Mikrobrowar Leśny

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • misiek71
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.05
    • 50

    #46
    powinno być" takiego czegoś".

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71
      Znalazłem producenta fermentatorów (12,44 pln za 33 litrowy), ale ów jest nieużyty i musiałbym kupić 30 szt. a to przynajmniej na razie za dużo.
      Wystarczy znaleźć jeszcze paru chętnych i zamówić te 30 sztuk, mi się udało, a wielu chętnych musiało obejść sie smakiem, bo zabrakło, rzuć hasło, spawdź, czy będzie zainteresowanie, a nie na starcie rezygnuj
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • misiek71
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.05
        • 50

        #48
        Znalazłem fajną stronę. Jeżeli już kiedyś ktoś ją wskazywał to sorki.
        www.brassageamateur.com/forum/gallery/. Dużo ciekawych zdjęć.
        Fermentatory próbuję na razie zdobyć z innych źródeł. Jeżeli się nie uda to chyba faktycznie rozpuszczę wici i zobaczymy co z tego wyjdzie.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71
          . Znalazłem producenta fermentatorów (12,44 pln za 33 litrowy), ale ów jest nieużyty i musiałbym kupić 30 szt. a to przynajmniej na razie za dużo. :
          fermentatory na sztuki za niewiele większe pieniądze z piękną naklejką-podziałką można nabyć we wspomianyym przez Ciebie WES-ie
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • misiek71
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.05
            • 50

            #50
            Wymyśliłem sobie oto coś takiego:
            -pilznieński 3,5kg
            -karmel ciemny 0,5kg
            -pszeniczny jasny 2 kg
            Zacieranie :
            -cztery przerwy 44stopni na 10 min pszenica
            58 stopni reszta 30 min
            63 stopnie 45 min
            72 stopnie 40 min
            78 stopni 20 min i do filtracji
            Co na to szanowne grono? Jakieś korekty?
            Pszeniczniakiem tego chyba nazwać nie można bo pszenica nie stanowi ponad 50% składu.

            Comment

            • misiek71
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.05
              • 50

              #51
              No i kolejna warka na burzliwej (#14). A jest to takie coś nieskomplikowanego:
              -pilzneński 4,2kg
              -karmelowy jasny 1,8kg (Krzysiu mówił że max 30% to i jest na maxa)
              Zacieranie:
              -58 stopni 30 min
              -63 stopnie 45 min
              -72 stopnie 40 min
              -78 stopni 20 min i do filtracji. Filtracja piorunem bo ok 30 min (jak nigdy-może dlatego że naruszyłem złoże lejąc strumieniem prodto z gara, ale złoże miało ok 22 cm, więc nie powinno dojść do dna.
              Brzeczki ok 12 litrów, a wody wysłodkowej ok 13 litrów.
              Chmielenie 70 min.
              -Marynka 25g w 5 minucie (nigdy nie mogłem zapamiętać który granulat pierwszy idzie do gara, aż w końcu przypomniało mi się że damy mają pierwszeństwo )
              -Lubelski 25g w 30 minucie.
              Drożdże. Musiałem naruszyć mój ZN (kto był w wojsku to wie) do boju poszły Safale
              S-04 bo gęstwa US-56 poległa w lodówce (za blisko leżały sery pleśniowe? czy co?).
              Blg wyszło 15 stopni.
              A za tydzień zmajstrujemy coś znowu.

              Comment

              • misiek71
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.05
                • 50

                #52
                Ciekawa strona:

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • balon91
                  porada dotycząca temperatury
                  balon91
                  Witam serdecznie.
                  Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                  Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                  Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                  2021-07-10, 13:47
                • dadek
                  Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                  dadek
                  Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                  2025-02-09, 23:58
                • kaczka116
                  Przełom, Leśny owoc
                  kaczka116
                  Piwo gotowe do oceny
                  2019-12-13, 20:53
                • dadek
                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                  dadek
                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                  2024-10-23, 00:37
                • dadek
                  Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                  dadek
                  Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                  2024-05-12, 23:57
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...