Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
Joelka nawarzyła piwa
Collapse
X
-
Odwiedziłam dziś butelki i nie podoba mnie się brzydki osad fruwający w butelkachJestem wściekła. Chiałam tym piwem zadebiutować w urodziny
Mam nadzieję, że te paprochy zlepią się na dnie i nie wyskoczą do kufla jak zechcę częstować gości.
Comment
-
Filtracji nie będzie bo nie ma czym się chwalić. Istna papranina, przez to że brakowało wiadra z dziurami. Wysładzania też nie będzie bo go w ogóle nie było
A chmieliłam pierwszą brzeczkę granulaten ( BRZYDAL ) wyszła z tego zielona maź. Więc też zdjęcia nie ma.
A to już dekantacja do fermentora. Z dna wyłania się zielony potwór granulatowy.
Ok, jutro zacieram żeby mieć czym zastąpić piwo z drugiej warki. O pierwszym mogę już zapomnieć. Popłynęło... w gardłoComment
-
----- warka 3 ------
Spontaniczne nastawienie zacierkiporcja 3 kg słodu pilzneńskiego odpoczywa sobie właśnie na przerwie w 72 C. Pierwsza przerwa strasznie się wydłużyła. Chciałam 45 min, wyszło 60 min. 72 C robię na 40 min.
Reszta jeszcze niezaplanowana. Podejrzewam, że sobie odbiję za tego słodkiego sikacza co wyszedł w drugiej warce i tym razem sypnę goryczki solidnie.Comment
-
Piwo z kombinacji alpejskiej:
Brzeczka przyciemniona porcją 0,03 kg karmelu ciemnego osobno zacieranego z 1 kg słodu pilzneńskiego. Nachmielona goryczką standardowo 60 min i aromatem 15 min + miodzio lipowy (nie lipny) 5 min.
Nie wiem co to z tego wyjdzie ale kolorek ma ładny. Oby sklarowało się przez noc inaczej zabrudzi piękną puszystą pianę z drożdży, którą już widzę oczami wyobraźni
Nie wiem czy tak sobie odbiłam tym chmielem gdyż szyszki skończyły się przy 25 g. Więc znów z zaplanowanego chmielenia zupełnie cóś innego wyszło.
Ostatecznie BLG brzeczki nastawnej 14/15/16 (jakoś mało dokładny mam ten pomiar za każdym razem inaczej wskazuje). Zobaczymy do ilu odfermentuje.Comment
-
------- warka 4 -------
Jutro wielkie butelkowanie. Wielkie nie dlatego że tyle piwa wyszło, wielkie bo butelki są strasznie brudne i trza je wyszorować
A wczoraj zabrałam się za kolejne warzenie. Na zacieranie poszło do gara 3,3 kg słodu pilzneńskiego. Garść płatków jęczmiennych oraz 0,05 karmelu ciemnego. Będzie więc "pilsik wcale nie blady".
Przerwy były 4:
43 C wsypanie słodu i 10 min
54 C 10 min
63 C 45 min
73 C 35 min
podgrzanie do 78 C i koniec.
Chmielenie:
To co mi zostało czyli:
15 g goryczki w granulacie 60 min
10 g aromatu w szyszkach 15 min
5 g aromatu w granulacie 5 min
Drożdże znów safale co by je wykończyć.
Ostatecznie wyszło 14 l o blg 13.Comment
-
W zasadzie to wyszło mi 18 l.
Pozostałe 4 l zaprawiłam 10 g chmielu aromatycznego, kulkami jałowca, goździkami i cynamonem oraz gałką m. i imbirem i jeszcze jakby było mało to miodem. Wyszło 12 blg.
Dodałam też 4 kawałki suszonego jabłka i całość poszła na fermentację do gąsiorka.
Chętnych na takie słodycze mi nie brakujeComment
-
-------- warka 6 --------
ło matko! ale zaległości...
Warki nr 4 juz nie pamiętam, piątej zresztą też. Tzn zakopałam po 3 butelki i w jakieś specjalne święto/rocznicę/suszę (niepotrzebne skreślić) odkopię butelczyny i sprawdzę jak ma się upływ czasu do smaku piwa
W tej chwili w 2 skrzynkach dojrzewa warka nr 6 :
poszło na nią do gara:
pilzneńskiego 3,6 kg
monachijskiego 0,4 kg
karmelowego ciemnego 30 g
płatków jęczmiennych 70g
w przerwach dwa razy po 50 min
z dodatkiem chmielu 20 g goryczki i 15 g aromatu
drożdże safbrewComment
-
-------- warka 7 --------
Tym razem piwo na winie czyli co się nawinie to do gara. Ze wszystkich resztek jakie miałam czyli:
Chojnowski 2,8 kg
monachijski 1 kg
karmel ciemny 30 g
barwiący 30 g
Wszystko to do 63 st. wrzucone do gara i na wrocławiance zacierane przez 55 min a potem przy 72 st przez godzinę.
Chmielenie skromniutko bo niecała godzinka 20 g goryczki i 20 g aromat.
Dzięki MJP za szyszunie!!
wyszło z tego ubogo bo 13 l o 15 blg i teraz pastwią się nad brzeczką safale w ilości 5 g.Comment
Related Topics
Collapse
-
piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...1 Photo
-
Channel: Kirgistan
2023-11-19, 16:24 -
-
Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki
To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim
Kolor: jakby...-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
-
W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
-
Channel: Spotkania Forumowiczów
-
-
Na kapslu data (butelkowania?) 25.09.2005, brak opisu tej jednej warki w temacie warzelniczym autorki.
Piwo jaśniutkie, piana słaba - ale do końca utrzymuje się krąg, nagazowanie początkowo silnie szczypie w język, a potem się normuje.
W smaku typowy goryczkowy pils, ale z jakimś...-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
-
Dwie wersje tego piwka - jedna na WLP300, druga na pszenicznych suchych drożdżach Braupartnera. Dostałam od Joelki do porównania obie wersje, bez wskazówek, która flacha na których jest drożdzach
Jak widać na zdjęciu piwa te różnią się i kolorem i pianą. W smaku też różne...-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment