Witam wszystkich fan'ów piwa pszenicznego... i nie tylko,
Uwarzyłem kilka warek pszeniczniaka i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych w tej materii kolegów.
Piwo dojrzewa 2 tygodnie w butelkach. Nagazowanie jest ok. oraz dobrze rokuje obecny smak, jednak widać wyraźnie, że podzieliło się na dwie frakcje: jakieś 3-4 cm od góry jest "cristal", a później do dna jest nieklarowne. Dotyczy to dwóch obecnie dojrzewających warek Hefe-weizen i Dunkel, przy czym nieklarowność dolnej partii jest większa przy tym drugim piwku. W obu przypadkach filtrowałem brzeczkę przez wyjałowioną pieluchę tetrową tuż przed fermentacją burzliwą oraz zastosowałem cichą fermentację (wiem, wiem ... normalnie się nie stosuje). Mimo tego, nieklarowność jest zbyt duża (tak mi się wydaje), no i te frakcje ...
Pytanie jest: jak tego uniknąć i jak efektywnie zmniejszyć mocne zmętnienie do normalnego poziomu nieklarowności? A może to co uzyskałem, to właśnie norma dla domowych pszeniczniaków?
Będę wdzięczny za podpowiedź,
no i ..... piszcie jak macie coś o pszeniczniakach, chętnie wszyscy poczytamy, prawda ?
Pozdrawiam
Browarzyciel
Uwarzyłem kilka warek pszeniczniaka i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych w tej materii kolegów.
Piwo dojrzewa 2 tygodnie w butelkach. Nagazowanie jest ok. oraz dobrze rokuje obecny smak, jednak widać wyraźnie, że podzieliło się na dwie frakcje: jakieś 3-4 cm od góry jest "cristal", a później do dna jest nieklarowne. Dotyczy to dwóch obecnie dojrzewających warek Hefe-weizen i Dunkel, przy czym nieklarowność dolnej partii jest większa przy tym drugim piwku. W obu przypadkach filtrowałem brzeczkę przez wyjałowioną pieluchę tetrową tuż przed fermentacją burzliwą oraz zastosowałem cichą fermentację (wiem, wiem ... normalnie się nie stosuje). Mimo tego, nieklarowność jest zbyt duża (tak mi się wydaje), no i te frakcje ...
Pytanie jest: jak tego uniknąć i jak efektywnie zmniejszyć mocne zmętnienie do normalnego poziomu nieklarowności? A może to co uzyskałem, to właśnie norma dla domowych pszeniczniaków?
Będę wdzięczny za podpowiedź,
no i ..... piszcie jak macie coś o pszeniczniakach, chętnie wszyscy poczytamy, prawda ?
Pozdrawiam
Browarzyciel
Comment