Jeśli wyjdzie słodko-wytrawne i będzie to piwo to będę szczęśliwy, ale w przypadku gdy powtórzą się efekty smakowo zapachowe z ostatnich warek to przeżyję chyba załamanie newowe, albo będę to sprzedawać jako napój winopodobny okolicznym amatorom tych napojów . Za gratulacje jestem oczywiście wdzięczny, ale nie dziękuję
Trochę zamarudziłem, bo 22.04.2006 zmierzyliśmy się po raz trzeci z piwem pszenicznym.
Skład:
Słód Pilzneński 2,5 kg
Słód Pszeniczny 2,8 kg
Chmiel Lubelski 40 g
drożdże - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
Warzenie wyglądało tak:
Słód pszeniczny 15 min w 44ºC podgrzanie do 64ºC i dodanie słodu pilzneńskiego. Następnie po zamieszaniu odebraliśmy 1/3 zacieru do drugiego gara. W głównym naczyniu miała miejsce przerwa 30 min w temp. 62ºC, natomiast dekokt podgrzaliśmy do 72ºC, w której to temperaturze pobył sobie przez 10 min, po przerwie został zagotowany i dodany do głównego gara zwiękrzając w nim temperaturę do ok 68ºC do 72 musieliśmy zacier dogrzać.
Filtracja przebiegła dość sprawnie.
Chmielenie 20g lubelskiego przez 60 min + 20g lubelskiego przez 10 min.
Po schłodzeniu, przelaniu do fermentatora i zadaniu drożdżami przenieśliśmy przyszłe piwo do piwnicy gdzie w temp. 16ºC podlega cudownej fermentacji. Wyszło tego 26l o BLG równym 13.
Mam nadzieję, że tym razem wyczuję posmak goździków a nie cytryny jak to ostatnio nam wyszło.
Ciekawostką jest to, że do składu przemyciła się karteczka, która była przyczepiona do woreczka z chmielem aromatycznym, zapomniałem o niej i dodałem ją podczas chmielenia.
Zauważyłem to wczoraj, gdy sprawdzałem jak zastartowały drożdże. Nieźle się zdziwiłem gdy na pianie unosiła się wymięta karteczka z napisem "aromat"
w ostatnią sobotę, czyli 16 lutego, zebraliśmy wszystkie słody jakie pozostały w naszych kuchniach i piwnicach.
Poddaliśmy je obróbce, która ma zapewnić powstanie pysznego Piwa.
Skład:
Słód Pilzneński 2,7 kg
Słód Monachijski 1,2 kg
Słód Karmelowy 0,4 kg
Słód Carapils 0,7 kg
Słód Caramunich 0,2 kg
Słód barwiący 0,3 kg
Chmiel Lubelski 22 g
Chmiel Oktawia 50 g
miód lipowy 1 l
Drożdże - Wyeast 2000 Budwar Lager - z poprzedniej warki
Przerwa scukrzająca 62°C/30 minut
Przerwa dekstrynująca 72°C/45 minut
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
Comment