Mikrobrowar Leśny w Gdyni-Witominie ruszył. Otwarcie nastąpiło wczoraj
. Na początku delikatnie, Pale Ale z BA z procesem zacierania. Wszystko poszło znakomicie, małżonka dostała eksmisję z kuchni na 7h. Syna zaprzągłem do roboty (niech się uczy)
Samorobny sprzęt filtracyjny (wiadro z dziurami) spisał się doskonale, chłodzenie w wannie i przy wykorzystaniu dwóch wentylatorów stojących (w łazience zrobiła się sauna). Nastąpiła drobna rozbieżność w Balingu, miało być 12, a wyszło 13. Teraz stoi sobie na burzliwej w 17 stopniach. Planuję tak ok.16.08. butelkowanie. Pomny doświadczeń kolegów, którym drożdże ruszały po 24h, nastawiłem je dzień wcześniej i... po 30 minutach musiałem łapać po całej kuchni
. ...Aha i jeszcze po drodze gdzieś mi wyparowało 5l płynu, ale ogólnie było super. Teraz tylko cierpliwości.




Comment