Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
    Mam słodkie piwo nawarzone. I kto je teraz wypije?
    Takie to może posmakować mojej mamie.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
      Takie to może posmakować mojej mamie.
      Ok. Trzymam za słowo

      Potwierdza się stwierdzenie Marusi, że skala na wiadrach jest jakoś niekompatybilna z pojemnością naszykowanych do użycia butelek
      14 warka dolna poszła w 20 butelek euro i 6 buteleczek po oranżadzie.

      !4 warka górna czeka na zabutelkowanie gdyż wiadro z kranikiem jest zajęte. Aktualnie obsługuje filtrację brzeczki

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        -------- warka nr 15 --------

        Tym razem konkursowe
        Czyli:

        RECEPTURA KONKURSOWA:

        pilzneński 64,75%
        monachijski 27,75%
        karm. jasny 5,5%
        karm. ciemny 1,8%
        barwiący 0,2%

        Zacieranie:
        65 st. 45 min.
        72 st. 20 min

        Chmielenie:
        60 min marynka 50 g wesołe szyszki
        10 min lubelski 20 g szyszki


        Wyszło 20 l brzeczki nastawnej: 13 Blg

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          Na dolnej wystartowały munich lagery, na górnej wlp 550. Nie miałam wyboru. Obydwie gęstwy namnażają się w mojej lodówce i wypychają wieczka od słoików. Pozwoliłam im wyżyć się na świeżej brzeczce

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            "KOŃ KURSOWY" z górnej "półki" wepchany w butelki (dzięki Marusia za ratunek ), a ten na dolnej "półce" jeszcze leży

            W tym tygodniu wielkie zacieranie pilsa a w planach jeszcze zacieranie pszenicznego

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              --------- warka nr 16 ---------

              Do gara powędrował ześrutowany:

              słód pszeniczny w ilości 2,5 kg
              słód jęczmienny pilzneński 1,5 kg
              słód karmelowy jasny 0,07 kg
              pszenica niesłodowana 0,15 kg

              zacieranie
              wsad pszeniczny na 10 min do 44*
              na 15 min w 54*
              dodatek w postaci słodu jęczmiennego przy 63* na 30 min
              dekokcja 1/3 zacieru
              calość w 73* na 40 min

              filtracja: bez problemu jakąś godzinkę

              chmielenie:

              20g lubelskich szyszek na 60'
              10g lubelskich szyszek na 10'
              Last edited by joelka; 2006-03-20, 22:15.

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                Pszeniczniaka uzyskałam 24 l 12 blg. Podzieliłam to na połowę i jedną zadałam wlp300 (dzięki GREG), a drugą potraktowałam braupartnerami. Ciekawe czy będą wyczuwalne różnice przy degustacji

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                  jedną zadałam wlp300 (dzięki GREG), a drugą potraktowałam braupartnerami
                  No wies co, mogłabyś dziękować po równo, rozumiem, że za braupartnery nie warto
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    No tak, racja DZIĘKUJĘ!
                    (Mam nadzieję, że teraz ruszą )

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      Drożdże ruszyły w zatrważającym tempie Wystarczyło zabeltać łychą i się obudziły
                      WLP 300, które waliły, ładnie mówiąc, po otwarciu słoika tworzą gęstą jaśniutką pianę w drugim wiadrze. Tylko czekać degustacji

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                        Drożdże ruszyły w zatrważającym tempie Wystarczyło zabeltać łychą i się obudziły
                        Widzisz, jakie cuda czyni jedno małe "dziękuję"
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                        WLP 300, które waliły, ładnie mówiąc, po otwarciu słoika tworzą gęstą jaśniutką pianę w drugim wiadrze. Tylko czekać degustacji
                        Ponoć Greg robił na nich pszenicę wędzoną, może dlatego śmierdziały.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • joelka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.03
                          • 817

                          --------warka nr 17--------

                          Bardzo się cieszę, że już coraz cieplej ale chciałabym lagerka nastawić, więc uprzejmię proszę panią wiosnę, co by poczekała

                          Jutro ruszam z lagerkiem wrocławskim:

                          zacieranie:
                          pilzneński 4,3 kg
                          i już

                          zacieranie na styl wrocławski 40/40. Tak to było?

                          chmielenie:
                          magnum 5 g
                          marunka 30 g
                          lubelski 20 g

                          blg 13
                          ilości oszacowuję 23 l ale to jeszcze w praniu wyjdzie.

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka

                            blg 13

                            ilości oszacowuję 23 l ale to jeszcze w praniu wyjdzie.
                            Trafiłam w dziesiątkę z oszacowaniem ilości

                            Chmielenie uległo zmianie:
                            magnum 10 g
                            marynka 30 g
                            lubelski 30 g

                            Do brzeczki, utrzymującej się w 25st, dodałam wesołe drożdże wlp 800 i wiadro wstawiłam do 13st
                            (Dzięki Wesoły za super gęstwy )

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              Lagerek wrocławski jeszcze nie ruszył z fermentacją Napowietrzam go i napowietrzam, a ten nic.

                              Pszeniczne już w butelkach. Jestem z niego zadowolona. Jest mdło-kwaśne, posmaki i aromaty ok, i ślicznie mętne Mało tego wyszło ponad 2 skrzynki w tym jedna małych. Tak to jest, jak się co którąś butelkę wypija, zanim się zakapsluje

                              Przypomnę, że 10 l jest robione na WLP300, a 14 l na braupartnerach Ciekawe doświadczenie tak porównywać jak wyszły

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                Lagerek wrocławski jeszcze nie ruszył z fermentacją Napowietrzam go i napowietrzam, a ten nic.
                                No popatrz, a za drożdże podziękowałaś

                                Jednej rzeczy nie kumam - tyle razy już rozmawialiśmy o tym, że najlepiej zostawiać brzeczkę z drożdżami w temp. pokojowej do czasu, aż drożdże zaczną szamać - z Twojego postu jednak wynika, że zaraz po zadaniu żyjątkami zaniosłaś wiadro do piwnicy....
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X