Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Oryginalnie, chyba jeszcze nikt nie ma warki nr 0 podsilnia
    No nie ! Tylko nie wykład z matematyki

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #92
      rekordowe poczynania drożdży

      Uwaga uwaga! Drożdże od Krzysia biją rekord świata. Piwo już od tygodnia ma 3,5 blg, trzeci raz zbieram drożdże z wierzchu a po godzinie robi się wybujała, gęsta piana.
      Czy ta burzliwa nigdy się nie skończy?? Przecież miałam już tydzień temu w butelki wsadzić 9 warkę.
      Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-01-05, 22:36.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #93
        Ma się te talenta

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Ma się te talenta
          Chyba talentne drożdże. Albo je przegłodowałeś, że są tak wściekle nienajedzone.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #95
            Czule do nich przemawiałem

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #96
              wielkie rozlewanie

              Warka nr 9 dziś dopiero rozlana do butelek. Chyba zaistnieję z nim na scenię piw kwasowych
              2 tygodnie na burzliwej w 18st a i tak musiałam dziś brutalnie przerwać pracę drożdżykom bo one w najlepsze dalej pracowały. Zalatywało ostro kiszonką z fermentora więc straciłam cierpliwość.

              Warka nr 10 też rozlana. Mętna okrutnie od danstarów więc sobie poczeka na otwarcie.

              Warka 11 w planach. Tym razem może będzie przemyślana

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #97
                Pierwsza warka w 2006 będzie na słodzie pszenicznym
                Przejrzałam różne przepisy, przeanalizowałam proporcje i temperatury, i czasy też. Jeśli jednak któryś z doświadczonych piwowarów ma jakieś cenne rady to zapraszam do wpisywania. Nie da się bowiem prześledzić wszystkich opisów warzenia.
                Ja w tym czasie sobię pośrutuję.

                Comment

                • Wesoly
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.10
                  • 371

                  #98
                  1. 55% pszenicy, 40% pilsa, 5% Carahell
                  2. Zacieranie dekokcyjne
                  3. Dobre drożdże np WLP 300
                  4. Nie za wysoka temperatura fermentacji

                  Powodzenia!
                  Pozdrawiam, Wesoły

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #99
                    I tu wychodzi mój brak słodów nietypowych czyli Carahell. Ale będzie proporcja 55% do 45% i jakieś płatki wsypię może a może już nie bo całkiem mnie się już zapcha filtr. A drożdże Marusine czyli Braupartnera. Może na następną warkę zdobędę WLP.

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9225

                      #100
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                      I tu wychodzi mój brak słodów nietypowych czyli Carahell.
                      A patrzyłaś czy są w warszawskim browamatorze. Slavoy ciągle się kręci na trasie W-W może dałby się z raz wykorzystać. ................jako goniec.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                        A patrzyłaś czy są w warszawskim browamatorze. Slavoy ciągle się kręci na trasie W-W może dałby się z raz wykorzystać. ................jako goniec.
                        A to nie jest problem, że ich w sklepach nie ma. To jest kwestia gotóweczki. A właściwie jej braku

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9225

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                          A to nie jest problem, że ich w sklepach nie ma. To jest kwestia gotóweczki. A właściwie jej braku
                          No to jest problem.
                          Jak w sierpniu będę w Warszawie to masz u mnie prezent urodzinowy.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #103
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                            No to jest problem.
                            Jak w sierpniu będę w Warszawie to masz u mnie prezent urodzinowy.
                            OK. To przetrzymam pare buteleczek do sierpnia, ocenisz czy bez dodatkowych słodów też da się wypić ze smakiem
                            A może do tego czasu już będę pracować w jakimś małym browarze to zrobię urodziny na warzelni...
                            Ech ja tu marzę a przecież też warzę. Pora naszykować szyszki.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #104
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                              Pora naszykować szyszki.
                              Jeśli to są szyszki ode mnie, czyli od Wesołego, to uważaj, żeby Ci nie wyszła pszenica przechmielona
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #105
                                ------- warka nr 11 -------

                                Pszenicy próby czyli papranina przy filtracji.

                                zasyp na 13 l wody:
                                1,5 chojnowskiego
                                1,3 pszenicznego
                                0,2 niesłodowanej pszenicy

                                Tak to jet kiedy się miską nie trafia do gara proporcja miała być odwrotna.

                                zacieranie:
                                45 st 15 min
                                55 st w przelocie
                                63 st 15 min
                                odbiór 4 l zacieru: podgrzane do 73 i przerwa na 15 min oraz zagotowanie
                                zmieszanie wszystkiego i zacieranie
                                73st 20 min
                                78 st 5 min i koniec

                                chmielenie:
                                45 min i tylko 16 g od Marusi czyli od Wesołego

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kruger_nr1
                                  Bemer, Czeszskoje
                                  kruger_nr1
                                  piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
                                  2023-11-19, 16:24
                                • Marusia
                                  Joelka, premiera - warka#1
                                  Marusia
                                  Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki

                                  To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim

                                  Kolor: jakby...
                                  2005-08-03, 15:28
                                • Marusia
                                  Marusia&Joelka na Górnym Śląsku, 7 lub 8 kwietnia
                                  Marusia
                                  W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
                                  2006-03-20, 15:28
                                • Marusia
                                  Joelka, warka#7
                                  Marusia
                                  Data na kapslu: 22.11.2005

                                  Bardzo dobre piwko, półciemne, lekko czerwonawe, prawie klarowne. Pianka elegancka, drobnoziarnista, kożuszek nie daje za wygraną i leżakuje na piwie w trakcie picia do oporu.
                                  Nagazowanie przyjemnie szczypie w język.
                                  W smaku fajna goryczka, glównie...
                                  2006-01-09, 20:31
                                • strzelczyk76
                                  Joelka, warka nr 13
                                  strzelczyk76
                                  Piwo przywiezione z pielgrzymki wrocławskiej, odleżakowane w piwicy.
                                  Z kapsla oprócz nr warki oraz daty - 17.02.2005 - nic więcej nie można się dowiedzić, ale z opisu warzenia dowiedziałęm się, że Blg 15, ok 6,2% alk. i belgijskie drożdże

                                  Piwo dobrze nagazowane,...
                                  2006-05-06, 23:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...