Było nerwowo ale pierwszy raz mam za sobą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skandal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1439

    Było nerwowo ale pierwszy raz mam za sobą

    Dziś nareszcie udało mi się ruszyć z produkcją. Po wielu godzinach spędzonych na forum w dziale "Piwowarstwo Domowe", po skompletowaniu minimum sprzętu na pierwsze warzenie i po otrzymaniu surowców, z dużym poślizgiem uwarzyłem.
    Na pierwszy ogien poszedł oczywiście gotowiec. Był to zestaw z WES-u "Jasne".
    Czyli: -nachmielony ekstrakt - 1,7kg
    -ekstrakt - 1,2kg
    -drożdze Safale S-04 - 11,5g
    Nerwówe miałem straszną naprzeklinałem się za cały miesiąc, teraz mi po głowie chodzą mysli że napewno się zakaziło, że coś pojdzie nie tak. Drożdze wlałem jakąś godzine temu. Wstane chyba w nocy żeby sprawdzić czy się coś ruszyło.
    Zrobiłem chyba wszystko jak trzeba. Zrobiłem 19,5 litra. Wolałem nastawić mniej ale żeby było dobre. Blg poczatkowe wyszło troszke ponad 11. Stoi sobie w piwnicy w temp 21-23 stC. Czekam co dalej i relacjonować bedę na bierząco
    A tymczasem Obolon Białe
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #2
    Malutka konkurencja dla Ambera?
    Nie martw się, po takiej dawce forumowych rad i ostrzeżeń piwo nie ma prawa nie wyjść.

    ps.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
    Czekam co dalej i relacjonować bedę na bierząco
    Zazwyczaj z emocji ludzie zjadają literki...
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • Alchemych
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.12
      • 349

      #3
      To teraz zacieranko - mówię poważnie - to nie jest takie trudne. Trzeba mieć tylko gar i kadź filtracyjną i już wyczarujesz piwo z jęczmienia lub/i z pszenicy. Oczywiście miałem na myśli słód jęczmienny lub pszeniczny. A można je kupić już ześrutowane.
      Zachęcam cię do spróbowania, bo to naprawdę jest proste.

      Comment

      • skandal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1439

        #4
        Konkurencja dla Ambera hehe a jakże!! A co do zacierania to w planach-najpierw z nierdzewki planuje zrobić coś tylko pod warzenie bo zabawa z garami mnie nie interesuje. Może jeszcze raz z gotowca, potem z chmieleniem samodzielnym no i zacieranie
        A tymczasem już 4 godz po odstawieniu w fermentorze drożdze zaczeły prace. Na początek pojawiły się kręgi z pianki i ciutke jej na środku i bardzo lekki szumek. A dziś rano o 9 cała powierzchnia była pokrywa pianą I szumi coraz mocniej.

        Comment

        • Alchemych
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.12
          • 349

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
          Konkurencja dla Ambera hehe a jakże!! A co do zacierania to w planach-najpierw z nierdzewki planuje zrobić coś tylko pod warzenie bo zabawa z garami mnie nie interesuje. Może jeszcze raz z gotowca, potem z chmieleniem samodzielnym no i zacieranie
          A tymczasem już 4 godz po odstawieniu w fermentorze drożdze zaczeły prace. Na początek pojawiły się kręgi z pianki i ciutke jej na środku i bardzo lekki szumek. A dziś rano o 9 cała powierzchnia była pokrywa pianą I szumi coraz mocniej.
          Gratuluję pierwszych sukcesów !!!
          A co do tego gara to jeśli masz możliwość to najlepiej z nierdzewki. Ja używam 30 L emaliowanego gara który służy mi tylko do zacierania słodu, ale faktem jest że taki sprzęt dość szybko się zużywa. Np wyciera się i odpryskuje emalia. Ważne żeby w śodku był nie uszkodzony.
          Będziesz sam robił z nierdzewki czy zakupisz gotowy kociołek?

          Comment

          • pepesz
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 85

            #6
            Słuszna droga (bo ja obrałem taką samą ). Najpierw 2 razy z nachmielonego, następną sam chmieliłem no a potem zacieranie.
            Co dałeś do refermentacji? Bo ja do pierwszej warki (też jasne z WES) dałem cukier. Piwo było takie sobie. Jednak mi smakują wszystkie moje piwa, bo sam je zrobiłem. Jak zaczniesz zacierać to daj znać podziele się surowcem na Twoją pierwszą zacieraną warkę. Jeżeli to nastąpi we wrześniu to oprócz slodu podaruję Ci drożdże płynne z poprzedniej warki. Chmiel też się znajdzie.

            Comment

            • skandal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1439

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
              Gratuluję pierwszych sukcesów !!!

              Będziesz sam robił z nierdzewki czy zakupisz gotowy kociołek?
              Dzięki!!
              Nosze się z zamiarem kupna blachy nierdzewnej i wykonania z niej kotła i fermetatora. Może będzie to coś co niektórzy forumowicze przedstawiali już tu na forum, chociaż może nie aż tak zaawansowane. Plany są na fermentator na 50 lit i na taka samą ilość kocioł. Cena arkusza 1mX2m 2,5mm grubości to 500zł jeżeli to kogoś interesuje. Ogladałem również takie duże gary w hurtowni AGD-no i jak zobaczyłem cenę to sie nogami nakryłem Aluminiowy 100l - ponad 600zł, z nierdzewki ponad 1000zł. Więc trzeba spróbować samemu-zreszta samorobne bardziej cieszy.

              Comment

              • skandal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1439

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepesz
                Słuszna droga (bo ja obrałem taką samą ). Najpierw 2 razy z nachmielonego, następną sam chmieliłem no a potem zacieranie.
                Co dałeś do refermentacji? Bo ja do pierwszej warki (też jasne z WES) dałem cukier. Piwo było takie sobie. Jednak mi smakują wszystkie moje piwa, bo sam je zrobiłem. Jak zaczniesz zacierać to daj znać podziele się surowcem na Twoją pierwszą zacieraną warkę. Jeżeli to nastąpi we wrześniu to oprócz slodu podaruję Ci drożdże płynne z poprzedniej warki. Chmiel też się znajdzie.
                Do refermentacji dodam cukier trzcinowy. A co do następnej warki to całkiem prawdopodobne że będzie ona dopiero własnie we września. Ale wielkie dzięki za dobre chęci!! W razie czego będe się zgłaszał

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
                  D... Plany są na fermentator na 50 lit i na taka samą ilość kocioł...
                  Fermentor powinien być jakieś 20% większy niż kocioł - musi mieć zapas na pianę.

                  Comment

                  • skandal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1439

                    #10
                    Tak, tak - może źle napisałem-na 50 lit gotowego płynu z zapasem i w kotle na gotowanie i w fermentatorze, czyli wiekszy o powiedzmy 15 lit

                    Comment

                    • skandal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1439

                      #11
                      Dziś jest 3 dzień fermentacji burzliwe i piana już opada, zostaja tylko płaty pianki, jeszcze cały czas szumi choć nieco słabiej. Od samoego początku,kiedy to po 5 godz od nastawienia zrobiła sie ok 1cm wysokości piana, cały czas była podobnej wysokości. Ale chyba to nic nadzwyczajnego? Co myślicie o tym?Wieczorem sprawdze jeszcze Blg

                      Comment

                      • skandal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1439

                        #12
                        Dziś o 23.20 badanie Blg - wyszło 4,2. Jutro wieczorem całośc rozlewam do dwóch 10 lit fermentatorów na cichą. Narazie smak jest swietny! Aż mnie zatkało Już smakuje i pachnie jak piwo tyle że bez gazu i piany! Oby tak dalej

                        Comment

                        • jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

                          #13
                          Temperatura w piwnicy stabilna? Bo zbliżają się niesamowite upały... (przynajmniej na zDolnym Śląsku)
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • skandal
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1439

                            #14
                            Stabilna-cały czas 20-21 st C - mam jeszcze miejsce z temp ok 14st C-na cicha chyba może być?

                            Comment

                            • Alchemych
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.12
                              • 349

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
                              Stabilna-cały czas 20-21 st C - mam jeszcze miejsce z temp ok 14st C-na cicha chyba może być?
                              Na drożdże górne to jest super

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X