Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #106
    Zacierała baba pszeniczniak, a to było tak:

    Balling tragiczny 13
    Z obfitego wysładzania nici. Gdybym pomyslała to zrobiłabym z większej ilości słodów.
    Jak tak dalej pójdzie to dodam miodu co by oszukać poziom cukru w brzeczce

    Mętność nieprzeciętna ale tym się nie martwię bo na klarowności nigdy mi nie zależy a zawsze mam klarowne piwa

    Pytanie do Wesołego: ile to jest "Nie za wysoka temperatura fermentacji" ?
    Pytanie do Marusi: Jaką miałaś temperaturę przy Braupartnerach?

    Comment

    • Wesoly
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.10
      • 371

      #107
      Polecam około 18*C, jeśli w zacieraniu poszło wszytsko ok i zapodasz odpowiednie drożdże wyjdzie smakowite piwko.
      Pozdrawiam, Wesoły

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #108
        W Weizenach od temperatury fermentacji zależy jakie estry smakowe się wytworzą. Im niższa temperatura, tym więcej "goździków", a im wyższa, tym więcej "bananów".

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
          Balling tragiczny 13
          Klasyczny pszeniczniak ma MAX 12,5°Blg
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            Klasyczny pszeniczniak ma MAX 12,5°Blg
            Chodziło o blg po zacieraniu. Spodziewałam się przynajmniej 15 blg i nastawiłam się że będę wysładzać obficie z czego jeszcze dużo literków brzeczki nastawnej mi wyjdzie. A tu klops. A ostatecznie dodałam tyle wody z wysładzania że po skończeniu chmielenia wyszło 11,5 czyli ideał do którego zmierzałam szkoda tylko że tego piwa będzie 15 l tylko

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #111
              Drożdże braupartnery trafiły do napowietrzonej brzeczki.
              Dzięki Marusia za fatygę. Starter zrobił się wybuchowy już po 3 godzinach Mogłam więc spokojnie teraz wlać tę burzę drożdży i tylko czekać na efekty.

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #112
                Warka ----11----

                Zapach ściągniętego piwa : pszenicznego pełnego piwa
                smak: typowy (?)
                kolor hmmm chyba za ciemny jak na jasne pszeniczne piwo

                Ale co tam! Przecież to pierwsze moje pszeniczne piwo i daleko mi do dościgania jakiś wzorców. Jestem z niego dumna.

                To mój biały kruk
                Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-01-18, 19:05.

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #113
                  Zawsze jak mi nie zależy to wszystko się udaje. Tym razem nie wiem po co udało się drożdżom zejść do 2,5 blg po tygodniu plumkania się w brzeczce pszenicznej. Oby przy innych piwach był taki dobry wynik.

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #114
                    --------- warka nr 12 ---------

                    Do gara poszło:

                    chojnowskiej produkcji słód jasny 3,1
                    monachijski 0,9
                    karmelowy jasny 0,2 (dziękuję Endrio!)
                    karmelowy ciemny 0,07 (dziękuję Krzysiu!)
                    barwiący 0,03
                    owsiane górskie 0,3

                    Całość wsypana na 43 st i podgrzewana z prędkością st/min do 63 i tu przerwa na 45 min
                    73 na 20 min i 77 na 5 min

                    Pomysłu na chmielenie nie mam. To zależy ile blg i ile litrow wyjdzie. Marzy mnie się 16 blg koźlakowate, chmielowate a z wysładzania prosty ciemniak tak na orzeźwienie w upalne dni.

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #115
                      Warka nr 12 Koźlak Bałtycki
                      Chmielenie:
                      60' 20 g "Wesołego" chmielu
                      30' 16 g "wesołego"

                      wyszło 15 l, 15 blg gęstwa Munich lager, która aż wyrywała się z lodówki a potem z każdego słoika do którego trafiła

                      (dzięki Endrio, przyczyniłeś się do powstania tego piwa. Twoje zdrowie )




                      z wysładzania warki nr 12 Prosty ciemniak
                      chmielenie:
                      jakieś 10g "Wesołego"
                      suszone morele i 100g miodu wielokwiatowego

                      wyszło 4,5 l, 17 blg
                      (już pracuje na saflagerach aż miło)

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #116
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                        30' 16 g "wesołego"
                        skąd masz 16g wesołego?

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #117
                          Nie wiem, co Wesoły powie na dodawanie go do procesu warzenia
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2006-01-26, 09:06.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #118
                            Wypraszam sobie
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #119
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                              Wypraszam sobie
                              Nie strzygłeś się ostatnio, nie zdziw się jak piwo będzie sie nazywać VOODOO
                              Sory za wcinkę w temat, nie mogłem się powstrzymać.

                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                #120
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                                Wypraszam sobie
                                No, to teraz Joelka, wyproś 16 g Wesołego z koźlaka

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kruger_nr1
                                  Bemer, Czeszskoje
                                  kruger_nr1
                                  piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
                                  2023-11-19, 16:24
                                • Marusia
                                  Joelka, premiera - warka#1
                                  Marusia
                                  Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki

                                  To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim

                                  Kolor: jakby...
                                  2005-08-03, 15:28
                                • Marusia
                                  Marusia&Joelka na Górnym Śląsku, 7 lub 8 kwietnia
                                  Marusia
                                  W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
                                  2006-03-20, 15:28
                                • strzelczyk76
                                  Joelka, warka nr 13
                                  strzelczyk76
                                  Piwo przywiezione z pielgrzymki wrocławskiej, odleżakowane w piwicy.
                                  Z kapsla oprócz nr warki oraz daty - 17.02.2005 - nic więcej nie można się dowiedzić, ale z opisu warzenia dowiedziałęm się, że Blg 15, ok 6,2% alk. i belgijskie drożdże

                                  Piwo dobrze nagazowane,...
                                  2006-05-06, 23:41
                                • jerzy
                                  Joelka, warka #2
                                  jerzy
                                  Piwo warzone w trakcie wakacji '05, częściowo z dodatkiem miodu do refermentacji - i taka butelka mi się trafiła.

                                  Kolor jaśniutki, wręcz cytrynowy, leciutko mętne.
                                  Piana początkowo dość wysoka, szybko się dziurawi i znika.
                                  Nagazowanie obfite.
                                  Zapach...
                                  2006-02-25, 20:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...