Dzis chciałem uwarzyć jakiegoś Wiedeńskiego Lagera. Woda już miała odpowiednią temperature, słody przygotowane i termometr się zepsuł Coś mu pękło w środku i rtęć czy płyn rozlał sie po rurce. Ale za to mam czas na butelkowanie Marcowego.
Pracowite lato mineło, kasa zarobiona i już jest więcej wolnego więc rozpoczynamy
03.10.2007 - pora najwyższa wykorzystać słód wiedeński który już dawno został ześrutowany
wysładzanie:
I porcja 3l - 17 Blg - 17l
II 2l - 16 Blg - 20l
III 3,5l - 15 Blg - 23,5l
i o dziwo jeszcze za wysoko, wiosną było zupełnie inaczej, kiepska wydajność
IV 2l - 14 Blg - 25l
V 3l - 13 Blg - 28,5l
Do gotowania przelane 23,5l
East Kent Gold 4,6% - 35g -> 60 min
Tettnanger 2,6% - 20g -> 15 min
po gotowaniu 22l, dodałem jeszcze 1l wody żeby obniżyć trochę blg - końcowa ilość 23,5l, 13 Blg
drożdże S-23, temp. ferm. 8-10stC
Dziś 12.10.07 przelane na cichą, 5 Blg, smakowo bardzo fajne, temp. ferm. 12-15 stC
To tytuł utworu pewnego hardcorowego bandu - Spider Crew, jeden z moich ulubionych kawałków w tym gatunku, jakby kto chciał posłuchać:http://www.myspace.com/spidercrew
Mam nadzieje że piwo będzie podobnie powalające
Sporo piwa się przelało od mojego ostatniego warzenia a jeszcze więcej od ostatniego wpisu. Słód, chmiel i drożdże leżą, niektóre grubo po terminie więc trzeba było wziąść dupe w garść i coś uwarzyć.
Od warki XXI uwarzyłem jeszcze:
Ciemne Wędzone - 20l - opinie były bardzo przychylne i nawet mi bardzo smakowało a jestem dla siebie zawsze bardzo wymagający. Potwierdzeniem tego było to że bardzo szybko zostało wypite. Chyba mój najlepszy ciemniak.
Pils 10 - 24l - również bardzo dobry się okazał niestety z czasem tracił na smaku ale to dopiero po pół roku leżakowanie częściowo w za wysokiej temp.
Aromatyczne Wiśniowe - 12l - Mimo dodania 350ml soku wiśniowego domowego aromat słabiuteńki ale piwo smaczne, ciemno bursztynowe i goryczkowe.
Karmelowe - 20l - Kolejny udany ciemniak. Niestety za długo go chomikowałem i po roku leżakowania też trochę smak sie pogorszył, przez za wysoką tem leżakowania zdaję się.
Wczoraj zrobiłem warkę 26 Ciemne, receptura niemal identyczna jak w Karmelowym tylko zamiast 50g karmelowego ciemnego tyle samo barwiącego.
Pilzneński - 3,2kg
Karmel jasny - 1,5kg
Barwiący - 0,05kg
Niestety o 1 w nocy okazało się że chłodnica nie będzie współpracować z powodu obluzowanego kolanka na rurce miedzianej. Zostawiłem brzeczke w kotle i stygło 15 godzin. Dziś dałem drożdże i idzie do lodówki na fermentacje w temp. 6-10st C.
5 lecie browaru Irbis było jakis czas temu. W samą rocznice nic nie stworzyłem ale teraz będzie prawdziwe WarZone. Temperatury w pomieszczeniu rewelacyjne - 9-12 stC więc cała seria nowych warek lagerów czeka na swoją kolej.
Jeszcze parę słów o warce nr 26. Długo stało na burzliwej - 22 dni. Później od razu butelkowanie. 1 dzień w 17-20stC i później już w 4-8stC. Po 4 dniach juz nagazowane i dobre. Te 19l kończyły się już w grudniu. Bardzo dobre wyszło. Ostatnio przy próbie Czerwonego Smoka z Fortuny usłyszałem że to moje piwo. Fakt podobne. Według tej receptury będę warzył stale to piwo.
11.03.2010 - warka 27 - Marcowe
Pilzneński - 5,0 kg
Monachijski - 1,4
Carahell - 0,25
Do 14l wody.
50-52 stC - 30 min
+ 4l wody -> 64stC - 15min
+ 4l wody -> 69-70stC - 20min
+ koło 40min bo próba jodowa negatywna
Wysładzanie w sumie 11l. Dało to 27,5l - 15Blg
Hallertauer Spalt Select - 45g w 30min gotowania - 60min
Tettnanger - 25g na ostatnie 10min
j.w. - 10g po gotowaniu i przy chłodzeniu
ostatecznie 25l - 15Blg
drożdże W 34/70, fermentacja - do rozpoczęcia fermentacji (koło 10h) w 17-19stC a następnie 9-11stC. Dziś żwawo fermentuje.
Będzie rzucanie mięsem.
Jakiś ... pech w tym roku. Temp do dolniaków cały marzec u mnie w pomieszczeniu świetna a tu najpierw ta poczta zafajdana mi ponad tydzień koperte z drożdżami słała a teraz BA juz mi pakuje 7 dni kolejne surowce. M.in. kolejne drożdże bez których stoje Nosz .... Zaraz szlag trafi odpowiednia temp i g uwarze. I po kiego grzyba szybka przedpłata i opcja z kurierem. Musze sie napić bo szlag mnie trafia.
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
Comment