Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #166
    No bo i jest w piwnicy. Ale w tej gdzie jest 20 st. I czeka już 3 dzień w ciepełku, i starter był robiony bardzo poprawnie, i nie wiem czego ta brzeczka jeszcze do szczęścia potrzebuje Jak już wystartuje, to wstawie wiadro do drugiej piwnicy, gdzie jeszcze trzyma się 10st.

    Comment

    • Chris
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.05
      • 812

      #167
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
      zacieranie na styl wrocławski 40/40. Tak to było?
      mnie sie wydaje ze to było 30/30.. A co do lagerka to tez bym sie zaczął denerwować...mój dziś zostanie zlany na cichą,na Twych drożdżach jaśnie Pani
      chickkiller :)

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #168
        Kurka, Jaśnie panie, nie mogłeś wcześniej? Trudno. Zrobiłam 40/40
        Lagerek ruszył, ale już nie wierzę, że będę się nim zachwycać przy piciu. Jakieś konsekwencje ten przestój musiał mieć
        Dla ciekawości dodam, że musiałam zrobić remiks drożdży i dodałam drugi słoiczek z gęstwą. Dopiero to pomogło.
        Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-03-30, 08:34.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #169
          Przerwa wrocławska, jak ją ochrzcił CarlBerg, to dwie przerwy RÓWNE. Zatem czy 40, czy 30 - nieistotne
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            #170
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
            Zrobiłam 40/40
            Bardzo dobra decyzja
            link
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #171
              W dniu 31 marca, w gazecie Słowo polskie$gazeta wrocławska, ma się ukazać artykuł o piwowarach z Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Zapraszam do lektury

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #172
                lager po przejściach...

                Mogę opisać najnowsze wrażenia z mojego lagera. Nastawiłam fermentację w 20stu stopniach aby drożdże się rozbujały w brzeczce. Przez 3 dni nie ruszyły, a ja zapomniałam wstawić do 12stu st żeby brzeczka nie skisła ( ach ta rutyna, po 16stej warce o piwie się zapomina )
                Po 3 dniach wlałam inne drożdże i te ruszyły ale bałam się, że już robię kwasiżura i tamte drożdże nie dadzą rady, i dolałam po kilku godzinach kolejne drożdże. (bez komentarza proszę, eksperymetny też są istotne )
                Po 5 dniu waliło z wiadra kwachem. Dziś jest 8 dzień i pachnie smacznym piwem. Może to kogoś podniesie na duchu, że nawet z brzeczki po przejściach może wyjść wypijalne piwo

                Comment

                • Wesoly
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.10
                  • 371

                  #173
                  Jedno piwo ruszyło u mnie po 9 dniach.
                  Siedzi już we flaszkach i jest całkiem pijalne.
                  A eksperymenty z powtórnym zadaniem drożdży też się zdarzały. Najczęstsza przyczyną jest szok termiczny drożdży. Trzeba jednak kilka godzin wcześniej wyciągnąć z lodówki, podkarmić świeżą brzeczką i ruszają jak z kopyta!
                  Ostatni Porterek 23Blg zafermentował po 6-8h i to w temp 10*C, co widać na foto.
                  Attached Files
                  Pozdrawiam, Wesoły

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #174
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                    Najczęstsza przyczyną jest szok termiczny drożdży. Trzeba jednak kilka godzin wcześniej wyciągnąć z lodówki, podkarmić świeżą brzeczką i ruszają jak z kopyta!
                    Zrobiłam śliczny starterek, jak już drożdże zaczęły wyłazić ze słoika dodałam je do brzeczki. Nie mam pomysłu czemu nagle "umarły". wiadro celowo trzymałam w 20stu st żeby nie doznały szoku i miałam zamiar wstawić je do 12stu st. jak już będą oznaki fermentacji. Nie było ich przez 3 dni. a dalej to już znasz...

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #175
                      Po zatrważającym wzroście temperatury powietrza do 18stu st na dworze, znów nastają chłodne dni Skorzystam z okazji i wstawię lagerka na cichą. Będzie mu idealnie w piwnicy, w której znów powiało chłodem. Teraz jest 9 st , akurat troszku mniej niż przy burzliwej Do dzieła! Rób się piwo, rób

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #176
                        Właśnie się dowiedziałam, że robię same kwasiżury. Proszę o PW od osób, które poczuły się oszukane po otwarciu piwa ode mnie. Wolałabym wiedzieć gdzie zrobiłam błąd.

                        Comment

                        • dkrasnodebski
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 2316

                          #177
                          Jeśli dostanę od Ciebie piwo to mogę Ci takie PW podesłać
                          Czym Ty się martwisz? Najważniejsze żeby Tobie smakowało.

                          No chyba, że robisz piwo na pokaz i dla poklasku.
                          Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                          www.radoslawstolar.pl

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #178
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                            Jeśli dostanę od Ciebie piwo to mogę Ci takie PW podesłać
                            Czym Ty się martwisz? Najważniejsze żeby Tobie smakowało.

                            No chyba, że robisz piwo na pokaz i dla poklasku.
                            Nie w tym rzecz. Ja po prostu wolałabym się dowiedzieć od konkretnej osoby, że nie smakowało i jakie ma uwagi, a nie dowiadywać się, że ktoś za plecami na mnie gada i opinię tworzy.
                            Nie dla poklasku tylko dla cennych uwag i konstruktywnej krytyki. A piwo owszem robię nie dla siebie, a dla przyjaciół. Jakbym miała dla siebie coś robić to żadna frajda. Tak samo jak z gotowaniem. Gotować sobie samemu to nic miłego.

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #179
                              Ja chyba piłem jedno Twoje piwo do tej pory i było wyśmienite.
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #180
                                Zaraz ktoś mi dosoli, że napisałam posta żeby mnie chwalono



                                Cieszę się Jacksonie, że smakowało.
                                Jak pisałam, paczka piwna na Ciebie już czeka

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kruger_nr1
                                  Bemer, Czeszskoje
                                  kruger_nr1
                                  piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
                                  2023-11-19, 16:24
                                • Marusia
                                  Joelka, premiera - warka#1
                                  Marusia
                                  Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki

                                  To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim

                                  Kolor: jakby...
                                  2005-08-03, 15:28
                                • Marusia
                                  Marusia&Joelka na Górnym Śląsku, 7 lub 8 kwietnia
                                  Marusia
                                  W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
                                  2006-03-20, 15:28
                                • Krzysiu
                                  Joelka, warka #10
                                  Krzysiu
                                  opakowanie [dst]: butelka Euro mocno sfatygowana, etykiety brak, kapsel złoty z opisem.
                                  nagazowanie [db]: średnie, słabe psyknięcie, ale później dość intensywne bąbelkowanie w masie piwa.
                                  piana [db]: jasna, lecznie biała; niezbyt gęsta, szybko opada, pozostawiając niewielki...
                                  2006-03-27, 08:46
                                • jerzy
                                  Joelka, warka #5
                                  jerzy
                                  Na kapslu data (butelkowania?) 25.09.2005, brak opisu tej jednej warki w temacie warzelniczym autorki.
                                  Piwo jaśniutkie, piana słaba - ale do końca utrzymuje się krąg, nagazowanie początkowo silnie szczypie w język, a potem się normuje.
                                  W smaku typowy goryczkowy pils, ale z jakimś...
                                  2006-01-09, 23:49
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...