Mikro Browar T_Obywatela startuje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miodzik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.08
    • 103

    Mikro Browar T_Obywatela startuje

    Zamówilem sprzęt i czekam (BA Super Start + pierdołki).

    Jako pierwszy w planach brewkit Browamator Jasny.
    Drugie Browamator Zimowe z ekstraktu słodowego.

    Oczekiwanie skracam sobie pracą nad projektem etykiet i jakiś dzienniczkiem T_browarnika.
    ------------------------------------------------------
    Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #2
    Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń.
    Jak sięgnę pamięcią to przypominam sobie, że początki były baaaardzo trudne (w końcu moje jasne pełne z Browamatora legło w zlewie ).
    Za to zimowe, które też robiłem w drugiej kolejności, dosmaczyłem miodem i wyszło - palce lizać
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Witam kolejnego piwowara i życzę powodzenia w warzeniu!
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-09-12, 12:41.

      Comment

      • miodzik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.08
        • 103

        #4
        A dziękuje za życzenia,
        będę wdzięczny za przepis na "miodowe dosmaczenie".
        To z browamatora wyladowalo w zlewie przed czy po rozlewie?
        ------------------------------------------------------
        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #5
          Wszystko pięknie, tylko co zrobił T_Obywatel, że Mikro Browar chce go stratować?

          Aby piwo wyszło takie, że wszyscy obywatele będą się zachwycać, a nikt nikogo nie będzie tratować.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Miodzik - samych udanych warek i wypasionego sterownika do Twojego browaru.
            Twoje

            Comment

            • miodzik
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.08
              • 103

              #7
              pierwsze koty poszły

              No i stało się.

              Zestaw przyszedł w poniedziałek, więc inauguracyjne ważenie przesunięto o tydzień. Niestety zamiast podanego w składzie jasnego przyszedł "ciemny" brewkit Browamator. Mogłem się tego spodziewać po obserwacji aktualnego asortymentu.
              W każdym razie w sobote o 11 wystartował proces piwotwórczy.
              Jako pierwszy na ogien poszedł fermentator, dostał pirosiarczynu i poszedł na balkon (jak to wierci w nosie
              Następnie puszki z nachmielonym ekstraktem i jasnym słodem (1,25kg) do gara z gorącą wodą.
              Po 10 minutach wszystko zanalazło się w garku (kotle zaciernym) z dwoma litrami gorącej wody kranowej (mam uwieżyć że browar w Tychach ciagnie tylko na studni głebinowej).
              Kolor czarny, zapach podczas 15 minut gotowania jak pod browarem , pomimo że ciemnego u nas nie ważą.
              Po wystudzeniu zawartość wylądowała w "czystym" fermentatorze z 10 litrami wody (wcześniej odstana i przegotowana). Temperatura 22 st. objętość 15 litrów blg 14. Woda do 17 litrów, blg 12.
              Dolałem wcześniej przygotowany starter drożdżowy i już następnego dnia miałem ładną piane (na 2 cm).

              Wszystko książkowo (i forumowo).
              Teraz z siłą powstrymuje się przed zaglądaniem do środka. Myśle że w wieczku można by zrobić mały wizier.

              No to chyba się zaraziłem.
              ------------------------------------------------------
              Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

              Comment

              • miodzik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.08
                • 103

                #8
                No tak po 2 dniach piana opadla, jest tylko pare bąbli. Jak blg bedzie powyzej 4 to dzisiaj zamieszam.
                ------------------------------------------------------
                Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                Comment

                • miodzik
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.08
                  • 103

                  #9
                  Po 6 dniach rozlew do 4 bączków, reszta na cichą. Blg wyszło na poziomie 4,5. Myślę, że to przez drożdże dodawane standardowo do brew-kitów (jakiś no-name). W smaku przypomina piwo, choć wodniste i wygazowane. Poprawi się napewno.

                  W sobotę warzymy Zimowe. Już się nie mogę doczekać.
                  ------------------------------------------------------
                  Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                  Comment

                  • miodzik
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.08
                    • 103

                    #10
                    Warka nr 2

                    W sobotę przyszła pora na drugą warkę, zestaw zimowe mocne z BA.
                    W kartoniku 3x ekstrakt słodowy jasny 1,25kg i 1x1,8 kg + chmiel 50g goryczka i 50g aromatyczny oraz 2x safae04 11,5g . Do nowego kotła warzelnego (Emalia 30l) wlałem 9 litrów wody, zagotowałem, odstawiłem, rozpuściłem słody i zagotowałem. Przy wrzącym roztworze wrzuciłem pół torebki goryczkowego (tak na oko bo moja waga waży z dokłądnością do 100g) i pół aromatycznego. Początkowo chmiel miał zostać umieszczony w pończochach, jednak pomimo 6 gotowań ciągle puszczały kolor (wiadomo DIT). Na 15 minut przed końcem gotowania dodałem 650g miodu grycznego (spasteryzowany a jak). Po następnych 5 minutach resztę chmielu aromatycznego. Po gotowaniu gar wylądował w wannie z zimną wodą. Drożdże z obu saszetek wsypałem do kubka z 150 ml wody i po 15 minutach zamieszałem. Po 20 minutach zaczęły uciekać, zamieszłem jeszcze raz i na chwilę pomogło. Wystudzoną nachmieloną brzeczkę zacząłem przelewać przez sitko (uwaga małe) z gazą na dnie. Chwila i po przelewaniu zatkało się. No więc na szybko odpakowałem chustę lekarską (mam nadzieję że jałową) przyczepiłem klamerkami do fermentora (ładnie zakryło cały otwór) i dalej przelewałem. Oczywiście znów w momencie się zapchało. Przelewałem te 10 litrów przez 20 minut intensywnie zbierając błotko z chusty. Na koniec dolałem wody do 20l (DIT w baniakach 5l schłodzonych w ). Wyszło 18 blg, dolałem 1,5 litra i otrzymałem 16,5 blg. Wlałem drożdże i zakryłem fermentor. Po 4 godzinach była już warstewka białej piany, a po 19 godzinach już 10 cm. Temperatura 24st, wiec przeniosłem wszystko do piwnicy. Nie wiem czy tak szybka fermentacja to wynik rodzaju drożdży czy też ich ilości (23g).
                    Pozostaje czekać w nadzieji, że nie skaziło się podczas filtracji.
                    ------------------------------------------------------
                    Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                    Comment

                    • miodzik
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.08
                      • 103

                      #11
                      Warka nr 1 nazwa

                      Przy okazji drugiej wymyśliłem nazwę dla 1 warki: Naturalnie że Ciemne. Mam nadzieję że nie było.
                      ------------------------------------------------------
                      Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                      Comment

                      • miodzik
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.08
                        • 103

                        #12
                        Warka nr 3 plany

                        Ma to być coś dla Pań (coraz cięższe boje o kuchnię).
                        Z założenia imbirowe, lepsze od gingersa. Tak więc surowce na 20l warki (12-13 blg):

                        2x ekstrakt słodowy Browamator Jasny 1,8 kg,
                        100g imbiru (oczywiście świeży),
                        20g - 25g chmielu Marynki (granulat 10%),
                        25g chmielu Lubelskiego (granulat 4,7%),
                        11,5g drożdże suche safae 04

                        Proszę o ewentualne sugestie.
                        ------------------------------------------------------
                        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                        Comment

                        • miodzik
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.08
                          • 103

                          #13
                          Imbirowe warka 3

                          21.10.2005 Imbirowe stało się faktem. Do gra z 10 litrami gorącej, przegotowanej wody wrzuciłem 2 x ekstrakt Browamator Jasny 1,8 kg. i zagotowałem. W międzyczasie przygotowałem kubek do rehydratacji drożdży. Fermentor zadałem ZDB i wystawiłem na balkon. Brzeczka na 15 minut przed gotowaniem otrzymała 20g Marynki w granulacie wsadzone do pończochy. Po zagotowaniu dodałem 25g lubelskiego i gotowałem następne 45 minut w odkrytym garze. 15 minut przed końcem gotowania dodałem 190g startego imbiru (wcześniej wyszorowanego) również w pończosze. ZDB z fermentora przelałem na balkonie do wiaderka i wylałem do studzienki burzowej (koniec z kaszleniem podczas dezynfekcji). Po zakończeniu gotowania wycisnąłem chmiel i imbir, a garnek wylądował w wannie z zimną wodą. Do kubka wsypałem drożdże. Bo ostygnięciu brzeczki do 40 st. przelałem ją do fermentora wypełnionego wodą mineralną "kryniczanka" wyjętą z zamrażarki. Uzupełniłem poziom do 20 l, temp. 22st. (dziwne, zawsze tyle mi wychodzi), blg 12,5 i dodałem drożdże (11,5g safale). W smaku mocno czuć chmiel i imbir (również intensywny aromat). Mam nadzieję że po odfermentowaniu złagodnieje. Piana po 12 godzinach na jakieś 5 cm.
                          Last edited by miodzik; 2005-10-25, 10:31. Powód: brak tematu
                          ------------------------------------------------------
                          Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                          Comment

                          • mwojtaszek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.09
                            • 114

                            #14
                            Z tym imbirem to trochę pojechałeś Ja dodałem tylko 80g świeżego i uważam, że conajmniej 2x razy za dużo, bo wali potwornie, zamiast dać mu tylko imbirową nutkę (stoi już drugi tydzień w butelkach po 1 tyg. burzliwej i 2 tyg. cichej). Uważam, że 20-40 g to jest w sam raz.
                            Poza tym - wylewanie ZDB do studzienki to chyba trochę marnotrawstwo - ja w tym przechowuję wężyki, rurki i pompkę do dekantacji.
                            Marek - domowarzyciel namiętny

                            Comment

                            • miodzik
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.08
                              • 103

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwojtaszek
                              Z tym imbirem to trochę pojechałeś Ja dodałem tylko 80g świeżego i uważam, że conajmniej 2x razy za dużo, bo wali potwornie, zamiast dać mu tylko imbirową nutkę (stoi już drugi tydzień w butelkach po 1 tyg. burzliwej i 2 tyg. cichej). Uważam, że 20-40 g to jest w sam raz.
                              No fakt czuć i to zdrowo. Spróbuje pare butelek zrobić pół na pół z zimowym które właśnie kończy cichą.
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwojtaszek
                              Poza tym - wylewanie ZDB do studzienki to chyba trochę marnotrawstwo - ja w tym przechowuję wężyki, rurki i pompkę do dekantacji.
                              Byłem święcie przekonany, że po godzinie ten srodek kończy swoją aktywność dezynfekującą. Staram się go unikać, strasznie mnie dusi, a nie mogę się oprzeć pokusie sprawdzenia czy działa i wącham . Następnym razem spróbuję przelać do jakiejś butli i wsadzić tam rurki.
                              ------------------------------------------------------
                              Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X