Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
Wyświetlenie odpowiedzi
Mikro Browar T_Obywatela startuje
Collapse
X
-
Warka 9,10,11 podsumowanie
Warka numer 9 - czerwone - bardzo słodowe, wręcz chlebowe. Poszło na pniu. Kolor zbliżył się do czerwonego barszczu (takiego tradycyjnego, nie z torebki).
Warka numer 10 - imbirowe - wtrawne jak diabli, i do tego ten imbir. Dla mnie paskudne, kumple spijają jak leci.
Warka numer 11 - kolor ok, nagazowanie i piana też. Jednak za dużo słodu Carapils. Takie mydlane w smaku. Też już całe poszło.------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
-
Warka 12 - alt
Reaktywacja, kończą się terminy przydatności słodów.
Na początek ALT,
Monachijski 2,5 kg
Pizeński 2,3 kg
Caramunich 0,3 kg (karmelowego ciemnego brak)
Zacieranie po Angielsku - Najpierw 20 litrów wody do 74 st, potem słód - temperatura ustalona na 67 st. i w pierzyny na 1,5h. Potem jazda do 76 na 10 minut i do kadzi filtracyjnej.
Gotowanie z 46 g Marynki (7,4% ak) przez godzine.
Pierwsza fermentacja gdzie drożdże górnej fermentacj (safale - 04) faktycznie były na pianie i to na 1 cm
Wyszło tego 39 butelek 0,5 i 3 0.33.------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
-
Warka 13 - Pale Ale
Zasyp:
Pale Ale 4,7 kg
Caramunich III 0,3 kg
Zacieranie po Angielsku, przez 1,5h w temperaturze 68 st.
Chmielenie 40g Target przez 1h, 20g Fuggles przez 10 min.
Wyszło 28 l o balingu 11.5 st. Z założenia miało być zadane drożdżami po poprzedniej warce, lecz niestety starter walił jabłkami, więc trafił do zlewu. Na szybko przygotowałem drugi na nowych safale - 04.
Po burzliwej blg 5st.------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
-
Warka 14 - Stout
Zasyp:
3,2 kg pilzeńskiego,
0,3 kg PaleAle,
0,5 kg Specjal B,
0,25 kg Caramunich III
0,5 kg płatków owsianych ekspresowych,
1 łyżeczka gipsu piwowarskiego
100 g przypalonego słodu pilzeńskiego (jęczmienia brak),
Zacieranie po Angielsku, w 19 litrach wody, 1,5 h w temperaturze 67 st.
Płatki podczas podgrzewania do 76 st w woreczkach do gotowania chmielu (20 min).
W trakcie filtracji.------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
-
Stout - Warka 14
Złoże filtracyjne się zapchało. Coraz bardziej skłaniam się do zakupu rurki miedzianej. Gotowanie z chmielem 30 g Fuggles zaraz na początku. Po pomiarze blg dodałem 12 g Targeta na 15 min przed końcem (a kto powiedział że nie można). Wyszło 18.5l o blg 13.5
Drożdże safale - 04 z poprzedniej warki. Niestety brzeczka miała jak się potem okazało 34 st. Po przestudzeniu do 28 dodałem nową partię gęstwy. Dzisiaj rano przywitała mnie piękna warstwa brązowej piany.
Może jednak będzie coś z tego piwa.------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
-
Warka numer 16
Nowy sezon, nowe warki. Termin przydatności na słodach się trochę przedawnił więc do roboty:
Jasne:
4,5kg pilzeńskiego,
0,5kg carapils
zacieranie po angielsku, zjazd z 65 st do 62 po 1h. Podgrzanie do 75 i filtracja.
Wyszło ok. 27 litrów brzeczki o blg 12.
Chmielenie:
30g marynki (8%) na początku
50g lubelskiego (3.5%)15 minut przed końcem.
03.01.09 Zadane drożdżami Safale z torebki
10.01.09 Zlane na cichą------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
-
Warka numer 17
Coś ciemnego
Zasyp:
Pilzeński 2,5 kg
Monachijski 2,5 kg
Carahell 0,35 kg
SpecjalB 0,2 kg
Czekoladowy 100g (ostatnie 15 minut zacierania)
Zacieranie z dwoma postojami - 0:30 w temp 65st, 0:30 w temp 72st. Podgrzanie do 76st i filtracja. Wyszło ok 27litrów o blg 14.
Chmielenie :
Marynka 30g na poczatku
Lubelski 36g + 16 Marynki na ostatnie 0:15h gotowania.
10:12:09 Zlane do fermentatora z drożdżami po warce 16. Fermentacja z 14 blg do 6 blg trwała 24h. Jeszcze deliktanie buzuje ale to już końcówka. Jutro na cichą.------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
Comment