Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Joelka nawarzyła piwa
Collapse
X
-
rekordowe poczynania drożdży
Uwaga uwaga! Drożdże od Krzysia biją rekord świata. Piwo już od tygodnia ma 3,5 blg, trzeci raz zbieram drożdże z wierzchu a po godzinie robi się wybujała, gęsta piana.
Czy ta burzliwa nigdy się nie skończy?? Przecież miałam już tydzień temu w butelki wsadzić 9 warkę.Last edited by joelka; 2006-01-05, 22:36.
Comment
-
-
wielkie rozlewanie
Warka nr 9 dziś dopiero rozlana do butelek. Chyba zaistnieję z nim na scenię piw kwasowych
2 tygodnie na burzliwej w 18st a i tak musiałam dziś brutalnie przerwać pracę drożdżykom bo one w najlepsze dalej pracowały. Zalatywało ostro kiszonką z fermentora więc straciłam cierpliwość.
Warka nr 10 też rozlana. Mętna okrutnie od danstarów więc sobie poczeka na otwarcie.
Warka 11 w planach. Tym razem może będzie przemyślana
Comment
-
-
Pierwsza warka w 2006 będzie na słodzie pszenicznym
Przejrzałam różne przepisy, przeanalizowałam proporcje i temperatury, i czasy też. Jeśli jednak któryś z doświadczonych piwowarów ma jakieś cenne rady to zapraszam do wpisywania. Nie da się bowiem prześledzić wszystkich opisów warzenia.
Ja w tym czasie sobię pośrutuję.
Comment
-
-
I tu wychodzi mój brak słodów nietypowych czyli Carahell. Ale będzie proporcja 55% do 45% i jakieś płatki wsypię może a może już nie bo całkiem mnie się już zapcha filtr. A drożdże Marusine czyli Braupartnera. Może na następną warkę zdobędę WLP.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaI tu wychodzi mój brak słodów nietypowych czyli Carahell.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaA patrzyłaś czy są w warszawskim browamatorze. Slavoy ciągle się kręci na trasie W-W może dałby się z raz wykorzystać. ................jako goniec.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaA to nie jest problem, że ich w sklepach nie ma. To jest kwestia gotóweczki. A właściwie jej braku
Jak w sierpniu będę w Warszawie to masz u mnie prezent urodzinowy.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaNo to jest problem.
Jak w sierpniu będę w Warszawie to masz u mnie prezent urodzinowy.
A może do tego czasu już będę pracować w jakimś małym browarze to zrobię urodziny na warzelni...
Ech ja tu marzę a przecież też warzę. Pora naszykować szyszki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaPora naszykować szyszki.
Comment
-
-
------- warka nr 11 -------
Pszenicy próby czyli papranina przy filtracji.
zasyp na 13 l wody:
1,5 chojnowskiego
1,3 pszenicznego
0,2 niesłodowanej pszenicy
Tak to jet kiedy się miską nie trafia do gara proporcja miała być odwrotna.
zacieranie:
45 st 15 min
55 st w przelocie
63 st 15 min
odbiór 4 l zacieru: podgrzane do 73 i przerwa na 15 min oraz zagotowanie
zmieszanie wszystkiego i zacieranie
73st 20 min
78 st 5 min i koniec
chmielenie:
45 min i tylko 16 g od Marusi czyli od Wesołego
Comment
-
Comment