Witam,
Przed chwilą zamknąłem fermentor z moim pierwszym piwem z gotowca Browamator Ciemne.
3 l wody + 0,5 kg cukru + zawartość puszki gotowane ok 10 min. a następnie dolane do 10 l zimnej wody do fermentora.
Nastaw około 15 litrów.
Pomiar - 12 Blg.
Rehydracja drożdży w 0,25 l. wody o temp 20st. z dodatkiem łyżeczki cukru (ART, kangurpl dzięki za sugestie)
Drożdże dodane do brzeczki o temp. ok 26 stopni.
Wstępnie chciałem zrobić 10 litrów z samego gotowca ale zobowiązania wobec niedowiarków (sporo butelek do rozdania) skłoniły mnie do "pójścia na ilość" i dodanie cukru, ponieważ na dodatek ekstraktu słodowego nie mogłem sobie pozwolić.
Mam nadzieję, że nic po drodze się nie wydarzy i piwo będzie wypijalne.
pozdrawiam
ebas
Przed chwilą zamknąłem fermentor z moim pierwszym piwem z gotowca Browamator Ciemne.
3 l wody + 0,5 kg cukru + zawartość puszki gotowane ok 10 min. a następnie dolane do 10 l zimnej wody do fermentora.
Nastaw około 15 litrów.
Pomiar - 12 Blg.
Rehydracja drożdży w 0,25 l. wody o temp 20st. z dodatkiem łyżeczki cukru (ART, kangurpl dzięki za sugestie)
Drożdże dodane do brzeczki o temp. ok 26 stopni.
Wstępnie chciałem zrobić 10 litrów z samego gotowca ale zobowiązania wobec niedowiarków (sporo butelek do rozdania) skłoniły mnie do "pójścia na ilość" i dodanie cukru, ponieważ na dodatek ekstraktu słodowego nie mogłem sobie pozwolić.
Mam nadzieję, że nic po drodze się nie wydarzy i piwo będzie wypijalne.
pozdrawiam
ebas
Comment