Dzis chciałem uwarzyć jakiegoś Wiedeńskiego Lagera. Woda już miała odpowiednią temperature, słody przygotowane i termometr się zepsuł Coś mu pękło w środku i rtęć czy płyn rozlał sie po rurce. Ale za to mam czas na butelkowanie Marcowego.
Było nerwowo ale pierwszy raz mam za sobą
Collapse
X
-
warka XX Vienna Riot
Pracowite lato mineło, kasa zarobiona i już jest więcej wolnego więc rozpoczynamy
03.10.2007 - pora najwyższa wykorzystać słód wiedeński który już dawno został ześrutowany
Zasyp na 19l wody:
wiedeński - 3,5kg
pilzneński - 1,5kg
monachijski - 0,5kg
pszeniczny - 0,5kg
135 stF - 10 min
144 - 30
158 - 30
170 - 30
wysładzanie:
I porcja 3l - 17 Blg - 17l
II 2l - 16 Blg - 20l
III 3,5l - 15 Blg - 23,5l
i o dziwo jeszcze za wysoko, wiosną było zupełnie inaczej, kiepska wydajność
IV 2l - 14 Blg - 25l
V 3l - 13 Blg - 28,5l
Do gotowania przelane 23,5l
East Kent Gold 4,6% - 35g -> 60 min
Tettnanger 2,6% - 20g -> 15 min
po gotowaniu 22l, dodałem jeszcze 1l wody żeby obniżyć trochę blg - końcowa ilość 23,5l, 13 Blg
drożdże S-23, temp. ferm. 8-10stC
Dziś 12.10.07 przelane na cichą, 5 Blg, smakowo bardzo fajne, temp. ferm. 12-15 stC
Comment
-
-
To tytuł utworu pewnego hardcorowego bandu - Spider Crew, jeden z moich ulubionych kawałków w tym gatunku, jakby kto chciał posłuchać:http://www.myspace.com/spidercrew
Mam nadzieje że piwo będzie podobnie powalające
Comment
-
-
warka XXI
03.10.07 - z warzenia Vienna Riot zostało mi 5l brzeczki o 13 Blg. Wykorzystałem ją do słodkiego ciemniaka.
Dodatek:
4,5l wody
240g glukozy
Target 9,1% - 5g -> 60min
Tettnanger 2,6% - 10g -> 15min
2 łyżki stołowe ekstraktu barwiącego
300g laktozy
Wyszło 9l o 13,5 Blg
drożdże S-23, fermentacja w temp. 5stC
12.10.07 przelanie na cichą, fermentacja w 8-12stC
Smak po burzliwej słodki lecz trochę za mało chmielowy.
Comment
-
-
Sporo piwa się przelało od mojego ostatniego warzenia a jeszcze więcej od ostatniego wpisu. Słód, chmiel i drożdże leżą, niektóre grubo po terminie więc trzeba było wziąść dupe w garść i coś uwarzyć.
Od warki XXI uwarzyłem jeszcze:
Ciemne Wędzone - 20l - opinie były bardzo przychylne i nawet mi bardzo smakowało a jestem dla siebie zawsze bardzo wymagający. Potwierdzeniem tego było to że bardzo szybko zostało wypite. Chyba mój najlepszy ciemniak.
Pils 10 - 24l - również bardzo dobry się okazał niestety z czasem tracił na smaku ale to dopiero po pół roku leżakowanie częściowo w za wysokiej temp.
Aromatyczne Wiśniowe - 12l - Mimo dodania 350ml soku wiśniowego domowego aromat słabiuteńki ale piwo smaczne, ciemno bursztynowe i goryczkowe.
Karmelowe - 20l - Kolejny udany ciemniak. Niestety za długo go chomikowałem i po roku leżakowania też trochę smak sie pogorszył, przez za wysoką tem leżakowania zdaję się.
Wczoraj zrobiłem warkę 26 Ciemne, receptura niemal identyczna jak w Karmelowym tylko zamiast 50g karmelowego ciemnego tyle samo barwiącego.
Pilzneński - 3,2kg
Karmel jasny - 1,5kg
Barwiący - 0,05kg
64stC -> 30min
72stC ->30min
Spalt Select 4,6% - 25g - 60min
Lubelski 3,8% - 15g - 10min
19l - 13 Blg
Niestety o 1 w nocy okazało się że chłodnica nie będzie współpracować z powodu obluzowanego kolanka na rurce miedzianej. Zostawiłem brzeczke w kotle i stygło 15 godzin. Dziś dałem drożdże i idzie do lodówki na fermentacje w temp. 6-10st C.
Comment
-
-
5 lecie browaru Irbis było jakis czas temu. W samą rocznice nic nie stworzyłem ale teraz będzie prawdziwe WarZone. Temperatury w pomieszczeniu rewelacyjne - 9-12 stC więc cała seria nowych warek lagerów czeka na swoją kolej.
Jeszcze parę słów o warce nr 26. Długo stało na burzliwej - 22 dni. Później od razu butelkowanie. 1 dzień w 17-20stC i później już w 4-8stC. Po 4 dniach juz nagazowane i dobre. Te 19l kończyły się już w grudniu. Bardzo dobre wyszło. Ostatnio przy próbie Czerwonego Smoka z Fortuny usłyszałem że to moje piwo. Fakt podobne. Według tej receptury będę warzył stale to piwo.
11.03.2010 - warka 27 - Marcowe
Pilzneński - 5,0 kg
Monachijski - 1,4
Carahell - 0,25
Do 14l wody.
50-52 stC - 30 min
+ 4l wody -> 64stC - 15min
+ 4l wody -> 69-70stC - 20min
+ koło 40min bo próba jodowa negatywna
Wysładzanie w sumie 11l. Dało to 27,5l - 15Blg
Hallertauer Spalt Select - 45g w 30min gotowania - 60min
Tettnanger - 25g na ostatnie 10min
j.w. - 10g po gotowaniu i przy chłodzeniu
ostatecznie 25l - 15Blg
drożdże W 34/70, fermentacja - do rozpoczęcia fermentacji (koło 10h) w 17-19stC a następnie 9-11stC. Dziś żwawo fermentuje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedzi- 9-12 stC .Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzinie zamarznie przy -9°C
Comment
-
-
Będzie rzucanie mięsem.
Jakiś ... pech w tym roku. Temp do dolniaków cały marzec u mnie w pomieszczeniu świetna a tu najpierw ta poczta zafajdana mi ponad tydzień koperte z drożdżami słała a teraz BA juz mi pakuje 7 dni kolejne surowce. M.in. kolejne drożdże bez których stoje Nosz .... Zaraz szlag trafi odpowiednia temp i g uwarze. I po kiego grzyba szybka przedpłata i opcja z kurierem. Musze sie napić bo szlag mnie trafia.
Comment
-
-
No kara, kara musi być- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Skandal - to skandal, że pytasz - 2 sklepy na b.bizie są
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziSkandal - to skandal, że pytasz - 2 sklepy na b.bizie są
Comment
-
-
Przejściowo, mam nadzieję.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment