Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Najpierw schłodź te piwa możliwie blisko 0 C. Temperatura na zewnątrz jest w sam raz. Trochę pomaga.

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      ----warka nr 12-----
      Wpakowana w bączki sztuk 23 i "po królewskim" sztuk 15ście

      co zostało to wypiłam
      blg zeszło z 15,5 do 4
      generalnie ciemne piwo o posmaku kawy ale bez cierpkości.

      ----ciemniaczek czyli 12b-----
      powędrował do aż ośmiu buteleczek

      Wesoły by się uśmiał z moich aptekarskich ilości
      Last edited by joelka; 2006-02-07, 00:48.

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        ------- warka nr 13 --------

        No czas zmierzyć się z 13stą warką

        Będzie belgijskie zgapione od Marusi:

        3,3 pilzneńskiego
        0,7 monachijskiego
        0,15 karmelowego jasnego

        przerwy:
        63st na 35 min
        73 st na 25 min

        chmielenie:
        30 g chmielu goryczkowego
        15 g chmielu aromatycznego na 10 min

        BLG planowane 13 niech już będzie konstelacja trzynastek. Szkoda, że dziś nie jest 13 luty Ale dłużej czekać z warzeniem nie będę.

        Może ktoś by coś zmienił. Sugestie mile widziane. Jeszcze mogę coś dośrutować.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Po pierwsze, przerwa pierwsza zdecydowanie powinna być dłuższa - 45 minut. Lepiej mu dać na wytrawność trochę.
          Po drugie: 13 blg ni ema sensu, do tego typu piwa i drożdży zalecane jest minimum 15-16 blg, żeby docenić walory drożdży

          P.S. Oczywiście to tylko teoria, bo ani nie próbowałam innej wersji, niż zalecana Możesz być pierwsza
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            Ok. Zmiana.
            Pierwsza przerwa 45 min przy 63 st

            Zastanawiam się czy wrzucić na przerwę białkową...

            CO do blg to się obaczy. wiem że powinno być więcej ale chciałam mieć lżejsze piwo. ALe jeszcze cały dzień warzenia przede mną i nie wiadomo co mi do głowy przyjdzie.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Lekkie belgijskie? Tego jeszcze nie było
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Lekkie belgijskie? Tego jeszcze nie było
                No i nici z Light Belgian
                Wyszło 15 l brzeczki o 15 blg, której zapodałam drożdże WLP 550 (dzięki Marusia, mam nadzieję, że równie żywotne będą w moim wiadrze )

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  Belgijskie sprawiłoby mi dużą przyjemność gdyby samo wlało się do butelek i zakapslowało się na koniec. Jak mnie się nie chce

                  Balling zszedł z 15 do 4, w smaku czuję słodycz, lekką goryczkę, smaczny posmak drożdży i ewidentnie alkohol. Niech to się teraz ładnie przegryzie a będzie niezłe piwko.

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka

                    Balling zszedł z 15 do 4,
                    A jednak 3 blg.

                    W najbliższych dniach konkursowe idzie do gara na zacierkę a potem szybko jakiś lekki lagerek zanim wiosna do piwnicy zajrzy.
                    5 skrzynek piwa a żadnego wypić nie można. wszystkie na kłódkę. Pierwsze uchylenie kapsli w maju aż dojrzeją
                    Pora na lekkie piwa, które można pić za młodu

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      -------- warka nr 14 --------

                      warka 14sta czyli KOŃ KURSOWE

                      zasyp 4,6 kg
                      pilzneński 64,7%
                      monachijski 27,75%
                      karm. jasny 5,55%
                      karm. ciemny 1,8%
                      barwiący 0,2%

                      Zacieranie:
                      65 st. 45 min.
                      72 st. 20 min

                      Chmielenie:
                      60 min marynka 45 g szyszki
                      10 min lubelski 15 g szyszki

                      13 blg.

                      ilość ok 17 l

                      Czas od początku zacierania do końca gotowania +sprzątanie 4 godziny.

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        okazało się że wyszło prawie 19 l brzeczki. Podzieliłam ją na pół i część zadałam WLPiakami 550, a część munich lagerami. Obydwa wiadra aż chodzą od drożdży
                        Teraz czekać rozlewania w butelki... które dopiero muszę nazbierać

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Ho ho, to będziemy miały końkursowe na takich samych drożdżach O ile moje dolne jeszcze się nie zepsuło, dziś sprawdzę przy zlewaniu na cichą
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            Jeszcze takich smrodów z wiadra przy fermentacji to nie miałam. To na górnej f. wali kapuchą a to na dolnej ... ściekami kanalizacyjnymi Ale obydwa piwa pyszne w smaku.

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              warka 14 g. (górna) : klarowna, rubinowo-brązowa, 3blg

                              warka 14 d. (dolna) : mętna i w kolorze błota, 5 blg i ta pójdzie na cichą co mnie się pierwszy raz zdarza z drożdżami munich lager. Za bardzo je pochwaliłam Chrisowi

                              Zapachy już dziś przyjemne dla nosa, w smaku słodycz i lekka gorycz słodowa, słabo z goryczka chmielową

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                We wtorek warzę drugie piwo konkursowe!!
                                Jak się dobrze przyjrzałam to pomyliłam się w recepturze

                                zamiast dać chmielu 50 g to ja dałam 45 g patrząc na czas pierwszej przerwy

                                Do tego teraz przeliczyłam, że machnęłam się w ważeniu i nawet tych 45 g nie dodałam a jedynie 35 g. Masakra!!

                                Mam słodkie piwo nawarzone. I kto je teraz wypije?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X