Zmieniam temat i powracam do warzenia.
W lodówce już psychicznie szykują się drożdże na użycie
Po świętach nastawiam india pale ale. (tu mile widziane sugestie komu najlepiej wyszło to piwo, odwiedzę temat i odgapię ). W dalszej kolejności będę warzyć pszeniczne. Tu już mam sprawdzoną proporcję i pewnie powtórzę ostatnie swoje pszeniczne, bo akurat mi podpasował smak.
W dniu 31 marca, w gazecie Słowo polskie$gazeta wrocławska, ma się ukazać artykuł o piwowarach z Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Zapraszam do lektury
Artykuł znalazłem na 20 stronie wydania online tej gazety.
Właśnie się dowiedziałam, że robię same kwasiżury.
Z całą pewnością nie same kwasiżury - wystarczy przeglądnąć opisy Twoich piw. Może jakiś się trafił (jak każdemu) - ale ja takiego nie piłem, więc nie wiem który.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki
To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim
W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
opakowanie [dst]: butelka Euro mocno sfatygowana, etykiety brak, kapsel złoty z opisem.
nagazowanie [db]: średnie, słabe psyknięcie, ale później dość intensywne bąbelkowanie w masie piwa.
piana [db]: jasna, lecznie biała; niezbyt gęsta, szybko opada, pozostawiając niewielki...
Na kapslu data (butelkowania?) 25.09.2005, brak opisu tej jednej warki w temacie warzelniczym autorki.
Piwo jaśniutkie, piana słaba - ale do końca utrzymuje się krąg, nagazowanie początkowo silnie szczypie w język, a potem się normuje.
W smaku typowy goryczkowy pils, ale z jakimś...
Comment