Zmieniam temat i powracam do warzenia.
W lodówce już psychicznie szykują się drożdże na użycie
Po świętach nastawiam india pale ale. (tu mile widziane sugestie komu najlepiej wyszło to piwo, odwiedzę temat i odgapię ). W dalszej kolejności będę warzyć pszeniczne. Tu już mam sprawdzoną proporcję i pewnie powtórzę ostatnie swoje pszeniczne, bo akurat mi podpasował smak.
W dniu 31 marca, w gazecie Słowo polskie$gazeta wrocławska, ma się ukazać artykuł o piwowarach z Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Zapraszam do lektury
Artykuł znalazłem na 20 stronie wydania online tej gazety.
Właśnie się dowiedziałam, że robię same kwasiżury.
Z całą pewnością nie same kwasiżury - wystarczy przeglądnąć opisy Twoich piw. Może jakiś się trafił (jak każdemu) - ale ja takiego nie piłem, więc nie wiem który.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki
To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim
W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
Bardzo dobre piwko, półciemne, lekko czerwonawe, prawie klarowne. Pianka elegancka, drobnoziarnista, kożuszek nie daje za wygraną i leżakuje na piwie w trakcie picia do oporu.
Nagazowanie przyjemnie szczypie w język.
W smaku fajna goryczka, glównie...
Piwo przywiezione z pielgrzymki wrocławskiej, odleżakowane w piwicy.
Z kapsla oprócz nr warki oraz daty - 17.02.2005 - nic więcej nie można się dowiedzić, ale z opisu warzenia dowiedziałęm się, że Blg 15, ok 6,2% alk. i belgijskie drożdże
Comment