Domowy browarek z Gdyni, czyli człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wojson
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.06
    • 143

    #31
    No, szykuje się powoli warka nr 8 - porterowy eksperyment.

    Zasyp :
    - 3kg słód monachijski 14 EBC Strzegom
    - 1 kg słód pilznenski 2-3 EBC Strzegom
    - 1 kg słód karmelowy ciemny 680-720 EBC Strzegom
    - 0,25 kg słód Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
    - 0,25 kg słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann
    - ekstrakt słodowy Browamator Jasny - 1,8 kg

    Drożdże : 2 saszetki Saflager S-23 11,5g

    Składniki sam 'zmyśliłem' czytając wcześniej różne receptury (przede wszystkim Pawcia i mapajaka), dlatego traktuję to piwo jako pewien eksperyment. Celuję w ok. 20 - 22 Blg (mam nadzieję ) w 20L piwa.
    Carafa ma być tutaj 'zabarwiaczem' - zamierzam dodawać ten słód już po próbie jodowej po trochu, żeby nie przesadzić z barwą.

    No, ale zacierał bedę dopiero za 2 tygodnie, więc jeszcze trochę czasu upłynie, zanim zobaczymy, co z tego wyjdzie.
    A benguela chamou pra jogar !

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #32
      Według mnie za dużo karmelu ciemnego. W dużych ilosciach wywiera on spore piętno na smaku piwa i trzeba wiele czasu żeby rozmył się w innych smakach.
      Z tego co wyliczam, w pożądany ekstrakt powinieneś spokojnie trafić.
      Tyle że faktycznie powinieneś uważac z tą Carafą. Jak dasz cała ilość, to kolor wyjdzie za stoutowy.

      Comment

      • Wojson
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.06
        • 143

        #33
        Hmmm... no to będę musiał być bardziej cierpliwy i odczekać odpowiednio długo przed degustacją... Zobaczymy, portera nigdy jeszcze nie robiłem, więc jestem gotowy na umiarkowane niepowodzenie.
        W każdym razie dziękuję bardzo za cenną uwagę !
        A benguela chamou pra jogar !

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #34
          Mogę spróbować jeszcze bardziej przybliżyć Ci działanie takiej ilości karmelu ciemnego. Jeśli piłeś portera Staropolskiego, to efekt smakowy będzie zbliżony. Choć przecież porter wymaga dłuuugiego leżakowania, więc to nie będzie niepowodzenie. W końcu wszystko się poukłada.
          Powodzenia!
          Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-12-02, 15:32.

          Comment

          • Wojson
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.06
            • 143

            #35
            Nie, nigdy nie piłem tego portera. Jak się dobrze zastanowić to piłem tylko 2 portery : Żywiecki i Pawciowy (z mocnym wskazaniem jakościowym na ten ostatni ).
            Można gdzieś dostać wspomniane piwo ?

            Ja ogólnie raczej lubię mocne, wyraziste smaki - czy to słodowe, czy przypalane (niech żyje Islay ! ) - więc może mi będzie smakowało. A po ostateczny werdykt udam się do Pawcia

            Jeszcze raz dzięki za uwagi !
            A benguela chamou pra jogar !

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #36
              Porter Staropolski jest na pewno do dostania w Zduńskiej Woli (wiadomo), Łodzi i Warszawie. W innych miejscach osobiście nie widziałem.
              No ale skoro lubisz wyraziste smaki, to wszystko będzie w porządku. Niemniej porter z czasem będzie się rzecz jasna robił jeszcze lepszy.
              Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-12-02, 15:42.

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

                #37
                Oj jeżeli jesteś z Gdyni to pisz na PW do kolegi abernacka. Jeżeli ten porter jest do dostania gdzieś w Trójmieście, to on z pewnością to będzie wiedział. Poza tym możesz sprawdzić w dziale Piwo Gdzie / Sklepy z piwem i tam dowiedzieć się jakiż to asortyment mają gdyńskie sklep.

                Ps.: Mam nadzieję, że abernacka nie będzie mi miał za złe tej reklamy.
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • Wojson
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.06
                  • 143

                  #38
                  Dzięki za poradę !
                  A benguela chamou pra jogar !

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                    Oj jeżeli jesteś z Gdyni to pisz na PW do kolegi abernacka. Jeżeli ten porter jest do dostania gdzieś w Trójmieście, to on z pewnością to będzie wiedział. Poza tym możesz sprawdzić w dziale Piwo Gdzie / Sklepy z piwem i tam dowiedzieć się jakiż to asortyment mają gdyńskie sklep.

                    Ps.: Mam nadzieję, że abernacka nie będzie mi miał za złe tej reklamy.

                    Ależ oczywiście Gosiu, że nie będę miał do ciebie żadnej urazy .
                    Portera z browaru Staropolskiego i z browaru Boss możesz dostać (przynajmniej do niedawna) w ETC na Zaspie oraz w Bomi w Klifie.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Wojson
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.06
                      • 143

                      #40
                      O, super, dzięki wielkie ! Do Klifu mam bliżej
                      A benguela chamou pra jogar !

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                        Według mnie za dużo karmelu ciemnego. W dużych ilosciach wywiera on spore piętno na smaku piwa.
                        Dużo za dużo. Wyjdzie kwaśna spalenizna. Nie porter, nie stout, a coś pośredniego między kwasem solnym a przepracowanym olejem silnikowym.

                        Porter powinien być brązowy w kolorze i dość chmielowy w smaku, ale z wyraźnym elementem słodowym i głębią smaku.

                        Wg mnie dodatek słodów karmelowego ciemnego i barwiącego łącznie nie powinien przekraczać 5%.

                        Comment

                        • Wojson
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.06
                          • 143

                          #42
                          Kurde, tak mnie nastraszyliście, że zmieniłem zamówienie i zamiast słodu karmelowego ciemnego wziąłem jasny...
                          Chyba jestem piwowarem małej wiary
                          A benguela chamou pra jogar !

                          Comment

                          • Wojson
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.06
                            • 143

                            #43
                            Ufff...właśnie skończyłem zacierać mojego porterka.

                            Zasyp :
                            - 3kg słód monachijski
                            - 1 kg słód pilznenski
                            - 1 kg słód karmelowy jasny
                            - 0,25 kg słód Caraaroma
                            - 0,25 kg słód Carafa typ III
                            - ekstrakt słodowy Browamator Jasny - 1,8 kg

                            Przerwy :
                            - 56 st - 15 minut
                            - 62 stopnie - 15 minut
                            - 72 stopnie - 45 minut

                            Chmielenie :
                            75g Marynki przez około godzinę. Na ostatnie 15 minut 25g Lubelskiego.

                            Wywarek właśnie się chłodzi w wannie. Drożdże (S-23, 2 saszetki) zadam zapewne nad ranem.

                            Ciężka robota, ale cóż... ktoś to musi robić
                            A benguela chamou pra jogar !

                            Comment

                            • Wojson
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.06
                              • 143

                              #44
                              Kurcze, troszkę młodzieżowy wyszedł mi ten porterek - 19,5 Blg. Miałem nadzieję na trochę więcej, ale chyba przesadziłem z wysładzaniem. No, nieważne, Pawciowy porter miał o ile pamiętam 19 Blg i był pyszny (jakby to powiedział jeden nasz wspólny znajomy) więc jestem dobrej myśli. Piwko o 3.30 rano fermentuje sobie a ja mu wiernie kibicuję
                              A benguela chamou pra jogar !

                              Comment

                              • Titus_Fox
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.10
                                • 400

                                #45
                                hmmmz...nie wolałeś dodać ciemnego ekstraktu ? względnie nawet barwiącego ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X