Było nerwowo ale pierwszy raz mam za sobą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skandal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1439

    #91
    Dzis chciałem uwarzyć jakiegoś Wiedeńskiego Lagera. Woda już miała odpowiednią temperature, słody przygotowane i termometr się zepsuł Coś mu pękło w środku i rtęć czy płyn rozlał sie po rurce. Ale za to mam czas na butelkowanie Marcowego.

    Comment

    • skandal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1439

      #92
      warka XX Vienna Riot

      Pracowite lato mineło, kasa zarobiona i już jest więcej wolnego więc rozpoczynamy
      03.10.2007 - pora najwyższa wykorzystać słód wiedeński który już dawno został ześrutowany

      Zasyp na 19l wody:
      wiedeński - 3,5kg
      pilzneński - 1,5kg
      monachijski - 0,5kg
      pszeniczny - 0,5kg

      135 stF - 10 min
      144 - 30
      158 - 30
      170 - 30

      wysładzanie:
      I porcja 3l - 17 Blg - 17l
      II 2l - 16 Blg - 20l
      III 3,5l - 15 Blg - 23,5l
      i o dziwo jeszcze za wysoko, wiosną było zupełnie inaczej, kiepska wydajność
      IV 2l - 14 Blg - 25l
      V 3l - 13 Blg - 28,5l

      Do gotowania przelane 23,5l
      East Kent Gold 4,6% - 35g -> 60 min
      Tettnanger 2,6% - 20g -> 15 min

      po gotowaniu 22l, dodałem jeszcze 1l wody żeby obniżyć trochę blg - końcowa ilość 23,5l, 13 Blg
      drożdże S-23, temp. ferm. 8-10stC

      Dziś 12.10.07 przelane na cichą, 5 Blg, smakowo bardzo fajne, temp. ferm. 12-15 stC

      Comment

      • Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

        #93
        Skandal, a czemu Riot? Jakieś wspominki? Zresztą nie wiem, czy chodzi o ten Riot, o kórym ja myślę, ten z 1976?
        Poszukuję

        Comment

        • skandal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1439

          #94
          To tytuł utworu pewnego hardcorowego bandu - Spider Crew, jeden z moich ulubionych kawałków w tym gatunku, jakby kto chciał posłuchać:http://www.myspace.com/spidercrew
          Mam nadzieje że piwo będzie podobnie powalające

          Comment

          • skandal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1439

            #95
            warka XXI

            03.10.07 - z warzenia Vienna Riot zostało mi 5l brzeczki o 13 Blg. Wykorzystałem ją do słodkiego ciemniaka.
            Dodatek:
            4,5l wody
            240g glukozy
            Target 9,1% - 5g -> 60min
            Tettnanger 2,6% - 10g -> 15min
            2 łyżki stołowe ekstraktu barwiącego
            300g laktozy
            Wyszło 9l o 13,5 Blg
            drożdże S-23, fermentacja w temp. 5stC
            12.10.07 przelanie na cichą, fermentacja w 8-12stC

            Smak po burzliwej słodki lecz trochę za mało chmielowy.

            Comment

            • skandal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1439

              #96
              Sporo piwa się przelało od mojego ostatniego warzenia a jeszcze więcej od ostatniego wpisu. Słód, chmiel i drożdże leżą, niektóre grubo po terminie więc trzeba było wziąść dupe w garść i coś uwarzyć.
              Od warki XXI uwarzyłem jeszcze:
              Ciemne Wędzone - 20l - opinie były bardzo przychylne i nawet mi bardzo smakowało a jestem dla siebie zawsze bardzo wymagający. Potwierdzeniem tego było to że bardzo szybko zostało wypite. Chyba mój najlepszy ciemniak.
              Pils 10 - 24l - również bardzo dobry się okazał niestety z czasem tracił na smaku ale to dopiero po pół roku leżakowanie częściowo w za wysokiej temp.
              Aromatyczne Wiśniowe - 12l - Mimo dodania 350ml soku wiśniowego domowego aromat słabiuteńki ale piwo smaczne, ciemno bursztynowe i goryczkowe.
              Karmelowe - 20l - Kolejny udany ciemniak. Niestety za długo go chomikowałem i po roku leżakowania też trochę smak sie pogorszył, przez za wysoką tem leżakowania zdaję się.

              Wczoraj zrobiłem warkę 26 Ciemne, receptura niemal identyczna jak w Karmelowym tylko zamiast 50g karmelowego ciemnego tyle samo barwiącego.
              Pilzneński - 3,2kg
              Karmel jasny - 1,5kg
              Barwiący - 0,05kg

              64stC -> 30min
              72stC ->30min

              Spalt Select 4,6% - 25g - 60min
              Lubelski 3,8% - 15g - 10min

              19l - 13 Blg

              Niestety o 1 w nocy okazało się że chłodnica nie będzie współpracować z powodu obluzowanego kolanka na rurce miedzianej. Zostawiłem brzeczke w kotle i stygło 15 godzin. Dziś dałem drożdże i idzie do lodówki na fermentacje w temp. 6-10st C.

              Comment

              • skandal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1439

                #97
                5 lecie browaru Irbis było jakis czas temu. W samą rocznice nic nie stworzyłem ale teraz będzie prawdziwe WarZone. Temperatury w pomieszczeniu rewelacyjne - 9-12 stC więc cała seria nowych warek lagerów czeka na swoją kolej.

                Jeszcze parę słów o warce nr 26. Długo stało na burzliwej - 22 dni. Później od razu butelkowanie. 1 dzień w 17-20stC i później już w 4-8stC. Po 4 dniach juz nagazowane i dobre. Te 19l kończyły się już w grudniu. Bardzo dobre wyszło. Ostatnio przy próbie Czerwonego Smoka z Fortuny usłyszałem że to moje piwo. Fakt podobne. Według tej receptury będę warzył stale to piwo.

                11.03.2010 - warka 27 - Marcowe

                Pilzneński - 5,0 kg
                Monachijski - 1,4
                Carahell - 0,25

                Do 14l wody.
                50-52 stC - 30 min
                + 4l wody -> 64stC - 15min
                + 4l wody -> 69-70stC - 20min

                + koło 40min bo próba jodowa negatywna
                Wysładzanie w sumie 11l. Dało to 27,5l - 15Blg

                Hallertauer Spalt Select - 45g w 30min gotowania - 60min
                Tettnanger - 25g na ostatnie 10min
                j.w. - 10g po gotowaniu i przy chłodzeniu

                ostatecznie 25l - 15Blg

                drożdże W 34/70, fermentacja - do rozpoczęcia fermentacji (koło 10h) w 17-19stC a następnie 9-11stC. Dziś żwawo fermentuje.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedzi
                  - 9-12 stC .
                  nie zamarznie przy -9°C
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • skandal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1439

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    nie zamarznie przy -9°C
                    Oczywiście to błąd, ma być bez minusa Dzięki za czujność!

                    Comment

                    • skandal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1439

                      Będzie rzucanie mięsem.
                      Jakiś ... pech w tym roku. Temp do dolniaków cały marzec u mnie w pomieszczeniu świetna a tu najpierw ta poczta zafajdana mi ponad tydzień koperte z drożdżami słała a teraz BA juz mi pakuje 7 dni kolejne surowce. M.in. kolejne drożdże bez których stoje Nosz .... Zaraz szlag trafi odpowiednia temp i g uwarze. I po kiego grzyba szybka przedpłata i opcja z kurierem. Musze sie napić bo szlag mnie trafia.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23930

                        No kara, kara musi być
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • skandal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1439

                          Ale za co, za co?

                          Odp. - Za jajco?

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Skandal - to skandal, że pytasz - 2 sklepy na b.bizie są
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Skandal - to skandal, że pytasz - 2 sklepy na b.bizie są
                              Coś mi się wydaje, że jakoś jeden ostał...

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23930

                                Przejściowo, mam nadzieję.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X