Drożdże pracują doskonale ale pierdzą przy tym strasznie
Joelka nawarzyła piwa
Collapse
X
-
Artykuł o piwowarach domowych w Panoramie Dolnośląskiej od dziś do przeczytania
a poza tym
*Piwo z 7 warki rozlane do butelek.
*Piwnica wysprzątana i gotowa przyjąć w swoje czeluście kolejne skrzynki, butelki, wiadra i kilogramy słodu wszelakiej maści.
*Zamówienia na surowce złożone
misja spełniona
Comment
-
-
------- 8 warka --------
Zaczęło się niewinnie.
Postanowiłam wypróbować przepis na syrop korzenny a jak już go zrobiłam w ilości litrowej to trzeba było coś z nim zrobić co by nie pasteryzować.
Syropik przyczynił się do powstania takiej sobie wareczki:
1 kg pilzneńskiego
1 kg monachijskiego
0,005 barwiącego
0,04 płatków jęczmiennych
przerwy 45 i 40 chmielenie lubelskim jeszcze nie wiem ile. Pod koniec gotowania dodam syrop i zamierzam w święta dorzucić domownikom piwo korzenne do paczuszki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseMuszę Ci przyznać, że zdolna jesteś. Skoro przy 14 litrach pomyliłaś się o 5
aż tak dobra nie jestem
Ja nie przeliczałam bączków na litry tylko na skrzynki. Byłam pewna, że zbierze się więcej bączków ze zbioru butelek jakimi się zagraciłam w piwnicy.
Comment
-
-
----- warka 9 -----
Z okazji wigilii wigilii i po wczorajszym spałaszowaniu faszerowanych pierniczków Marcina_ WC warzę dziś nie wiem nawet co.
W między czasie upiekłam dwa ciasta i już pomieszały mi się dawki słodu, maku i sera więc czekać degustacji trzeba i sprawdzić co wyjdzie
W każdym razie 9 warka mi stuknęła. Wypiję za to
Dzięki Maćki za chmiel bo dzięki wam mogłam dziś nastawić wareczkę.
Wasze zdrowie
Comment
-
Comment