warka XI
Miał to być Schwarzbier ale pozmieniałem ciut recepte i dodałem laktozy. Powiedzmy że będzie to Ciemne Słodkawe.
Pilzneński (BM) - 2,0 kg
Monachijski (Strzegom) - 2,5 kg
Karmel Jasny (BM) - 0,6 kg
Karmel Ciemny (Strzegom) - 0,3 kg
Carafa III (Wey) - 0,15 kg
30 min -> 57-59stC
60 min -> 66-68stC
Niestety musiałem się pozbyć dotychczasowo używanego termometru elektronicznego i warzyłem przy użyciu zwykłego termometru rtęciowego w którym, jak się okazało, coś się rozpieprzyło i pokazywał dziwnie, ale z grubsza się udało.
Porcja przed wysładzaniem: 14,5 lit - 18 Blg
I porcja wysładzania 4,5 lit
II - 4 lit -> 15 Blg
III - 3,5 lit
Całość 25,5 lit o Blg 14,2
Gotowanie:
Marynka 7,4% alfa, granulat - 28g - 90 min
Lubelski 2,7% alfa, szyszka - 30g - 45 min
Laktoza 250g - 5 min
2 łyżki ekstraktu barwiącego WES - 5 min
drożdże S-04 ze starterem ~ 1 lit
ilość końcowa 25 lit, 15,5 Blg
Miał to być Schwarzbier ale pozmieniałem ciut recepte i dodałem laktozy. Powiedzmy że będzie to Ciemne Słodkawe.
Pilzneński (BM) - 2,0 kg
Monachijski (Strzegom) - 2,5 kg
Karmel Jasny (BM) - 0,6 kg
Karmel Ciemny (Strzegom) - 0,3 kg
Carafa III (Wey) - 0,15 kg
30 min -> 57-59stC
60 min -> 66-68stC
Niestety musiałem się pozbyć dotychczasowo używanego termometru elektronicznego i warzyłem przy użyciu zwykłego termometru rtęciowego w którym, jak się okazało, coś się rozpieprzyło i pokazywał dziwnie, ale z grubsza się udało.
Porcja przed wysładzaniem: 14,5 lit - 18 Blg
I porcja wysładzania 4,5 lit
II - 4 lit -> 15 Blg
III - 3,5 lit
Całość 25,5 lit o Blg 14,2
Gotowanie:
Marynka 7,4% alfa, granulat - 28g - 90 min
Lubelski 2,7% alfa, szyszka - 30g - 45 min
Laktoza 250g - 5 min
2 łyżki ekstraktu barwiącego WES - 5 min
drożdże S-04 ze starterem ~ 1 lit
ilość końcowa 25 lit, 15,5 Blg
Comment