Mikro Browar T_Obywatela startuje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miodzik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.08
    • 103

    #46
    Browar Reaktywacja - warzymy czerwone

    Zapasy w piwniczce juz dawno wyschły a po piwie zostały tylko mgliste wspomnienia. Pora na reaktywację browaru.

    Plany na Sobotę:
    "Czerwony Baron" lekko zmodyfikowany - cel to czerwone piwo typu lager

    Zasyp:

    Słód melanoidynowy - 1 kg,
    Słód monachijski Weyermann typ 1 12-17 EBC - 1,5 kg
    Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 2,5 kg

    Zacieranie angielskie: od 65 st.

    Chmielenie

    Chmiel Marynka granulat 30 (10%) g
    Chmiel Lubelski granulat 50 (chyba 3,5%) g


    Drożdze Saflager S-23

    Przy okazji zrobimy i sprawdzimy "lodówkę styropianówkę" do fermentacji.
    ------------------------------------------------------
    Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

    Comment

    • Wojson
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.06
      • 143

      #47
      Jak już zatrzesz to napisz proszę jaka barwa piwa Ci wyszła, ok? Ja dwukrotnie ostatnio do czerwonego kolory się przymierzałem i gucio
      A benguela chamou pra jogar !

      Comment

      • miodzik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.08
        • 103

        #48
        No i 9 stało się faktem.

        Przebieg warzenia prawie zgodny z planem. Podczas przygotowywania wody pod zacieranie starciłem termometr na posadzce . Jedyny możliwy do zastosowania. Więc na oko (palec, obserwację parowania i węch) ustawiłem temperaturę zacieru na 67st. O skuteczność ww. metod przekonam się po zakończeniu burzliwej.
        Kolor, do czasu chmielenia barszcz czerwony nic tylko ziemniaki gotować. Przy zadawaniu drożdży niestety tylko brąz/ciemy pomarańcz. Mam nadzieję że po cichej wróci kolor barszczu.
        Wyszło 22litry o blg 13.
        Teraz warka testuje lodówkę styropianową.
        ------------------------------------------------------
        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzik
          No i 9 stało się faktem.

          Przebieg warzenia prawie zgodny z planem. Podczas przygotowywania wody pod zacieranie starciłem termometr na posadzce . Jedyny możliwy do zastosowania. Więc na oko (palec, obserwację parowania i węch) ustawiłem temperaturę zacieru na 67st.
          He, też robiłem warkę #9 bez termometru, w ten sam sposób. Sprawdzałeś próbę jodową? Ja musiałem trzymać ponad 2h. A piwo wyszło dobre.

          Comment

          • miodzik
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.08
            • 103

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
            He, też robiłem warkę #9 bez termometru, w ten sam sposób. Sprawdzałeś próbę jodową? Ja musiałem trzymać ponad 2h. A piwo wyszło dobre.
            No trzymałem jak zwykle 2h pod pierzyną. W miedzy czasie rozpaczliwie szukajac jakiegos termometru po hipermarketach. Znalazem taki do 40 z zapasem bez skali. Zapas wyglądł na jakies 60st. Po wyjeciu z pierzyny zacier miał ponad 60st. (koniec termometru).
            Próby jodowej nie wykonałem.
            ------------------------------------------------------
            Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

            Comment

            • miodzik
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.08
              • 103

              #51
              No i stoi na 8blg od wtorku (z 13). Temperatura 10st (na opakowaniu z drożdży pisze 11-15). Podczs nalewania troszkę się pieni i gazuje.
              Próbkę, którą wziąłem we wtorek zostawiłem w cieple (20 st.) i nie zaeszła niżej. Nie wiem czy zatrzymało się z powodu zacierania (nie znam dokładnie temperatury), starego słodu pilzeńskiego (leżał rok), czy też zbyt niskiej temperatury fermentacji. Może zamieszam i dźwignę temperaturę do 12-13 st. Mam nadzieję że ruszy.
              ------------------------------------------------------
              Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

              Comment

              • miodzik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.08
                • 103

                #52
                W niedzielę do warki dodałem nowy starter. Cisza, brak oznak fermentacji.
                Czekam tydzień, zmierzę blg i są 2 opcje:
                1. Blg spadnie - idzie na cichą,
                2. Blg nie spadnie - idzie do butelek ze zmniejszoną ilością cukru.
                ------------------------------------------------------
                Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                Comment

                • miodzik
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.08
                  • 103

                  #53
                  Warka 10 - imbirowe 2.

                  Mając na uwadze powodzenie poprzedniego imbirowego, uwarzyłem coś takiego:

                  4 kg pilzeńskiego,
                  1 kg monachijskiego,
                  150g imbiru.
                  30g marynki 10%

                  Zacieranie angielskie w 63 st.
                  Całość chmielu na początku gotowania, starty imbir 15 minut przed końcem.
                  Chłodzenie z użyciem świeżo ukręconej chłodnicy (nigdy więcej wanny ).
                  Wyszło 23 litry brzeczki o blg 12,5
                  Drożdże Safbrew T-58.

                  Po 6 dniach zlanie na cichą - blg 3,5.
                  ------------------------------------------------------
                  Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                  Comment

                  • miodzik
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.08
                    • 103

                    #54
                    No i wykres z chłodzenia. Zaznaczam, że nie było mieszania, a temperatura była mierzona 10 cm od lustra brzeczki.
                    Chłodnica zbudowana jest z 7,5m rurki miedzianej 10mm nawiniętej na garze o średnicy 26 cm.
                    Attached Files
                    ------------------------------------------------------
                    Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                    Comment

                    • miodzik
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.08
                      • 103

                      #55
                      Warka 10

                      Warka 10 zabutelkowana. Zeszła do 2blg.
                      Piwo zielone strasznie wytrawne i mocno imbirowe. Pewnie poleży ze 3 miesiące zanim złagodnieje.
                      ------------------------------------------------------
                      Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                      Comment

                      • miodzik
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.08
                        • 103

                        #56
                        Warka 9

                        Czerwone zabutelkowane. Kolor brunatny. Blg bez zmian 8. W smaku mocny chmiel i słód. Butelkowane z standardową ilością cukru.
                        ------------------------------------------------------
                        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                        Comment

                        • miodzik
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.08
                          • 103

                          #57
                          Warka 11

                          Coś prostego. Tak, żeby przetestować co wnosi słód carapils do piwa.

                          zasyp:

                          Pilzeński Weyermann - 2,7 kg,
                          Pilzeński Strzegom - 1,3 kg,
                          Carapils Weyermann - 1 kg.

                          Zacieranie 65 st- 61 st przez 2 godziny.

                          Wysładzanie zakończone na blg 3.

                          Chmielenie - Marynka (10%)- 25g, Lubelski (3,5%) 50g (25 na starcie, 25 na 15min. przed końcem).
                          Do gotowania zastosowałem dopalacz w postaci grzałki elektrycznej 750W.

                          Wyszło 24 litry o blg 13.
                          Warkę zadano Saflegerami (tymi leniwymi) pozostałymi po warce 9.
                          ------------------------------------------------------
                          Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                          Comment

                          • miodzik
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.08
                            • 103

                            #58
                            Warka 11 siedzi na cichej od tygodnia. Odfermentowała do 3 blg. Co ciekawe nieźle się sklarowała, chyba za długo ją przetrzymałem.
                            ------------------------------------------------------
                            Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                            Comment

                            • miodzik
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.08
                              • 103

                              #59
                              Wczoraj zabutelkowana warka 11 - wyszło 40 0.5 i 4 0.33. Butelki z Żywieckiego Portera nie wytrzymują starcia z Gretą. Kruszą się.
                              Blg końcowe - 3.
                              Mogę podsumować cały proces. Był niemal książkowy a efekt - klarowne piwo o bardzo obiecującym smaku.
                              Warto się przykładać do ważenia.
                              ------------------------------------------------------
                              Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzik Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wczoraj zabutelkowana warka 11 - wyszło 40 0.5 i 4 0.33. Butelki z Żywieckiego Portera nie wytrzymują starcia z Gretą. Kruszą się.
                                Blg końcowe - 3.
                                Mogę podsumować cały proces. Był niemal książkowy a efekt - klarowne piwo o bardzo obiecującym smaku.
                                Warto się przykładać do ważenia.

                                To znaczy dokładnie ważyć składniki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X