Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
Joelka nawarzyła piwa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzyTakie to może posmakować mojej mamie.
Potwierdza się stwierdzenie Marusi, że skala na wiadrach jest jakoś niekompatybilna z pojemnością naszykowanych do użycia butelek
14 warka dolna poszła w 20 butelek euro i 6 buteleczek po oranżadzie.
!4 warka górna czeka na zabutelkowanie gdyż wiadro z kranikiem jest zajęte. Aktualnie obsługuje filtrację brzeczki
Comment
-
-
-------- warka nr 15 --------
Tym razem konkursowe
Czyli:
RECEPTURA KONKURSOWA:
pilzneński 64,75%
monachijski 27,75%
karm. jasny 5,5%
karm. ciemny 1,8%
barwiący 0,2%
Zacieranie:
65 st. 45 min.
72 st. 20 min
Chmielenie:
60 min marynka 50 g wesołe szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki
Wyszło 20 l brzeczki nastawnej: 13 Blg
Comment
-
-
--------- warka nr 16 ---------
Do gara powędrował ześrutowany:
słód pszeniczny w ilości 2,5 kg
słód jęczmienny pilzneński 1,5 kg
słód karmelowy jasny 0,07 kg
pszenica niesłodowana 0,15 kg
zacieranie
wsad pszeniczny na 10 min do 44*
na 15 min w 54*
dodatek w postaci słodu jęczmiennego przy 63* na 30 min
dekokcja 1/3 zacieru
calość w 73* na 40 min
filtracja: bez problemu jakąś godzinkę
chmielenie:
20g lubelskich szyszek na 60'
10g lubelskich szyszek na 10'Last edited by joelka; 2006-03-20, 22:15.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkajedną zadałam wlp300 (dzięki GREG), a drugą potraktowałam braupartnerami
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaDrożdże ruszyły w zatrważającym tempie Wystarczyło zabeltać łychą i się obudziły
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaWLP 300, które waliły, ładnie mówiąc, po otwarciu słoika tworzą gęstą jaśniutką pianę w drugim wiadrze. Tylko czekać degustacji
Comment
-
-
--------warka nr 17--------
Bardzo się cieszę, że już coraz cieplej ale chciałabym lagerka nastawić, więc uprzejmię proszę panią wiosnę, co by poczekała
Jutro ruszam z lagerkiem wrocławskim:
zacieranie:
pilzneński 4,3 kg
i już
zacieranie na styl wrocławski 40/40. Tak to było?
chmielenie:
magnum 5 g
marunka 30 g
lubelski 20 g
blg 13
ilości oszacowuję 23 l ale to jeszcze w praniu wyjdzie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
blg 13
ilości oszacowuję 23 l ale to jeszcze w praniu wyjdzie.
Chmielenie uległo zmianie:
magnum 10 g
marynka 30 g
lubelski 30 g
Do brzeczki, utrzymującej się w 25st, dodałam wesołe drożdże wlp 800 i wiadro wstawiłam do 13st
(Dzięki Wesoły za super gęstwy )
Comment
-
-
Lagerek wrocławski jeszcze nie ruszył z fermentacją Napowietrzam go i napowietrzam, a ten nic.
Pszeniczne już w butelkach. Jestem z niego zadowolona. Jest mdło-kwaśne, posmaki i aromaty ok, i ślicznie mętne Mało tego wyszło ponad 2 skrzynki w tym jedna małych. Tak to jest, jak się co którąś butelkę wypija, zanim się zakapsluje
Przypomnę, że 10 l jest robione na WLP300, a 14 l na braupartnerach Ciekawe doświadczenie tak porównywać jak wyszły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaLagerek wrocławski jeszcze nie ruszył z fermentacją Napowietrzam go i napowietrzam, a ten nic.
Jednej rzeczy nie kumam - tyle razy już rozmawialiśmy o tym, że najlepiej zostawiać brzeczkę z drożdżami w temp. pokojowej do czasu, aż drożdże zaczną szamać - z Twojego postu jednak wynika, że zaraz po zadaniu żyjątkami zaniosłaś wiadro do piwnicy....
Comment
-
Comment