Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
    .... Mam 2,7 pilzneńskiego i 4 coś karmelowego ciemnego ...
    Zasugerowałem się tymi liczbami, a okazało się, że masa karmela ciemnego została określona w rzadko używanej jednostce - centygramach.

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #47
      Cóś innego myślałam, cóś innego napisałam

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #48
        Odwiedziłam dziś butelki i nie podoba mnie się brzydki osad fruwający w butelkach Jestem wściekła. Chiałam tym piwem zadebiutować w urodziny Mam nadzieję, że te paprochy zlepią się na dnie i nie wyskoczą do kufla jak zechcę częstować gości.

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #49
          wspomnienia z pierwszego warzenia

          Ech, ręce opadają. Sikacz pospolity wyszedł mi z drugiej warki Tęsknię za piwem z pierwszego warzenia. Tyle wybrzydzałam na nie ale teraz mi go brakuje.

          Tu pierwszy wsyp na zacierkę :
          Attached Files

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #50
            A tu zacieranie przy otwartym garnku aby nacieszyć oczy i nos
            przerwa 52-53 C
            Attached Files

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #51
              A tu przerwa 63 C
              Attached Files

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #52
                Filtracji nie będzie bo nie ma czym się chwalić. Istna papranina, przez to że brakowało wiadra z dziurami. Wysładzania też nie będzie bo go w ogóle nie było
                A chmieliłam pierwszą brzeczkę granulaten ( BRZYDAL ) wyszła z tego zielona maź. Więc też zdjęcia nie ma.
                A to już dekantacja do fermentora. Z dna wyłania się zielony potwór granulatowy.



                Ok, jutro zacieram żeby mieć czym zastąpić piwo z drugiej warki. O pierwszym mogę już zapomnieć. Popłynęło... w gardło
                Attached Files

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #53
                  wspomnienie warki I

                  A tak wyglądał start drożdży
                  Attached Files

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #54
                    ----- warka 3 ------

                    Spontaniczne nastawienie zacierki porcja 3 kg słodu pilzneńskiego odpoczywa sobie właśnie na przerwie w 72 C. Pierwsza przerwa strasznie się wydłużyła. Chciałam 45 min, wyszło 60 min. 72 C robię na 40 min.
                    Reszta jeszcze niezaplanowana. Podejrzewam, że sobie odbiję za tego słodkiego sikacza co wyszedł w drugiej warce i tym razem sypnę goryczki solidnie.

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #55
                      Piwo z kombinacji alpejskiej:
                      Brzeczka przyciemniona porcją 0,03 kg karmelu ciemnego osobno zacieranego z 1 kg słodu pilzneńskiego. Nachmielona goryczką standardowo 60 min i aromatem 15 min + miodzio lipowy (nie lipny) 5 min.
                      Nie wiem co to z tego wyjdzie ale kolorek ma ładny. Oby sklarowało się przez noc inaczej zabrudzi piękną puszystą pianę z drożdży, którą już widzę oczami wyobraźni

                      Nie wiem czy tak sobie odbiłam tym chmielem gdyż szyszki skończyły się przy 25 g. Więc znów z zaplanowanego chmielenia zupełnie cóś innego wyszło.

                      Ostatecznie BLG brzeczki nastawnej 14/15/16 (jakoś mało dokładny mam ten pomiar za każdym razem inaczej wskazuje). Zobaczymy do ilu odfermentuje.

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #56
                        Żeby nie zapomnieć to wpisuję, że drożdże odfermentowały do 5 blg po 6 dniach i całość poszła na cichą, do wiadra tym razem. Jeszcze coś tam fermentuje bo pianka jest na 1 cm. Na dniach piwo będzie butelkowane.

                        Comment

                        • joelka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.03
                          • 817

                          #57
                          ------- warka 4 -------

                          Jutro wielkie butelkowanie. Wielkie nie dlatego że tyle piwa wyszło, wielkie bo butelki są strasznie brudne i trza je wyszorować

                          A wczoraj zabrałam się za kolejne warzenie. Na zacieranie poszło do gara 3,3 kg słodu pilzneńskiego. Garść płatków jęczmiennych oraz 0,05 karmelu ciemnego. Będzie więc "pilsik wcale nie blady".

                          Przerwy były 4:
                          43 C wsypanie słodu i 10 min
                          54 C 10 min
                          63 C 45 min
                          73 C 35 min
                          podgrzanie do 78 C i koniec.

                          Chmielenie:
                          To co mi zostało czyli:
                          15 g goryczki w granulacie 60 min
                          10 g aromatu w szyszkach 15 min
                          5 g aromatu w granulacie 5 min

                          Drożdże znów safale co by je wykończyć.
                          Ostatecznie wyszło 14 l o blg 13.

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #58
                            W zasadzie to wyszło mi 18 l.
                            Pozostałe 4 l zaprawiłam 10 g chmielu aromatycznego, kulkami jałowca, goździkami i cynamonem oraz gałką m. i imbirem i jeszcze jakby było mało to miodem. Wyszło 12 blg.
                            Dodałam też 4 kawałki suszonego jabłka i całość poszła na fermentację do gąsiorka.
                            Chętnych na takie słodycze mi nie brakuje

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #59
                              -------- warka 6 --------

                              ło matko! ale zaległości...

                              Warki nr 4 juz nie pamiętam, piątej zresztą też. Tzn zakopałam po 3 butelki i w jakieś specjalne święto/rocznicę/suszę (niepotrzebne skreślić) odkopię butelczyny i sprawdzę jak ma się upływ czasu do smaku piwa


                              W tej chwili w 2 skrzynkach dojrzewa warka nr 6 :
                              poszło na nią do gara:

                              pilzneńskiego 3,6 kg
                              monachijskiego 0,4 kg
                              karmelowego ciemnego 30 g
                              płatków jęczmiennych 70g

                              w przerwach dwa razy po 50 min

                              z dodatkiem chmielu 20 g goryczki i 15 g aromatu

                              drożdże safbrew

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #60
                                -------- warka 7 --------

                                Tym razem piwo na winie czyli co się nawinie to do gara. Ze wszystkich resztek jakie miałam czyli:

                                Chojnowski 2,8 kg
                                monachijski 1 kg
                                karmel ciemny 30 g
                                barwiący 30 g

                                Wszystko to do 63 st. wrzucone do gara i na wrocławiance zacierane przez 55 min a potem przy 72 st przez godzinę.

                                Chmielenie skromniutko bo niecała godzinka 20 g goryczki i 20 g aromat.
                                Dzięki MJP za szyszunie!!

                                wyszło z tego ubogo bo 13 l o 15 blg i teraz pastwią się nad brzeczką safale w ilości 5 g.
                                Attached Files

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kruger_nr1
                                  Bemer, Czeszskoje
                                  kruger_nr1
                                  piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
                                  2023-11-19, 16:24
                                • Marusia
                                  Joelka, premiera - warka#1
                                  Marusia
                                  Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki

                                  To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim

                                  Kolor: jakby...
                                  2005-08-03, 15:28
                                • Marusia
                                  Marusia&Joelka na Górnym Śląsku, 7 lub 8 kwietnia
                                  Marusia
                                  W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
                                  2006-03-20, 15:28
                                • jerzy
                                  Joelka, warka #5
                                  jerzy
                                  Na kapslu data (butelkowania?) 25.09.2005, brak opisu tej jednej warki w temacie warzelniczym autorki.
                                  Piwo jaśniutkie, piana słaba - ale do końca utrzymuje się krąg, nagazowanie początkowo silnie szczypie w język, a potem się normuje.
                                  W smaku typowy goryczkowy pils, ale z jakimś...
                                  2006-01-09, 23:49
                                • Marusia
                                  Joelka, pszeniczne, warka #16
                                  Marusia
                                  Dwie wersje tego piwka - jedna na WLP300, druga na pszenicznych suchych drożdżach Braupartnera. Dostałam od Joelki do porównania obie wersje, bez wskazówek, która flacha na których jest drożdzach

                                  Jak widać na zdjęciu piwa te różnią się i kolorem i pianą. W smaku też różne...
                                  2006-05-22, 16:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...