Mikrobrowar Leśny

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • misiek71
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.05
    • 50

    #16
    Doskonała nazwa. Mam nadzieję że nie rościsz sobie praw autorskich?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Sądząc z opisu pierwszej warki - chyba Ci lekko podkwaśniała.

      Pszenica - to ciekawe, nigdy nie miałam problemu z filtracją, jeśli tylko odpowiednio dużo wody się wleje do kadzi filtracyjnej przed zalaniem brzeczką nie powinno być problemu.

      Pszenicę robiłam 5 razy, z czego naprawdę dobra wyszła tylko 2 razy
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • misiek71
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.05
        • 50

        #18
        Chodzi mi oczywiście o nazwę "Zakręcone"

        Comment

        • rozbor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.05
          • 186

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71
          ...Mam nadzieję że nie rościsz sobie praw autorskich?...
          Daję Ci pełne prawa do tej nazwy
          N 50°58'47,9"
          E 20°50'34,7"

          Comment

          • misiek71
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.05
            • 50

            #20
            Proponuję quiz odnośnie mojego pierwszego przeniczniaka. Kto jest za kwasem, a kto rokuje mu lepszą przyszłość. Zeby podgrzać atmosferę dodam że po ostygnięciu, gdy do gara wrzuciłem balingometr ten ugrzązł mi w mule, więc chcąc nie chcąc musiałem wszystko

            Comment

            • misiek71
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.05
              • 50

              #21
              Upsss... źle mi się kliknęło.
              Tak więc jak już mówiłem musiałem wszystko cedzić jeszcze przez pieluchę (na szczęście kilka jeszcze znalazłem w szafie), a jak już grawitacja nie wystarczyła to wyciskałem szlam GOŁYMI RĘKAMI !!!!! (co prawda wcześniej je umyłem), a jeszcze żeby było weselej to wokół fermentatora zaczynały się pojawiać te małe wstrętne cholery (owocówki), tak więc z zalecaną sterylnością nie miało to za wiele wspólnego.

              Comment

              • banaszek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.02
                • 617

                #22
                Kwas Widzę, że kolega robi dokładnie takie same ruchy jak ja za pierwszym pszeniczniakiem Pieluchy, filtrowanie... Z tego wychodzi kwas Efektem takiej pracy jest napój gazowany zdatny do wylania. Próba konsumpcji kończy się urazem do warzenia, który ustępuje dopiero po dobie Nie chcę być złym prorokiem ale według mnie ta brzeczka już pracuje z mikrobami, które się zalęgły przez te kilka dni od zacierania.
                Jeszcze jedno, pokusiłbym się o spróbowanie jak smakuje brzeczka, moja była po prostu kwaskowa, poza tym chyba tetrowe pieluchy zrobiły również swoje, moje niechlujstwo zaprocentowało
                Ostatnia zmiana dokonana przez banaszek; 2005-10-06, 12:15.


                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #23
                  Szkoda że nie przyszło Ci do głowy, żeby całość jeszcze raz zagotować po tym wyciskaniu...
                  Nie mam wyjścia, stawiam na kwas.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-10-06, 12:18.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    To musi być kwasior, jak będzie inaczej, to nie uwierzę, póki nie spróbuję!!!
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • misiek71
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.05
                      • 50

                      #25
                      Może jednak..... ktoś......jakaś pozytywna myśl PLEASE....

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24007

                        #26
                        dodasz soku i będzie idealne
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10869

                          #27
                          Kolego Misiek71 w najbliższy poniedziałek spotykamy się z k.Makaronem (on na pewno doradzi ci, co i jak). Przynieś także swoje piwo i ocenimy wtedy jak wyszło twoje dzieło.
                          Ps. Szczegóły owego spotkania pojawią się już jutro (jest to poniekąd smutne pożegnanie naszego kolegi, który opuszcza nasze strony na przynajmniej na pół roku).
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • misiek71
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.05
                            • 50

                            #28
                            Wczoraj przelewałem mojego pszeniczniaka na cichą, i mam dla pesymistów niespodziankę .
                            Otóż można mu zarzucić wszystko, tylko nie to że jest kwaśny
                            Chyba że się sknoci na cichej, ale póki co...
                            W smaku jest strasznie delikutaśny, ale obiło mi się o oczy gdzieś na forum że tak ma być.

                            Comment

                            • banaszek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.02
                              • 617

                              #29
                              Kurczaki, nie wyszło na moje Ale to bardzo dobrze! Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twojego pszeniczniaka!


                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #30
                                Wiesz, ja to się nawet cieszę, że nie miałem racji Ale miałeś sporo szczęścia...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • balon91
                                  porada dotycząca temperatury
                                  balon91
                                  Witam serdecznie.
                                  Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                  Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                  Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                  2021-07-10, 13:47
                                • dadek
                                  Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                                  dadek
                                  Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                                  2025-02-09, 23:58
                                • kaczka116
                                  Przełom, Leśny owoc
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2019-12-13, 20:53
                                • dadek
                                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                  dadek
                                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                  2024-10-23, 00:37
                                • dadek
                                  Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                                  dadek
                                  Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                                  2024-05-12, 23:57
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...