Pierwsze moje piwo zrobiłem z gotowca a wczoraj przyszedł czas na kolejną warkę tym razem z zacieraniem.
#2
3kg. słodu pilzeńskiego
10,5l. wody
63st. C - 30 min.
73st. C - 30 min.
Wysładzanie 7,5l.
Chmielenie 70 min.
10% Marynka 0 min.
4,10% Lubelski 50 min.
Drożdże z poprzedniej warki.
Zmierzyłem brzeczkę i spanikowałem bo wyszło 4,5Blg, jak się okazało popełniłem błąd, ponieważ próbkę brzeczki pobrałem z powierzchni tuż po wysładzaniu.
W rzeczywistości wyszło ok 14l. piwa 12,5blg.
Dzisiaj w fermentorze pokaźna piana.
ebas
#2
3kg. słodu pilzeńskiego
10,5l. wody
63st. C - 30 min.
73st. C - 30 min.
Wysładzanie 7,5l.
Chmielenie 70 min.
10% Marynka 0 min.
4,10% Lubelski 50 min.
Drożdże z poprzedniej warki.
Zmierzyłem brzeczkę i spanikowałem bo wyszło 4,5Blg, jak się okazało popełniłem błąd, ponieważ próbkę brzeczki pobrałem z powierzchni tuż po wysładzaniu.
W rzeczywistości wyszło ok 14l. piwa 12,5blg.
Dzisiaj w fermentorze pokaźna piana.
ebas
Comment