Mikrobrowar Ursynowski KUKURYQ

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #31
    A może by tak aromatu dodać przed samym butelkowaniem albo jakąś cichą kilkudniową zastosować i dodać chmielu aromatycznego albo jeszcze zaszaleć z tabletką chmielową nic nie jest jeszcze przesądzone.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
      A może by tak aromatu dodać przed samym butelkowaniem albo jakąś cichą kilkudniową zastosować i dodać chmielu aromatycznego albo jeszcze zaszaleć z tabletką chmielową nic nie jest jeszcze przesądzone.
      Ale piwo pszeniczne nie ma mieć aromatu chmielowego, a proponowane przez Ciebie metody by go nadały! Właśnie dlatego chmiel armatyczny gotuje się jak goryczkowy, by aromaty się ulotniły.

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #33
        W takim razie wycofuję się. Mnie osobiście smakuje pszeniczne bez goryczki a z aromatem, stąd moja propozycja.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
          W takim razie wycofuję się. Mnie osobiście smakuje pszeniczne bez goryczki a z aromatem, stąd moja propozycja.
          Goryczka i tak jest wtedy minimalna.

          Comment

          • R-1
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.08
            • 39

            #35
            Przeczytałem jeszcze raz ten artykuł i muszę przyznać, że faktycznie nie znalazłem tam nic na temat niechmielenia piw pszenicznych .
            Ale przecież, gdzieś to musiałem przeczytać, bo niby skąd mi się to wzięło?

            Comment

            • R-1
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.08
              • 39

              #36
              Warka7

              No i przyszedł czas na warkę nr 7.
              Tym razem ma to być piwo pszeniczne ciemne.
              sKład:

              pilzneński 1,8 kg
              pszeniczny 2,7 kg
              karmelowy jasny 0,2 kg
              karmelowy ciemny 0.3 kg
              carapils 0,2 kg

              chmiel lubelski ok 40g
              drożdże odebrane z poprzedniej warki, czyli Braupartner veibier-trockenhefe

              Zacieranie jak w poprzedniej warce.
              Właśnie się filtruje i będzie to trwać dość długo, ale przy piwku czas zleci niezauważenie

              Comment

              • R-1
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.08
                • 39

                #37
                Warka 7

                Wyszło tego 26 l. blg równe 12
                Pioruńsko długo się filtrowało, ale daliśmy radę. Chmielenie 40g lubelskiego przez 60 min.
                za chwilę zadam brzeczkę drożdżami

                Comment

                • R-1
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.08
                  • 39

                  #38
                  Warka 8

                  Dzisiaj tak bez większego planowania, celem jest piwo malinowe z wykorzystaniem resztek
                  słodów carapils i karmelowego jasnego.

                  wstępny skład:
                  słód pilzneński 5 kg
                  słód carapils ok 0,3 kg
                  słód karmelowy jasny ok 0,2 kg

                  ilość chmielu i soku malinowego ustali się w trakcie warzenia .

                  Comment

                  • R-1
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.08
                    • 39

                    #39
                    Warka 8

                    Z ostatnich ustaleń
                    ilość chmielu

                    25g chmielu goryczkowego ( marynka ) przez 60 min
                    10g chmielu aromatycznego ( lubelski ) przez 20 min

                    1l soku malinoweg ( róża polska) 10 min

                    następnie cłodzenie przy pomocy nowego urządzenia w jakie się zaopatrzył
                    Mikrobrowar Ursunowski, czyli chłodnica zanurzeniowa

                    Comment

                    • R-1
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.08
                      • 39

                      #40
                      Warka 8

                      Zapomniałem wspomnieć o tym ile tego piwa nawarzyłem.

                      Otóż otrzymałem po ostatnim warzeniu 24,5 l piwa o blg początkowym równym 17.
                      Drożdże jakich użyłem to Wyeast 1007 German Ale, które zakupiłem na ul na ul Potockiej, gdzie miałem zaszczyt poznać Szanownego Ahumbę

                      Comment

                      • wawer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 7

                        #41
                        Wczoraj spróbowaliśmy z R-1 piwa pszenicznego po miesiącu leżakowania w piwnicy.
                        Troszkę się rozczarowałem Piana nawet była ale po 5 sek. znikła posmaków bananowych lub goździkowych też nie było tylko lekko kwaskowaty posmak. Nagazowanie było wporządku. Ogólnie dało się wypić ale częstować chyba nim nie będę. Wypiję z rozpaczy sam. Chyba popełniliśmy jakiś błąd. Może ktoś coś zaproponuje ?

                        Comment

                        • R-1
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.08
                          • 39

                          #42
                          Warka 8

                          Wydaje mi się, że wkraczamy w tzw. czarną serię.
                          Wcześniej mieliśmy problem z pszenicznym a wczoroaj rozlewaliśmy malinowe, miny nam zrzedły gdy spróbowaliśmy malinowego, które bardziej przypominało młode wino ze smaku niż piwo, mimo to rozlaliśmy to do butelek, czy dobrze zrobiliśmy? Ja nie wiem.
                          Teraz pozostaje nam znaleźć przyczynę, która powoduje że nan naszych twarzach pojawił się smutek a w sercach zaczyna gościć zwątpienie.

                          Comment

                          • R-1
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.08
                            • 39

                            #43
                            Warka 9

                            W ostatnią sobotę postanowiliśmy uwarzyć następną warkę, tym razem ma to być piwo miodowe.

                            Skład:

                            słód monachijski 3,3 kg
                            słód pilzneński 2,2 kg
                            miód gryczany 1l

                            Przerwy:

                            62°C - 30 min
                            72°C - do negatywnej próby jodowej ok 45 min

                            Chmielenie:

                            25 g chmielu goryczkowego (marynka) - 60 min
                            20 g chmielu aromatycznego (lubelski) - 20 min

                            Miód dodaliśmy ma 20 min przed końcem chmielenia razem z chmielem lubelskim.

                            po schłodzeniu brzeczki dodaliśmy drożdże z poprzedniej warki (german ale).

                            W sumie otrzymaliśmy 27 l brzeczki o blg pocz. 15 i mam tylko nadzieją, że wyjdzie z tego piwo.

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika R-1
                              W

                              W sumie otrzymaliśmy 27 l brzeczki o blg pocz. 15 i mam tylko nadzieją, że wyjdzie z tego piwo.
                              Po recepturze wnioskuję, że będzie z tego dobre słodko-wytrawne w smaku piwo gratuluję na zapas

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                słodko-wytrawne
                                Przepraszam, będę Krzysiem: a co to takiego, słodko - wytrawne?
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Javox
                                  Warka, Zamkowe
                                  Javox
                                  Kod 'W' - Warka

                                  Zawartość alko 5.6%

                                  Piana - trochę na początku potem nic.
                                  Lacing - nic.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - jasne złoto.
                                  Aromat - zbożowość.
                                  Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

                                  Do kotleta ...
                                  2024-08-19, 10:29
                                • Javox
                                  Warka, Warka Export
                                  Javox
                                  Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra

                                  Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - jasne złoto.
                                  Aromat...
                                  2023-03-24, 14:42
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
                                  Serokomlak
                                  W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

                                  Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
                                  2024-09-28, 23:39
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • heckler
                                  Czechy, Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                                  heckler
                                  Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                                  2023-09-13, 07:39
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...