A może by tak aromatu dodać przed samym butelkowaniem albo jakąś cichą kilkudniową zastosować i dodać chmielu aromatycznego albo jeszcze zaszaleć z tabletką chmielową nic nie jest jeszcze przesądzone.
A może by tak aromatu dodać przed samym butelkowaniem albo jakąś cichą kilkudniową zastosować i dodać chmielu aromatycznego albo jeszcze zaszaleć z tabletką chmielową nic nie jest jeszcze przesądzone.
Ale piwo pszeniczne nie ma mieć aromatu chmielowego, a proponowane przez Ciebie metody by go nadały! Właśnie dlatego chmiel armatyczny gotuje się jak goryczkowy, by aromaty się ulotniły.
Przeczytałem jeszcze raz ten artykuł i muszę przyznać, że faktycznie nie znalazłem tam nic na temat niechmielenia piw pszenicznych .
Ale przecież, gdzieś to musiałem przeczytać, bo niby skąd mi się to wzięło?
Wyszło tego 26 l. blg równe 12
Pioruńsko długo się filtrowało, ale daliśmy radę. Chmielenie 40g lubelskiego przez 60 min.
za chwilę zadam brzeczkę drożdżami
Zapomniałem wspomnieć o tym ile tego piwa nawarzyłem.
Otóż otrzymałem po ostatnim warzeniu 24,5 l piwa o blg początkowym równym 17.
Drożdże jakich użyłem to Wyeast 1007 German Ale, które zakupiłem na ul na ul Potockiej, gdzie miałem zaszczyt poznać Szanownego Ahumbę
Wczoraj spróbowaliśmy z R-1 piwa pszenicznego po miesiącu leżakowania w piwnicy.
Troszkę się rozczarowałem Piana nawet była ale po 5 sek. znikła posmaków bananowych lub goździkowych też nie było tylko lekko kwaskowaty posmak. Nagazowanie było wporządku. Ogólnie dało się wypić ale częstować chyba nim nie będę. Wypiję z rozpaczy sam. Chyba popełniliśmy jakiś błąd. Może ktoś coś zaproponuje ?
Wydaje mi się, że wkraczamy w tzw. czarną serię.
Wcześniej mieliśmy problem z pszenicznym a wczoroaj rozlewaliśmy malinowe, miny nam zrzedły gdy spróbowaliśmy malinowego, które bardziej przypominało młode wino ze smaku niż piwo, mimo to rozlaliśmy to do butelek, czy dobrze zrobiliśmy? Ja nie wiem.
Teraz pozostaje nam znaleźć przyczynę, która powoduje że nan naszych twarzach pojawił się smutek a w sercach zaczyna gościć zwątpienie.
Comment