Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71
Mikrobrowar Leśny
Collapse
X
-
W niedzielę warka #5, czyli mój pierwszy pszeniczniak bez śladu kwasu powędrował do butelek, a ja wziąłem się za pierwszą własną kompozycję
i zacząłem żałować już przy produkcji brzeczki. Brzeczka robiła się coraz ciemniejsza, i coraz bardziej gorzka . Później to samo uczucie przy filtacji , a teraz pewnie moje drożdże żałują że muszą to przerabiać. Ale i oto szczegóły:
-słód pilzneński 2-3 EBC- 1,5 kg
-słód karmelowy ciemny 680-720 EBC-1,5kg
-słód wędzony 3-6 EBC-1 kg
-drożdże Safale S-04
-chmiel goryczkowy Marynka 20g w 5-tej minucie
-chmiel lubelski 25g na 10 min.przed końcem.
Zacieranie:
-50 stopni - 30min
-63 stopnie - 45min
-72 stopnie - 40 min
-78 stopni - 20 min i do filtracji
Zebrało się tego 20 litrów. Zobaczymy co wyjdzie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71[...] -słód karmelowy ciemny 680-720 EBC-1,5kg [...]Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Ale Krzysiu dobrze gada, zrób tak czym prędzej, albo z równowartością ekstraktów i będzie ok!!!
A następnym razem - karmel ciemny nie w takich ilościach!!! Poczytaj przepisy forumowiczów
Comment
-
-
Szkoda piwa! Nie wylewać! Nie ma piwa niedobrego! Jedyne niedobre to kwasy i VanPur. Głosuję za metodą Krzysia. A nawet jak z niej nie skorzystasz to zapisuję się na ochotnika na degustację. Ja tam palone (prawdziwie PALONE, nie jakieś okocimskie żarty) uwielbiam!
Comment
-
-
Oczywiście , że nie powinieneś tak szybko rezygnować. Moją warkę #6 uratowałem mimo, że wszedł w nią już zakwas (nie miałem czasu zlać z baniaka po cichej plus zakażenie i się przeleżał... ). Nie będę się rozpisywał jak ratowałem, ale teraz piwo po 6 miesiącach leżakowania w piwnicy to prawdziwe mocne arcydzieło... nie wiem czy coś jeszcze zostało. bo ma popyt.
Tak więc głowa do góry i zrób co Krzysio pisał... plus trochę własnych fantazji
byle z głową....Ostatnia zmiana dokonana przez Kaper; 2005-10-23, 01:00.
Comment
-
-
Witam po krótkiej przerwie (ale chyba nie jedynej).
W skrócie co się działo przez ten czas.
Banaszek miał rację i mój pierwszy pszeniczniak, który wydawał się super skwasił się i musiałem go wylać .
Warka w której przesadziłem z palonym słodem nie wylądowała w kanale, a wręcz przeciwnie, dzięki mojemu zniechęceniu do niej gdy po paru tygodniach zmuszony brakiem zapasów zajrzałem do niej okazała się całkiem niezła .
Obecnie dotarłem do warki #13 (mam nadzieję że numer nie będzie miał na nią wpływu).
Po pszeniczniaku nastąpiły samodzielne kompozycje. Przez ten czas dotarłem dzięki Makaronowi do tanich słodów (ukłony dla załogi BALTIC MALTU).
Planuję rozbudowę browaru o porządną kadź filtracyjną, chłodnicę (ta z B.A.jest ciut droga)i kilka fermentatorów. Znalazłem producenta fermentatorów (12,44 pln za 33 litrowy), ale ów jest nieużyty i musiałbym kupić 30 szt. a to przynajmniej na razie za dużo. Szukam dojścia do tanich granulatów (ostatnio udało mi się kupić trochę w WES-ie, ale mieli tylko Marynkę) a tak a propos jeśli ktoś ma namiary na tani granulat z możliwością zdalnego zakupu to proszę o wiadomość (w Polskim Chmielu mnie olali).
Obecne warki to zasypy 6-cio kilogramowe z końcową pojemnością 27-28 litrów i odrobinę mocniejszym voltażu. Swoją drogą zauważyłem dziwną zależność. Im większa produkcja tym większa konsumpcja Nie omieszkałem odwiedzić Domu Piwa w Gdyni, szkoda że nie planują w najbliższym czasie poszerzenia oferty o produkty dla piwowarów (wystawka na witrynie trochę myli). W najbliższym czasie chcę się zmierzyć ponownie z pszenicą, ale chyba zrobię ją metodą infuzyjną, ponieważ do dekotu się zraziłem.
I na razie to by było na tyle.Pozdrawiam piwowarów z Witomina.
Comment
-
-
Witam.
Krzysiu gdzieś napisał że ciemniejszy słód zabija smak jaśniejszego. Czyli rozumiem że w zasypie w którym słód karmelowy jasny (128 EBC) stanowi 50% nie ma sensu stosowania takich słodów jak carapils(3-5 EBC), carahell(20-30 EBC), carared(40-50 EBC), caraamber(60-80 EBC), caramunich(80-100 EBC), a z kolei caraaroma(300-400 EBC) zabije z kolei karmelowy jasny. Rozumiem że zależy to też od ilości. Jak to wygląda procentowo ?. Właśnie doszedłem do wniosku że pora zacząć warzyć coś bardziej skomplikowanego, a nie koniecznie powielać pomysły innych.(aczkolwiek jedno nie wyklucza drugiego).
Po raz pierwszy zdarzyło mi się łapać piwo po pokoju. Jakiś czas temu odpuściłem sobie podkładanie folii pod pełne fermentatory i było dobrze do warki nr 13!!!!!!!!!!!!!!!.
Wszedłem w nocy do pokoju i się przykleiłem . Na początku posądziłem o coś brzydkiego mojego kota, ale się opamiętałem, bo to nawet jak na niego było za dużo .
Dwie godziny sprzątania Piwo na parkiecie, pod parkietem.
Jednak ZAWSZE należy się zabezpieczać, bo później to tylko same problemy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71... Krzysiu gdzieś napisał że ciemniejszy słód zabija smak jaśniejszego. Czyli rozumiem że w zasypie w którym słód karmelowy jasny (128 EBC) stanowi 50% ...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71...nie ma sensu stosowania takich słodów jak carapils(3-5 EBC), carahell(20-30 EBC), carared(40-50 EBC), caraamber(60-80 EBC), caramunich(80-100 EBC), a z kolei caraaroma(300-400 EBC) zabije z kolei karmelowy jasny....
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71... Rozumiem że zależy to też od ilości. Jak to wygląda procentowo ?...
Comment
-
Comment