzednie z nim próby były wielce mizerne)... tak mi się spodobało, że zamówiłem składniki na pszeniczniaka, w ciągu 2-3 tygodni mam zamiar zacierać. Ciekawe, czy coś jeszcze pamiętam


          Banaszek, żyjesz?
          A benguela chamou pra jogar !

          Comment

          • banaszek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.02
            • 617

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
            Banaszek, żyjesz?
            Żyję, żyję. Trzymam kciuki za pogodę, żeby się popsuła. Ostatnie chłody są dobrą zapowiedzią dla mojego powrotu do warzenia...


            Comment

            • Wojson
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.06
              • 143

              #96
              Hehe, my thoughts, exactly
              A benguela chamou pra jogar !

              Comment

              • Wojson
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.06
                • 143

                #97
                Powrót do zacierania po jakimś 1,5 roku... emocje jak na grzybach Czy ja jeszcze pamiętam jak to się robi??

                Robię pszeniczne - "Świętojańskie" (bo Jan niedługo na świat przyjdzie ). Zasyp własny:
                3 kg pszenicy, 2 kg pilzneńskiego i 0,25 Carawheat.
                Zacieranie : 44 stopnie (15 minut), 54 (30), 63 (30) i 72. Zobaczymy, co z tego wyjdzie

                Drożdże Wyeast 3068.

                Trzymajcie kciuki
                A benguela chamou pra jogar !

                Comment

                • Wojson
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.06
                  • 143

                  #98
                  Taaaa... filtracja... jednak zapomniałem już jakie to urocze
                  A benguela chamou pra jogar !

                  Comment

                  • Wojson
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.06
                    • 143

                    #99
                    No droga przez mękę normalnie... właśnie dodałem drożdże. Wyszło mi ok. 19,5 litra brzeczki o 14 Ballingach. Filtracja makabryczna, do wysładzania użyłem z 7 litrów wody. Umieram, niech teraz drożdże pracują, ja wypiję Specjal
                    A benguela chamou pra jogar !

                    Comment

                    • Wojson
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.06
                      • 143

                      #100
                      Piwko zabutelkowane - odfermentowało z 14,5 do 5 Blg. I już teraz nieźle smakuje, co nigdy przedtem chyba mi się nie zdarzyło... A swoją drogą - jak prawidłowo obliczyć moc piwa? Niby fermentacja skończyła się na 5 Blg ale potem dodałem jeszcze litr wody w którym rozpuszczone było 200 g ekstraktu pszenicznego (czyli Blg brzeczki się już zmienia) no i jeszcze refermentacja... Z obliczeń wychodzi mi, że piwo będzie miało ok 4,9% - a ile mocy dodaje refermentacja??
                      A benguela chamou pra jogar !

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
                        ... ile mocy dodaje refermentacja??
                        Kiedyś mi wyszło około 0,4%, ale w sumie nie masz pewności czy pobudzone (refermentujące) drożdże nie obniżają dodakowo końcowego balinga. Wydaje mi się, że przy Twoim 5blg to możliwe... Dowiesz się przelewając do szklanki za miesiąc...

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • kurek93
                          Lager coopers
                          kurek93
                          Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                          2023-01-06, 20:13
                        • bartek90
                          Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                          bartek90
                          Cześć wszystkim,
                          jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                          Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                          2020-05-14, 13:41
                        • Mar11111
                          Początki z brewkitem...
                          Mar11111
                          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                          2024-04-20, 15:46
                        • yavo
                          Nienagazowany cydr - help
                          yavo
                          Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                          2020-05-26, 20:37
                        • mkocielnik
                          Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                          mkocielnik
                          Witam serdecznie,
                          małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                          Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                          W obu...
                          2018-12-14, 17:04
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...