powinno być" takiego czegoś".
Mikrobrowar Leśny
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71Znalazłem producenta fermentatorów (12,44 pln za 33 litrowy), ale ów jest nieużyty i musiałbym kupić 30 szt. a to przynajmniej na razie za dużo.
Comment
-
-
Znalazłem fajną stronę. Jeżeli już kiedyś ktoś ją wskazywał to sorki.
www.brassageamateur.com/forum/gallery/. Dużo ciekawych zdjęć.
Fermentatory próbuję na razie zdobyć z innych źródeł. Jeżeli się nie uda to chyba faktycznie rozpuszczę wici i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71. Znalazłem producenta fermentatorów (12,44 pln za 33 litrowy), ale ów jest nieużyty i musiałbym kupić 30 szt. a to przynajmniej na razie za dużo. :Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Wymyśliłem sobie oto coś takiego:
-pilznieński 3,5kg
-karmel ciemny 0,5kg
-pszeniczny jasny 2 kg
Zacieranie :
-cztery przerwy 44stopni na 10 min pszenica
58 stopni reszta 30 min
63 stopnie 45 min
72 stopnie 40 min
78 stopni 20 min i do filtracji
Co na to szanowne grono? Jakieś korekty?
Pszeniczniakiem tego chyba nazwać nie można bo pszenica nie stanowi ponad 50% składu.
Comment
-
-
No i kolejna warka na burzliwej (#14). A jest to takie coś nieskomplikowanego:
-pilzneński 4,2kg
-karmelowy jasny 1,8kg (Krzysiu mówił że max 30% to i jest na maxa)
Zacieranie:
-58 stopni 30 min
-63 stopnie 45 min
-72 stopnie 40 min
-78 stopni 20 min i do filtracji. Filtracja piorunem bo ok 30 min (jak nigdy-może dlatego że naruszyłem złoże lejąc strumieniem prodto z gara, ale złoże miało ok 22 cm, więc nie powinno dojść do dna.
Brzeczki ok 12 litrów, a wody wysłodkowej ok 13 litrów.
Chmielenie 70 min.
-Marynka 25g w 5 minucie (nigdy nie mogłem zapamiętać który granulat pierwszy idzie do gara, aż w końcu przypomniało mi się że damy mają pierwszeństwo )
-Lubelski 25g w 30 minucie.
Drożdże. Musiałem naruszyć mój ZN (kto był w wojsku to wie) do boju poszły Safale
S-04 bo gęstwa US-56 poległa w lodówce (za blisko leżały sery pleśniowe? czy co?).
Blg wyszło 15 stopni.
A za tydzień zmajstrujemy coś znowu.
Comment
-
-
Comment