Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #151
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
    Mam słodkie piwo nawarzone. I kto je teraz wypije?
    Takie to może posmakować mojej mamie.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #152
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
      Takie to może posmakować mojej mamie.
      Ok. Trzymam za słowo

      Potwierdza się stwierdzenie Marusi, że skala na wiadrach jest jakoś niekompatybilna z pojemnością naszykowanych do użycia butelek
      14 warka dolna poszła w 20 butelek euro i 6 buteleczek po oranżadzie.

      !4 warka górna czeka na zabutelkowanie gdyż wiadro z kranikiem jest zajęte. Aktualnie obsługuje filtrację brzeczki

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #153
        -------- warka nr 15 --------

        Tym razem konkursowe
        Czyli:

        RECEPTURA KONKURSOWA:

        pilzneński 64,75%
        monachijski 27,75%
        karm. jasny 5,5%
        karm. ciemny 1,8%
        barwiący 0,2%

        Zacieranie:
        65 st. 45 min.
        72 st. 20 min

        Chmielenie:
        60 min marynka 50 g wesołe szyszki
        10 min lubelski 20 g szyszki


        Wyszło 20 l brzeczki nastawnej: 13 Blg

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #154
          Na dolnej wystartowały munich lagery, na górnej wlp 550. Nie miałam wyboru. Obydwie gęstwy namnażają się w mojej lodówce i wypychają wieczka od słoików. Pozwoliłam im wyżyć się na świeżej brzeczce

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #155
            "KOŃ KURSOWY" z górnej "półki" wepchany w butelki (dzięki Marusia za ratunek ), a ten na dolnej "półce" jeszcze leży

            W tym tygodniu wielkie zacieranie pilsa a w planach jeszcze zacieranie pszenicznego

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #156
              --------- warka nr 16 ---------

              Do gara powędrował ześrutowany:

              słód pszeniczny w ilości 2,5 kg
              słód jęczmienny pilzneński 1,5 kg
              słód karmelowy jasny 0,07 kg
              pszenica niesłodowana 0,15 kg

              zacieranie
              wsad pszeniczny na 10 min do 44*
              na 15 min w 54*
              dodatek w postaci słodu jęczmiennego przy 63* na 30 min
              dekokcja 1/3 zacieru
              calość w 73* na 40 min

              filtracja: bez problemu jakąś godzinkę

              chmielenie:

              20g lubelskich szyszek na 60'
              10g lubelskich szyszek na 10'
              Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-03-20, 23:15.

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #157
                Pszeniczniaka uzyskałam 24 l 12 blg. Podzieliłam to na połowę i jedną zadałam wlp300 (dzięki GREG), a drugą potraktowałam braupartnerami. Ciekawe czy będą wyczuwalne różnice przy degustacji

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #158
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                  jedną zadałam wlp300 (dzięki GREG), a drugą potraktowałam braupartnerami
                  No wies co, mogłabyś dziękować po równo, rozumiem, że za braupartnery nie warto
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #159
                    No tak, racja DZIĘKUJĘ!
                    (Mam nadzieję, że teraz ruszą )

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #160
                      Drożdże ruszyły w zatrważającym tempie Wystarczyło zabeltać łychą i się obudziły
                      WLP 300, które waliły, ładnie mówiąc, po otwarciu słoika tworzą gęstą jaśniutką pianę w drugim wiadrze. Tylko czekać degustacji

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #161
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                        Drożdże ruszyły w zatrważającym tempie Wystarczyło zabeltać łychą i się obudziły
                        Widzisz, jakie cuda czyni jedno małe "dziękuję"
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                        WLP 300, które waliły, ładnie mówiąc, po otwarciu słoika tworzą gęstą jaśniutką pianę w drugim wiadrze. Tylko czekać degustacji
                        Ponoć Greg robił na nich pszenicę wędzoną, może dlatego śmierdziały.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • joelka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.03
                          • 817

                          #162
                          --------warka nr 17--------

                          Bardzo się cieszę, że już coraz cieplej ale chciałabym lagerka nastawić, więc uprzejmię proszę panią wiosnę, co by poczekała

                          Jutro ruszam z lagerkiem wrocławskim:

                          zacieranie:
                          pilzneński 4,3 kg
                          i już

                          zacieranie na styl wrocławski 40/40. Tak to było?

                          chmielenie:
                          magnum 5 g
                          marunka 30 g
                          lubelski 20 g

                          blg 13
                          ilości oszacowuję 23 l ale to jeszcze w praniu wyjdzie.

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #163
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka

                            blg 13

                            ilości oszacowuję 23 l ale to jeszcze w praniu wyjdzie.
                            Trafiłam w dziesiątkę z oszacowaniem ilości

                            Chmielenie uległo zmianie:
                            magnum 10 g
                            marynka 30 g
                            lubelski 30 g

                            Do brzeczki, utrzymującej się w 25st, dodałam wesołe drożdże wlp 800 i wiadro wstawiłam do 13st
                            (Dzięki Wesoły za super gęstwy )

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #164
                              Lagerek wrocławski jeszcze nie ruszył z fermentacją Napowietrzam go i napowietrzam, a ten nic.

                              Pszeniczne już w butelkach. Jestem z niego zadowolona. Jest mdło-kwaśne, posmaki i aromaty ok, i ślicznie mętne Mało tego wyszło ponad 2 skrzynki w tym jedna małych. Tak to jest, jak się co którąś butelkę wypija, zanim się zakapsluje

                              Przypomnę, że 10 l jest robione na WLP300, a 14 l na braupartnerach Ciekawe doświadczenie tak porównywać jak wyszły

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #165
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                Lagerek wrocławski jeszcze nie ruszył z fermentacją Napowietrzam go i napowietrzam, a ten nic.
                                No popatrz, a za drożdże podziękowałaś

                                Jednej rzeczy nie kumam - tyle razy już rozmawialiśmy o tym, że najlepiej zostawiać brzeczkę z drożdżami w temp. pokojowej do czasu, aż drożdże zaczną szamać - z Twojego postu jednak wynika, że zaraz po zadaniu żyjątkami zaniosłaś wiadro do piwnicy....
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kruger_nr1
                                  Bemer, Czeszskoje
                                  kruger_nr1
                                  piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
                                  2023-11-19, 17:24
                                • Marusia
                                  Joelka, premiera - warka#1
                                  Marusia
                                  Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki

                                  To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim

                                  Kolor: jakby...
                                  2005-08-03, 16:28
                                • Marusia
                                  Marusia&Joelka na Górnym Śląsku, 7 lub 8 kwietnia
                                  Marusia
                                  W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
                                  2006-03-20, 16:28
                                • jerzy
                                  Joelka, warka #2
                                  jerzy
                                  Piwo warzone w trakcie wakacji '05, częściowo z dodatkiem miodu do refermentacji - i taka butelka mi się trafiła.

                                  Kolor jaśniutki, wręcz cytrynowy, leciutko mętne.
                                  Piana początkowo dość wysoka, szybko się dziurawi i znika.
                                  Nagazowanie obfite.
                                  Zapach...
                                  2006-02-25, 21:52
                                • Marusia
                                  Joelka, pszeniczne, warka #16
                                  Marusia
                                  Dwie wersje tego piwka - jedna na WLP300, druga na pszenicznych suchych drożdżach Braupartnera. Dostałam od Joelki do porównania obie wersje, bez wskazówek, która flacha na których jest drożdzach

                                  Jak widać na zdjęciu piwa te różnią się i kolorem i pianą. W smaku też różne...
                                  2006-05-22, 17:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...