Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #136
    Najpierw schłodź te piwa możliwie blisko 0 C. Temperatura na zewnątrz jest w sam raz. Trochę pomaga.

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #137
      ----warka nr 12-----
      Wpakowana w bączki sztuk 23 i "po królewskim" sztuk 15ście

      co zostało to wypiłam
      blg zeszło z 15,5 do 4
      generalnie ciemne piwo o posmaku kawy ale bez cierpkości.

      ----ciemniaczek czyli 12b-----
      powędrował do aż ośmiu buteleczek

      Wesoły by się uśmiał z moich aptekarskich ilości
      Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-02-07, 00:48.

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #138
        ------- warka nr 13 --------

        No czas zmierzyć się z 13stą warką

        Będzie belgijskie zgapione od Marusi:

        3,3 pilzneńskiego
        0,7 monachijskiego
        0,15 karmelowego jasnego

        przerwy:
        63st na 35 min
        73 st na 25 min

        chmielenie:
        30 g chmielu goryczkowego
        15 g chmielu aromatycznego na 10 min

        BLG planowane 13 niech już będzie konstelacja trzynastek. Szkoda, że dziś nie jest 13 luty Ale dłużej czekać z warzeniem nie będę.

        Może ktoś by coś zmienił. Sugestie mile widziane. Jeszcze mogę coś dośrutować.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #139
          Po pierwsze, przerwa pierwsza zdecydowanie powinna być dłuższa - 45 minut. Lepiej mu dać na wytrawność trochę.
          Po drugie: 13 blg ni ema sensu, do tego typu piwa i drożdży zalecane jest minimum 15-16 blg, żeby docenić walory drożdży

          P.S. Oczywiście to tylko teoria, bo ani nie próbowałam innej wersji, niż zalecana Możesz być pierwsza
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #140
            Ok. Zmiana.
            Pierwsza przerwa 45 min przy 63 st

            Zastanawiam się czy wrzucić na przerwę białkową...

            CO do blg to się obaczy. wiem że powinno być więcej ale chciałam mieć lżejsze piwo. ALe jeszcze cały dzień warzenia przede mną i nie wiadomo co mi do głowy przyjdzie.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #141
              Lekkie belgijskie? Tego jeszcze nie było
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Lekkie belgijskie? Tego jeszcze nie było
                No i nici z Light Belgian
                Wyszło 15 l brzeczki o 15 blg, której zapodałam drożdże WLP 550 (dzięki Marusia, mam nadzieję, że równie żywotne będą w moim wiadrze )

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #143
                  Belgijskie sprawiłoby mi dużą przyjemność gdyby samo wlało się do butelek i zakapslowało się na koniec. Jak mnie się nie chce

                  Balling zszedł z 15 do 4, w smaku czuję słodycz, lekką goryczkę, smaczny posmak drożdży i ewidentnie alkohol. Niech to się teraz ładnie przegryzie a będzie niezłe piwko.

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #144
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka

                    Balling zszedł z 15 do 4,
                    A jednak 3 blg.

                    W najbliższych dniach konkursowe idzie do gara na zacierkę a potem szybko jakiś lekki lagerek zanim wiosna do piwnicy zajrzy.
                    5 skrzynek piwa a żadnego wypić nie można. wszystkie na kłódkę. Pierwsze uchylenie kapsli w maju aż dojrzeją
                    Pora na lekkie piwa, które można pić za młodu

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #145
                      -------- warka nr 14 --------

                      warka 14sta czyli KOŃ KURSOWE

                      zasyp 4,6 kg
                      pilzneński 64,7%
                      monachijski 27,75%
                      karm. jasny 5,55%
                      karm. ciemny 1,8%
                      barwiący 0,2%

                      Zacieranie:
                      65 st. 45 min.
                      72 st. 20 min

                      Chmielenie:
                      60 min marynka 45 g szyszki
                      10 min lubelski 15 g szyszki

                      13 blg.

                      ilość ok 17 l

                      Czas od początku zacierania do końca gotowania +sprzątanie 4 godziny.

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #146
                        okazało się że wyszło prawie 19 l brzeczki. Podzieliłam ją na pół i część zadałam WLPiakami 550, a część munich lagerami. Obydwa wiadra aż chodzą od drożdży
                        Teraz czekać rozlewania w butelki... które dopiero muszę nazbierać

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #147
                          Ho ho, to będziemy miały końkursowe na takich samych drożdżach O ile moje dolne jeszcze się nie zepsuło, dziś sprawdzę przy zlewaniu na cichą
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #148
                            Jeszcze takich smrodów z wiadra przy fermentacji to nie miałam. To na górnej f. wali kapuchą a to na dolnej ... ściekami kanalizacyjnymi Ale obydwa piwa pyszne w smaku.

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #149
                              warka 14 g. (górna) : klarowna, rubinowo-brązowa, 3blg

                              warka 14 d. (dolna) : mętna i w kolorze błota, 5 blg i ta pójdzie na cichą co mnie się pierwszy raz zdarza z drożdżami munich lager. Za bardzo je pochwaliłam Chrisowi

                              Zapachy już dziś przyjemne dla nosa, w smaku słodycz i lekka gorycz słodowa, słabo z goryczka chmielową

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #150
                                We wtorek warzę drugie piwo konkursowe!!
                                Jak się dobrze przyjrzałam to pomyliłam się w recepturze

                                zamiast dać chmielu 50 g to ja dałam 45 g patrząc na czas pierwszej przerwy

                                Do tego teraz przeliczyłam, że machnęłam się w ważeniu i nawet tych 45 g nie dodałam a jedynie 35 g. Masakra!!

                                Mam słodkie piwo nawarzone. I kto je teraz wypije?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kruger_nr1
                                  Bemer, Czeszskoje
                                  kruger_nr1
                                  piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
                                  2023-11-19, 16:24
                                • Marusia
                                  Joelka, premiera - warka#1
                                  Marusia
                                  Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki

                                  To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim

                                  Kolor: jakby...
                                  2005-08-03, 15:28
                                • Marusia
                                  Marusia&Joelka na Górnym Śląsku, 7 lub 8 kwietnia
                                  Marusia
                                  W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
                                  2006-03-20, 15:28
                                • strzelczyk76
                                  Joelka, warka nr 13
                                  strzelczyk76
                                  Piwo przywiezione z pielgrzymki wrocławskiej, odleżakowane w piwicy.
                                  Z kapsla oprócz nr warki oraz daty - 17.02.2005 - nic więcej nie można się dowiedzić, ale z opisu warzenia dowiedziałęm się, że Blg 15, ok 6,2% alk. i belgijskie drożdże

                                  Piwo dobrze nagazowane,...
                                  2006-05-06, 23:41
                                • jerzy
                                  Joelka, warka #2
                                  jerzy
                                  Piwo warzone w trakcie wakacji '05, częściowo z dodatkiem miodu do refermentacji - i taka butelka mi się trafiła.

                                  Kolor jaśniutki, wręcz cytrynowy, leciutko mętne.
                                  Piana początkowo dość wysoka, szybko się dziurawi i znika.
                                  Nagazowanie obfite.
                                  Zapach...
                                  2006-02-25, 20:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...