Najpierw schłodź te piwa możliwie blisko 0 C. Temperatura na zewnątrz jest w sam raz. Trochę pomaga.
Joelka nawarzyła piwa
Collapse
X
-
----warka nr 12-----
Wpakowana w bączki sztuk 23 i "po królewskim" sztuk 15ście
co zostało to wypiłam
blg zeszło z 15,5 do 4
generalnie ciemne piwo o posmaku kawy ale bez cierpkości.
----ciemniaczek czyli 12b-----
powędrował do aż ośmiu buteleczek
Wesoły by się uśmiał z moich aptekarskich ilościLast edited by joelka; 2006-02-07, 00:48.
Comment
-
-
------- warka nr 13 --------
No czas zmierzyć się z 13stą warką
Będzie belgijskie zgapione od Marusi:
3,3 pilzneńskiego
0,7 monachijskiego
0,15 karmelowego jasnego
przerwy:
63st na 35 min
73 st na 25 min
chmielenie:
30 g chmielu goryczkowego
15 g chmielu aromatycznego na 10 min
BLG planowane 13 niech już będzie konstelacja trzynastek. Szkoda, że dziś nie jest 13 luty Ale dłużej czekać z warzeniem nie będę.
Może ktoś by coś zmienił. Sugestie mile widziane. Jeszcze mogę coś dośrutować.
Comment
-
-
Po pierwsze, przerwa pierwsza zdecydowanie powinna być dłuższa - 45 minut. Lepiej mu dać na wytrawność trochę.
Po drugie: 13 blg ni ema sensu, do tego typu piwa i drożdży zalecane jest minimum 15-16 blg, żeby docenić walory drożdży
P.S. Oczywiście to tylko teoria, bo ani nie próbowałam innej wersji, niż zalecana Możesz być pierwsza
Comment
-
-
Ok. Zmiana.
Pierwsza przerwa 45 min przy 63 st
Zastanawiam się czy wrzucić na przerwę białkową...
CO do blg to się obaczy. wiem że powinno być więcej ale chciałam mieć lżejsze piwo. ALe jeszcze cały dzień warzenia przede mną i nie wiadomo co mi do głowy przyjdzie.
Comment
-
-
Lekkie belgijskie? Tego jeszcze nie było
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaLekkie belgijskie? Tego jeszcze nie było
Wyszło 15 l brzeczki o 15 blg, której zapodałam drożdże WLP 550 (dzięki Marusia, mam nadzieję, że równie żywotne będą w moim wiadrze )
Comment
-
-
Belgijskie sprawiłoby mi dużą przyjemność gdyby samo wlało się do butelek i zakapslowało się na koniec. Jak mnie się nie chce
Balling zszedł z 15 do 4, w smaku czuję słodycz, lekką goryczkę, smaczny posmak drożdży i ewidentnie alkohol. Niech to się teraz ładnie przegryzie a będzie niezłe piwko.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
Balling zszedł z 15 do 4,
W najbliższych dniach konkursowe idzie do gara na zacierkę a potem szybko jakiś lekki lagerek zanim wiosna do piwnicy zajrzy.
5 skrzynek piwa a żadnego wypić nie można. wszystkie na kłódkę. Pierwsze uchylenie kapsli w maju aż dojrzeją
Pora na lekkie piwa, które można pić za młodu
Comment
-
-
-------- warka nr 14 --------
warka 14sta czyli KOŃ KURSOWE
zasyp 4,6 kg
pilzneński 64,7%
monachijski 27,75%
karm. jasny 5,55%
karm. ciemny 1,8%
barwiący 0,2%
Zacieranie:
65 st. 45 min.
72 st. 20 min
Chmielenie:
60 min marynka 45 g szyszki
10 min lubelski 15 g szyszki
13 blg.
ilość ok 17 l
Czas od początku zacierania do końca gotowania +sprzątanie 4 godziny.
Comment
-
-
Ho ho, to będziemy miały końkursowe na takich samych drożdżach O ile moje dolne jeszcze się nie zepsuło, dziś sprawdzę przy zlewaniu na cichą
Comment
-
-
warka 14 g. (górna) : klarowna, rubinowo-brązowa, 3blg
warka 14 d. (dolna) : mętna i w kolorze błota, 5 blg i ta pójdzie na cichą co mnie się pierwszy raz zdarza z drożdżami munich lager. Za bardzo je pochwaliłam Chrisowi
Zapachy już dziś przyjemne dla nosa, w smaku słodycz i lekka gorycz słodowa, słabo z goryczka chmielową
Comment
-
-
We wtorek warzę drugie piwo konkursowe!!
Jak się dobrze przyjrzałam to pomyliłam się w recepturze
zamiast dać chmielu 50 g to ja dałam 45 g patrząc na czas pierwszej przerwy
Do tego teraz przeliczyłam, że machnęłam się w ważeniu i nawet tych 45 g nie dodałam a jedynie 35 g. Masakra!!
Mam słodkie piwo nawarzone. I kto je teraz wypije?
Comment
-
Comment