Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hannibal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1426

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    A to ciekawe, ja słyszałam coś zupełnie odwrotnego
    Po za tym przypomnij sobie, że w raciborzu wręcz doradzano nam stosowanie 4 przerw
    Ja tam stosuję zawsze 2 przerwy, a piana jest u mnie w przeważającej większości warek bardzo dobra. Zresztą Czes pisał w jakimś swoim artykule, że z reguły wystarczają 2 przerwy. Tylko gdy mamy do czynienia ze słabo rozluźnionymi słodami, należy wprowadzić dodatkowe.
    A jakich argumentów użyli ci w Raciborzu?
    "All the good things for those who wait"

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #17
      przy 52 - 55 C działają endopeptydazy a następuje rozkład białek do peptonów i aminokwasów jest to tzw. przerwa białkowa. Z tego co czytałam kiedyś, dawno kiedyś to jeśli działanie enzymów na tym etapie będzie zbyt daleko posunięte to nasze piwo będzie pozbawione piany. Nigdzie jednak nikt nie podaje czasu przerwy. Ja zrobiłam 15 min i chyba to mnie zgubiło

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        Pierwsza butelka próbna nie wytrzymała. Tzn ja nie wytrzymałam.
        Z warki nr 1 powstało coś śmiesznego. Wstyd się przyznać Zero piany
        Chciałaś mieć pianę już następnego dnia po zabutelkowaniu?
        Nie, bez przesady... Daj temu piwu PRZYNAJMNIEJ tydzień!
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #19
          I jeszcze kwestia odniesienia mojej wiedzy na produkcję w domowych warunkach. Bo na każdym kroku widzę, że moje "obcykanie" w temacie produkcji piwa na skalę przemysłową niekoniecznie idzie w parze z domowym warzeniem.
          Nie popisałam się z tą pierwszą warką ale i tak nie narzekam. Cieszy mnie fakt, że nie poszło do kibelka. A może jak szczypta glukozy podziała to jeszcze cóś z tego piwa będzie.

          Dzięki Marusia za słód i drożdże. Bez Ciebie nie ruszyłabym jeszcze długo a ja jeszcze poczaruję nad tym piwem żebym miała Cię czym poczęstować I postaram się nie pozbawić forum Marusi po tym jak padnie po wypiciu piwa mojej produkcji.
          Z wrażenia jak padnie oczywiście

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            Chciałaś mieć pianę już następnego dnia po zabutelkowaniu?
            Nie, bez przesady... Daj temu piwu PRZYNAJMNIEJ tydzień!
            No cóż nie potrafię cierpliwie siedzieć. No ale sam powiedz jakiś bąbelek mógł się pojawić a tam nie było nic zupełnie.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              No ale nie odpowiedziałaś, czy stoi w jasnym pomieszczeniu!
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #22
                No nie stoi w jasnym gdyż w każdym jasnym pomieszczeniu to ja mam 30 C ale nie zakopałam go też w ziemi Stoją butelki na stole w piwniczce.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Nie wiem, jak światło w piwniczce, ale powinno być w miarę spore Im mniej światła, tym dłużej sie będzie nagazowywało
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Hannibal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1426

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Nie wiem, jak światło w piwniczce, ale powinno być w miarę spore Im mniej światła, tym dłużej sie będzie nagazowywało
                    A czym to tłumaczysz? W jaki sposób fotony światła wpływają na szybkość tworzenia się CO2?
                    "All the good things for those who wait"

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      ... w raciborzu wręcz doradzano nam stosowanie 4 przerw
                      Rzeczywiście, Racibórz zawsze słynął z doskonałego piwa

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
                        A czym to tłumaczysz? W jaki sposób fotony światła wpływają na szybkość tworzenia się CO2?
                        Ja niestety niczym tego nie tłumaczę, gdzies tak usłyszałam i nie potrafię tego poprzeć rzeczowymi argumentami. Dochodzę do wniosku, że rzeczywiście muszę się podszkolic z teorii, tylko, czy to nie zaszkodzi mojemu piwu
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Hannibal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 1426

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Ja niestety niczym tego nie tłumaczę, gdzies tak usłyszałam i nie potrafię tego poprzeć rzeczowymi argumentami. Dochodzę do wniosku, że rzeczywiście muszę się podszkolic z teorii, tylko, czy to nie zaszkodzi mojemu piwu
                          A ja myślałem, że się czegoś od ciebie nauczę. A tak, jak nie wiedziałem, czy istnieje ten wpływ, tak ciągle nie wiem.
                          "All the good things for those who wait"

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #28
                            Jedyny wpływ światła na piwo jaki znam to utlenianie piwa co oczywiście jest negatywnym zjawiskiem. Ja nie mając wyboru zostawiłam butelki w piwnicy na półce. Okna tam nie ma ale temperatura taka jak trzeba

                            Comment

                            • pbp
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.02
                              • 37

                              #29
                              Podstawy teoretyczne do tego aby światło przyspieszało procesy w piwie jak najbardziej są. Wystarczy iż choć jedna z reakcji chemicznych które w tym procesie występują miałą swój próg energetyczny na tyle nisko aby energia rozpędzonego przez słoneczko fotonu była od tego progu większa. Stąd na pewno intensywne światło słoneczne będzie przyspieszało proces autolizy drożdży - czynnik raczej niekorzystny, to właśnie dlatego mówi się iż piwo powinno leżakować w ciemności. A jak jest z innymi zachodzącymi w piwie procesami, np samą szybkością pracy drożdży? Raczej też przyspiesza - pytanie czy szybsze wydzielenie ditlenku węgla (tak się on teraz poprawnie nazywa, w ramach reformy IUPACu) jest na pewno lepsze.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Zaraz wydobędę od kogoś konkrety. Tak myślę, że moze mi się pozajączkowało i chodziło tylko o temperaturę pokojową, a nie oświetlenie pokojowe
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X