Dziś nareszcie udało mi się ruszyć z produkcją. Po wielu godzinach spędzonych na forum w dziale "Piwowarstwo Domowe", po skompletowaniu minimum sprzętu na pierwsze warzenie i po otrzymaniu surowców, z dużym poślizgiem uwarzyłem.
Na pierwszy ogien poszedł oczywiście gotowiec. Był to zestaw z WES-u "Jasne".
Czyli: -nachmielony ekstrakt - 1,7kg
-ekstrakt - 1,2kg
-drożdze Safale S-04 - 11,5g
Nerwówe miałem straszną naprzeklinałem się za cały miesiąc, teraz mi po głowie chodzą mysli że napewno się zakaziło, że coś pojdzie nie tak. Drożdze wlałem jakąś godzine temu. Wstane chyba w nocy żeby sprawdzić czy się coś ruszyło.
Zrobiłem chyba wszystko jak trzeba. Zrobiłem 19,5 litra. Wolałem nastawić mniej ale żeby było dobre. Blg poczatkowe wyszło troszke ponad 11. Stoi sobie w piwnicy w temp 21-23 stC. Czekam co dalej i relacjonować bedę na bierząco
A tymczasem Obolon Białe
Na pierwszy ogien poszedł oczywiście gotowiec. Był to zestaw z WES-u "Jasne".
Czyli: -nachmielony ekstrakt - 1,7kg
-ekstrakt - 1,2kg
-drożdze Safale S-04 - 11,5g
Nerwówe miałem straszną naprzeklinałem się za cały miesiąc, teraz mi po głowie chodzą mysli że napewno się zakaziło, że coś pojdzie nie tak. Drożdze wlałem jakąś godzine temu. Wstane chyba w nocy żeby sprawdzić czy się coś ruszyło.
Zrobiłem chyba wszystko jak trzeba. Zrobiłem 19,5 litra. Wolałem nastawić mniej ale żeby było dobre. Blg poczatkowe wyszło troszke ponad 11. Stoi sobie w piwnicy w temp 21-23 stC. Czekam co dalej i relacjonować bedę na bierząco
A tymczasem Obolon Białe
Comment