A może by tak aromatu dodać przed samym butelkowaniem albo jakąś cichą kilkudniową zastosować i dodać chmielu aromatycznego albo jeszcze zaszaleć z tabletką chmielową nic nie jest jeszcze przesądzone.
Mikrobrowar Ursynowski KUKURYQ
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaA może by tak aromatu dodać przed samym butelkowaniem albo jakąś cichą kilkudniową zastosować i dodać chmielu aromatycznego albo jeszcze zaszaleć z tabletką chmielową nic nie jest jeszcze przesądzone.
Comment
-
-
Warka7
No i przyszedł czas na warkę nr 7.
Tym razem ma to być piwo pszeniczne ciemne.
sKład:
pilzneński 1,8 kg
pszeniczny 2,7 kg
karmelowy jasny 0,2 kg
karmelowy ciemny 0.3 kg
carapils 0,2 kg
chmiel lubelski ok 40g
drożdże odebrane z poprzedniej warki, czyli Braupartner veibier-trockenhefe
Zacieranie jak w poprzedniej warce.
Właśnie się filtruje i będzie to trwać dość długo, ale przy piwku czas zleci niezauważenie
Comment
-
-
Warka 8
Dzisiaj tak bez większego planowania, celem jest piwo malinowe z wykorzystaniem resztek
słodów carapils i karmelowego jasnego.
wstępny skład:
słód pilzneński 5 kg
słód carapils ok 0,3 kg
słód karmelowy jasny ok 0,2 kg
ilość chmielu i soku malinowego ustali się w trakcie warzenia .
Comment
-
-
Warka 8
Z ostatnich ustaleń
ilość chmielu
25g chmielu goryczkowego ( marynka ) przez 60 min
10g chmielu aromatycznego ( lubelski ) przez 20 min
1l soku malinoweg ( róża polska) 10 min
następnie cłodzenie przy pomocy nowego urządzenia w jakie się zaopatrzył
Mikrobrowar Ursunowski, czyli chłodnica zanurzeniowa
Comment
-
-
Warka 8
Zapomniałem wspomnieć o tym ile tego piwa nawarzyłem.
Otóż otrzymałem po ostatnim warzeniu 24,5 l piwa o blg początkowym równym 17.
Drożdże jakich użyłem to Wyeast 1007 German Ale, które zakupiłem na ul na ul Potockiej, gdzie miałem zaszczyt poznać Szanownego Ahumbę
Comment
-
-
Wczoraj spróbowaliśmy z R-1 piwa pszenicznego po miesiącu leżakowania w piwnicy.
Troszkę się rozczarowałem Piana nawet była ale po 5 sek. znikła posmaków bananowych lub goździkowych też nie było tylko lekko kwaskowaty posmak. Nagazowanie było wporządku. Ogólnie dało się wypić ale częstować chyba nim nie będę. Wypiję z rozpaczy sam. Chyba popełniliśmy jakiś błąd. Może ktoś coś zaproponuje ?
Comment
-
-
Warka 8
Wydaje mi się, że wkraczamy w tzw. czarną serię.
Wcześniej mieliśmy problem z pszenicznym a wczoroaj rozlewaliśmy malinowe, miny nam zrzedły gdy spróbowaliśmy malinowego, które bardziej przypominało młode wino ze smaku niż piwo, mimo to rozlaliśmy to do butelek, czy dobrze zrobiliśmy? Ja nie wiem.
Teraz pozostaje nam znaleźć przyczynę, która powoduje że nan naszych twarzach pojawił się smutek a w sercach zaczyna gościć zwątpienie.
Comment
-
-
Warka 9
W ostatnią sobotę postanowiliśmy uwarzyć następną warkę, tym razem ma to być piwo miodowe.
Skład:
słód monachijski 3,3 kg
słód pilzneński 2,2 kg
miód gryczany 1l
Przerwy:
62°C - 30 min
72°C - do negatywnej próby jodowej ok 45 min
Chmielenie:
25 g chmielu goryczkowego (marynka) - 60 min
20 g chmielu aromatycznego (lubelski) - 20 min
Miód dodaliśmy ma 20 min przed końcem chmielenia razem z chmielem lubelskim.
po schłodzeniu brzeczki dodaliśmy drożdże z poprzedniej warki (german ale).
W sumie otrzymaliśmy 27 l brzeczki o blg pocz. 15 i mam tylko nadzieją, że wyjdzie z tego piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika R-1W
W sumie otrzymaliśmy 27 l brzeczki o blg pocz. 15 i mam tylko nadzieją, że wyjdzie z tego piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkasłodko-wytrawne
Comment
-
Comment